Sherlock Holmes a Pláč nevinných
Píše se rok 1891 a na Baker Street přijíždí katolický kněz, který před náhlou smrtí stihne pronést jen „il corpe“. Za příčinu smrti kněze je sice označena cholera, ale když se k Holmesovi dostane zpráva o dalším mrtvém knězi, který zemřel za stejných okolností, nabude …

Sen o české mši vánoční
Hra o neobvyklých okolnostech, které mohly provázet premiéru slavné Rybovy mšeOsoby a obsazení: Jakub Jan Ryba (Marek Eben), Tomáš (David Novotný), Terezka (Petra Špalková), Rubeš (Petr Haničinec), Rubešová (Růžena Merunková), Rybová (Martina Hudečková), farář (Vladimír…

Doskočiště Protektorát
Životní osudy 28 československých parašutistů z výsadků za II. světové války. Jak byli na svou misi připraveni? Kdo jim v protektorátu pomáhal? Kdo je naopak zradil? Jak se jim dařilo zůstat v utajení? Kolik z nich se dožilo konce války? Jitka Neradová (1969) Narodila …

Mezi dvěma Kimy
Unikátní vhled do života v KLDR, zemi, do které se člověk běžně nepodívá, a pokud ano, vidí pouze to, co mu režim chce ukázat. Koreanistce Nině Špitálníkové se tuto pečlivě budovanou oponu podařilo odhrnout. Z knihy čte Barbora Goldmannová

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Soudničky
Soudnička byl kdysi čtenáři vyhledávaný novinářský žánr a mezi jeho výsostné autory patřili např. Karel Poláček, František Němec nebo Rudolf Těsnohlídek. Náš výběr představuje deset soudniček Karla Poláčka. Čtou: Boris Rösner a Josef Somr.

Historie Duny II. – Křížová výprava strojů
Největší slabinou myslících strojů je jejich přesvědčení, že nemají slabá místa… Více než dvě desítky let zuří ve vesmíru svatá válka následovníků Sereny Služebnice proti Omniovi a jeho robotům. Při tomto křížovém tažení byly povražděny už miliardy lidí – nejen vojáků L…

Dávid a Goliáš
Kto potreboval zabiť invalida na vozíčku? To je jedna z prvých otázok, ktorá preletí hlavou komisárovi Ledeckému po tom, čo ho privolajú k novému prípadu. Znamená odrezaný prst odkaz? Ak áno, pre koho? Patrí policajtom alebo okoliu zavraždeného? Vyšetrovanie sa rozbieha…

Zalamejský sudí
Rozhlasová úprava divadelní hry slavného španělského dramatika, v níž sedlák Crespo hájí svou čest proti zvůli vojenské moci. V roce 1954 ji nastudoval režisér Přemysl Pražský s Karlem Pavlíkem, Bedřichem Karenem, Václavem Voskou, Jiřinou Petrovickou a Miroslavem Doleža…

Hlavně o mamince...
"Když jsem si vzpomněl, co mi maminka vykládala o svém dětství, o životě v městečku nedaleko Lvova.... Sotva jsem o tom začal psát, najednou se to začalo hrnout. Motor fantazie se spustil a byla z toho knížka povídek s názvem Hlavně o mamince.Autorské čtení: Arnošt Gold…

Útěky - Lída Baarová
Otevřenou zpověď herečky Lídy Baarové zachytil v knize Útěky spisovatel Josef Škvorecký. Knížku vydal ve svém torontském nakladatelství na počátku 80. let minulého století. Český rozhlas Olomouc natočil z této knihy pětidílnou četbu na pokračování.Režie se ujal Michal B…

Kabaret U dobré pohody 4
V pestrém výběru písniček, scének, parodií a veselých výstupů z roku 1980 můžete slyšet Felixe Holzmanna, Lubomíra Lipského, Ivu Janžurovou, Miroslava Horníčka a další

Kate v záři reflektorů
Kate Garfieldová a Anderson Walker jsou nejlepší přátelé a tráví spolu všechen čas. Navzdory všeobecnému přesvědčení na sobě ale rozhodně nejsou závislí. Jezdí spolu na divadelní zkoušky? Jasně, je to ekologické a efektivní. Radí se navzájem o každém životním rozhodnutí…

Jistě, pane premiére 2
Závěrečný díl dnes již klasického britského komediálního seriálu vás opět nenechá na pochybách, že břitký britský humor je nezničitelný a jeho dokonalé pointy vám zacloumají bránicí kdykoli a kdekoli. Antony Jay a Jonathan Lynn napsali po třiceti letech od vysílání prvn…

100 statečných - Host č. 59 - Rastislav Maďar 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - MUDr. R. Maďar (epidemiolog)

Dokonalé městečko
Když se Emě naskytne možnost bydlet v městečku vytvořeném pro hrstku vyvolených, zdá se, že se jí splnil životní sen. Každý však musí nejdřív projít přísným výběrovým řízením, podepsat smlouvu a dodržet pár zvláštních pravidel. A pak už je k dispozici vše, co si jen člo…

Hříšní lidé Království českého I
Hříšní lidé Království českého I I. Králův dluh II. Zdislava a ztracená relikvie III. Podivná svatba na Lichnici IV. Znamení rožmberské růže Seznamte se s Oldřichem z Chlumu. Prozíravý správce hradu Bezděz, který řeší nejeden zapeklitý případ a starosti korunovaných hla…

Stříbrný potok a zářivá hvězda
Příběh z daleké Kamčatky vypráví nejen o lidech a mrazivém počasí, ale taky o osudech jedné zvláštní bílé sobí laněHrají: Vladimír Brabec, Petr Svojtka, Miroslava Špánková-Hozová, Karel Beníško, Václav Mareš a dalšíRežie: Jan Berger

Pre hrsť dukátov
Kapitán Stein a notár Barbarič vyšetrujú zločin v kremnickej mincovni. Horúce leto roku 1601. V kremnickej mincovni, kde z drahých kovov vyťažených v uhorských banských mestách razia najlepšie dukáty, toliare či groše v celej ríši, došlo k vážnemu incidentu – z pokladni…

Prorokyně a hlupák
Amatérská švédská astrofyzička Petra spočítala, že 7. září 2011 ve 21.20 zanikne svět. Toto proroctví ji svede dohromady s poněkud jednoduchým Johanem, který umí proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek, a s důchodkyní Agnes, která si pod falešným profilem vydělává j…

Život víry 2019/7–8
Život víry 2019/7–8 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Daniel Zeman, Lucie Endlicherová, Kateřina Hodecová. Z obsahu čísla: * rozhovor: Židé čtou Bibli jako my Jiráska Mladí manželé Dana a Martin Koutečtí žili téměř dva roky v I…

Divné děti a smutná kočka
Co když ta smutná kočka patří opravdické čarodějnici? Prázdniny jsou už pomalu na odpis, ale na Milu s Petrem ještě čeká pořádné srpnové dobrodružství. Milini rodiče si totiž pronajali chalupu na venkově, kde dvojice svérázných kamarádů narazí na pár podobně „divných“ …

Dáma kontra strelec
V polovici deväťdesiatych rokov sa v Našom Meste aktivizovalo podsvetie a chlapci z oddelenia vrážd mali plné ruky práce. No nie všetky vraždy z tohto obdobia súviseli s podsvetím. Našli sa aj také, ktoré na svoje vyriešenie čakali v Krauzovej skrini roky, a nakoniec sa…

Ukázky z čítanky pro odborná učiliště a učňovské školy
Původní 2LP album 0 19 9894 "Ukázky z čítanky pro odborná učiliště a učňovské školy" vydal Supraphon v roce 1965 - nyní titul s ukázkami z děl českých i zahraničních autorů vychází poprvé digitálně. Výběr děl i autorů je samozřejmě poplatný době, ve které titul vznikl..…

Dubánek ve světě lidí
Otevřete dvířka do dubánčího světa. Dubový lesní človíček se vydává na průzkum do světa lidí. Dubánek Borek chce všemu porozumět, ale zvědavost se mu stává málem osudnou. Dubánek Borek je velký neposeda. Když les v zimě utichne a zapadá sněhem, přesunou se dubánci do…