Ztracený prsten
Šakuntala - lyrické drama pravděpodobně z 5. století našeho letopočtu, napsané básníkem Kálidásou, vrcholné dílo staroindického dramatu. Král Hastinapury Dušjanta pronásleduje při lovu gazelu a dostane se na opuštěné místo, kde žije a medituje několik poustevníků. Spatř…

Dlouhý, Široký a Bystrozraký (1966)
Klasická pohádka Karla Jaromíra Erbena v přednesu národního umělce Františka Smolíka.

Můj život mezi slzami a smíchem
Stejnojmennou knihu sepsala Jiřina Bohdalová společně s Jiřím Janouškem. Nyní ji ve svých devadesáti letech vlastním hlasem převyprávěla s mírnými úpravami. Vedle vysoké profesionality má tak tato audio nahrávka ještě další – hlubší – rozměr. Jak Jiřina Bohdalová bilanc…

Bílá nemoc
Vydali Audiopohádkáři CZ a Filip Mareš ve spolupráci s Nakladatelským domem Grada pod značkou Cosmopolis. Účinkovali: •maršál – Milan Enčev •baron Krüg – Antonín Hardt •novinářka – Romana Goščíková •dcera maršála – Anna Kulovaná •Sigelius – Jan Szymik •voják / gen…

Erben: Kytice II
Ve slavné básnické sbírce K. J. Erbena je 13 balad. Vy už znáte album Kytice 1, kde bylo sedm básní, Kytice 2 obsahuje dalších šest. Je mezi nimi ta nejslavnější - Vodník. Možná jste viděli film, kde příběh o vodníkovi, inspirovaný Erbenovou baladou, patří k nejpůsobivě…

Píšu, dokud si pamatuju
Vzpomínky Taťány Lukešové v sobě skrývají celou tragiku 20. století s jeho hrůzami a nadějemi. Citlivě a s něhou je čte její dcera Barbara Lukešová a přizvala si svého hereckého kolegu Martina Myšičku. Do jednoho života se tak vešla milá setkání s TGM a Janem Masarykem,…

Příběhy z olivového ostrova
Možná jste i vy navštívili některý z řeckých ostrovů. Na Korfu žije už nějaký čas Pavla Smetanová se svým řeckým manželem a dvěma česko-řeckými dětmi. Nabízí zasvěcený pohled na řecký ostrov a jeho obyvatele. Pracuje tu jako průvodkyně turistů. Uslyšíte mozaiku drobných…

Nezval: Manon Lescaut. Výběr scén
Z komentáře k pásmu vybraných scén z básnické hry Vítězslava Nezvala vydanému Supraphonem v roce 1963 na LP DV 15177 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Jakoby v temnotách okupované Prahy, ochromené zvlčilostí nacistického násilí, zasvítil zářivý paprsek posilující n…

Pipi Dlouhá punčocha
Pipi má nevšední jméno, chování i vzezření a navíc bydlí sama bez rodičů v domku na okraji města. Přijměte spolu s jejími kamarády Anitou a Tomíkem pozvání k mnohým dobrodružstvím. Pohádka je doplněna písničkami.

Svobodná v Evropě
Hlas Svobodné Evropy, hlas Lídy Rakušanové. Vzpomínky legendární novinářky v autorské interpretaci jsou ohlédnutí za životem a osobnostmi, které potkala nejen v Rádiu Svobodná Evropa. Autobiografie česko-německé novinářky a spisovatelky popisuje nesmírně vzrušující živ…

Švédská cena míru
Komorní drama k výročí Komenského úmrtí i bělohorských událostí. S Viktorem Preissem, Františkem Němcem a Klárou Suchou. Je brzké zářijové ráno roku 1646. Evropa se probouzí do dalšího dne vleklé a vyčerpávající války. Konflikt nesený náboženskou nesmiřitelností mezi ka…

Jak efektivně krotit firemní pohledávky
Jedním z největších rizik pro menší a střední podnikatele jsou zcela jistě pohledávky po lhůtě splatnosti. Předejít tomuto riziku nebo se vzniklému problému pohledávek včas postavit, je hlavním tématem tohoto díla. Získáte mnoho preventivních rad, jak mít své pohledávky…

Zůstane koza celá, když se vlci nažerou?
Jaroslava Adamová, Ladislav Mrkvička a Jaroslav Kepka v hlavních rolích satirické komedie s drobnou kriminální zápletkou.Do podniku Galvana, který dokáže poskytnout nedostatkové služby, nastupuje nový pracovník (Ladislav Mrkvička). Zdá se, že i díky šarmu účetní Marie (…

Drby. O nejrozšířenější lidské činnosti
Nová kniha Františka Koukolíka Drby je určena širšímu okruhu čtenářů a pojednává o nejčastější a nejrozšířenější lidské činnosti ve všech dobách a místech. Společnost, v níž by si lidé nepovídali o jiných lidech, kteří u toho nejsou nebo nevědí, že se vypráví o nich, do…

Jirous: Povídá šmudle ťululum. Magor dětem
Duchovní vůdce undergroundu, rocker, kunsthistorik, esejista, kulturní organizátor, výstředník a především básník Martin Jirous, zvaný Magor, psal pohádky a básničky svým dvěma malým dcerkám, Františce aMartičce během těžkého žaláře ve Valdicích, kam byl odsouzen z poli…

Radůza: Uhlíř, princ a drak
Uhlíř, princ a drak Pohádka plná písniček Námět a scénář, texty písní a hudba, režie: Radůza. Zpívají a hrají: Anna Fialová (princezna Vendulka), Lucie Polišenská (komorná Otylka), Radúz Mácha (princ Kryšpín), Igor Orozovič (uhlíř), Jiří Suchý z Tábora (král a drak), …

To nejlepší z české povídky
Zajímavé a charismatické herecké osobnosti interpretují nezapomenutelná dílka české prózy z pera slavných a oblíbených spisovatelů: české perličky, které mohou doplnit a okrášlit nejednu soukromou sbírku nahrávek literatury a mluveného slova.

Řečník 1
Další užitečné pásmo z dílny Davida Grubera, prvního mezi československými a českými lektory a kouči v oblasti soft skills a rozvoje osobnosti. Z obsahu: V každém z vás dřímá skvělý řečník a vyjednávač Přeměňte svou nespokojenost se sebou v motivaci Každý se to může nau…

Moderní komedie
Pokračování předchozího rozhlasového zpracování: Ságy rodu Forsytů v dramatizaci Františka Pavlíčka a režii Ivana Chrze. Děj se odvíjí ve dvacátých letech 20. století a líčí osudy třetí a čtvrté generace Forsytů. Hlavním hrdinou je mladý liberální aristokrat Michael Mo…

Klaun to zkouší znovu
Knížka Jiřího Suchého Klaun si povídá s Bohem vyvolala okamžitě po vydání mimořádný zájem čtenářů a autor obdržel celou řadu ohlasů. Po několika letech se Jiří Suchý k tématu vrací a zpracoval řadu svých postřehů do volného pokračování s názvem Klaun to zkouší znovu. Čí…

Staré pověsti české
{'cs': 'Staré pověsti české převyprávěla autorka tak, aby jim snadno porozuměly i malé děti. Audiokniha ve formátu MP3 je ideální na cesty autem, jako pohádka před spaním i pro přípravu do školy. Příjemný poslech!'}

Hodina v rodném městě
Po roce 1945 se do popředí zájmu mnoha národních literatur dostalo prožité trauma války a následky, které přinesla. Mnozí autoři také čerpali z vlastních zkušeností ze zákopů, zajetí, věznění v koncentračních táborech nebo (v případě německých literátů) také z vynucenéh…

Život víry 2023/06
Život víry 2023/06 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Daniel Zeman a Ludmila Matušková. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * Miro Tóth: Každou neděli jsem na jiném místě Miru Tóthovi z Nitry leží na srdci především mě…

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…