Audiokniha Rozjímání s anděly

Má vzpomínka je bugatti
„Rozdávej radost a lidé ti pomohou. Život je krásný.“ Vzpomínky první ženy za volantem, která vítězila v závodech Grand Prix. Eliška Junková dává nahlédnout do historie automobilismu u nás, a líčí, co obnášela příprava automobilového závodníka, vzrušení, krásu i rizika …

Otec hlava rodiny
Výběr ze známé humoristické knihy o běžných rodinných problémech a situacích. O rodinných figurkách. Hlavní postavou je velmi svérázný tatínek pan Day a jemu zcela na úrovni sekundující maminka paní Dayová...Čte: Svatopluk Beneš.

Rapl z Bartolomějský
A je to tady! Skončila má poslední služba. Naposledy jsem vyšel ze své kanceláře. Pohledem jsem spočinul na malém oválném smaltovém čísle třicet nade dveřmi. Z mosazného rámečku připevněného na zdi jsem vysunul svoji jmenovku, která po léta vymezovala prostor mého králo…

Walden aneb Život v lesích
Americký filozof a básník Henry David Thoreau (1817-1862) je považován za zakladatele přírodního eseje v moderní světové literatuře. V letech 1845-1847 se dobrovolně nastěhoval do osamělé lesní chaty, kterou si postavil na břehu jezera Walden v americkém státě Massachus…

Správná pětka opět v akci
{'cs': 'Vánoční dobrodružství! Chudák maminka zrovna na Vánoce chytila spálu, takže se sourozenci Anna, Dick a Julián spolu s kamarádkou George vracejí z internátních škol rovnou do Kirrinu. Pejsek Tim je radostí bez sebe, že jsou zase všichni pohromadě a těší se spolu …

Jako bychom dnes zemřít měli
Základní pohnutkou k sepsání této knihy byla naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Autor nepojímá obsáhlý životopisný …

Případ zmizelých kormidelníků
Již pátá autorova detektivka z trampského prostředí. Opět se setkáte s trampskou osadou Daisy a zažijete s nimi dva detektivní případy. V prvním pomáhají členové osady kamarádovi, který se ocitl ve velkém průšvihu, v druhém si myslí, že stráví klidnou dovolenou na vodě,…

Třetí ucho
Z jednadvaceti krajin jich zůstalo deset. Trat'Hys by nejspíš plakal. Erenézie se hroutí Darovi pod rukama, proč ale řešit nemocné království, když má člověk víno a děvky? Utéct před problémy Dar'Hys ještě dokáže, ať už na sever, nebo na jih, ovšem jeho vnitřní démoni j…

Žízeň po životě
„Zažil jsem v sobě pravého malíře až ve chvíli, kdy mi chyběly zuby a dech.“ Příběh bludného Holanďana Vincenta van Gogha (1853–1890) je tragédií zádumčivého génia, jehož houževnatost zašla daleko za snesitelnou mez. Když opustil místo ve strýcově galerii a coby laický …

Karkulín je nejlepší
Příběh pro malé i velké čtenáře od oblíbené Astrid Lindgrenové. V obyčejné ulici ve Stockholmu bydlí obyčejná rodina Svantessonových – tatínek, maminka a tři děti Albert, Bety a Ben. Na střeše v domečku za komínem bydlí však ještě někdo, jmenuje se Karkulín. Je to polop…

Posel hydrometeorologického ústavu
Hrdinou rozhlasové komedie Posel hydrometeorologického ústavu je člověk, který neodolá pokušení mystifikovat posluchače v rozhlasovém vysílání.O svém "rozhlasovém žertu" Posel hydrometeorologického ústavu - Zdeněk Svěrák mj. píše: "Fascinovali mě tenkrát podvodníci a m…

Nezkoušej na mě zapomenout
Chinco není čtvrť pro rozmazlené hraběnky a zhýčkané citlivky s implantovanými enzymatickými zesilovači, neurotransmiterovými urychlovači a dalšími podpůrnými mozkovými biotechnologiemi. Chinco je přirozený stav věcí ve své původním podobě, v jaké byl svět ještě před iP…

Tábor ztracených - 1. část
Dobrodružné povídky nejen pro mládež českého světoběžníka Otakara Batličky (1895-1942) odehrávající se v pralesích i pouštích, u říček i v oceánech, zapadlých koutech i velkoměstech celého světa. "V půlstovce zemí jsem dělal sto řemesel ve více než dvou stech zaměstnání…

Miroslav Horníček v Šemanovicích
Dvě setkání s Ondřejem Suchým a publikem v šemanovickém společenském minicetru Nostalgická myš při natáčení pořadů Nostalgické muzeum zábavy v roce 1998. Když v polovině devadesátých let vzniklo v Šemanovicích u Kokořína společenské mini centrum nostalgie, začal zde od …

Tenkrát v Hollywoodu
Hollywood 1969. Kéž byste tam byli taky! Dlouho očekávaná románová prvotina kultovního režiséra – detailnější, sexy, a krvavější lite-rární variace na stejnojmenný oscarový velkofilm. Proslulý americký režisér vychází ze svého posledního filmu a ve stejnojmenné knize s …

Moja cesta k ultra
V októbri 2006, deň pred svojimi štyridsiatymi narodeninami si Rich Roll, priemerný právnik žijúci svoj priemerný život uvedomil, aká budúcnosť ho s najväčšou pravdepodobnosťou čaká. S viac ako 20 kg nadváhy nebol schopný vyjsť schody vo vlastnom dome bez zastavenia. Bo…

Jak nasytit planetu
Renomovaný vědec Václav Smil nabízí střízlivý, na faktech postavený pohled na globální potravinové systémy. Ukazuje, že svět sice produkuje dost kalorií, ale selhává v jejich distribuci a omezení plýtvání. Věnuje se dopadům živočišné výroby, limitům ekologického zeměděl…

Zásah
Jack Reacher na speciální misi v utajení. Podaří se mu odhalit všechny přetvářky a kšefty dřív, než začne jít do tuhého? Někdejší vyšetřovatel vojenské policie Jack Reacher se omylem přichomýtl k únosu mladíka z prominentní rodiny. V průběhu zběsilého zátahu vystřelí rá…

Cyrano z Bergeracu (2015)
Český rozhlas vrátil po šedesáti letech na rozhlasové jeviště jednu z nejslavnějších her všech dob Cyrano de Bergerac. Titulní roli hrdého gaskoňského bouřliváka, který svůj širák v souboji odhazuje v dál, ale před ženami se skrývá pod balkónem, převzal po Karlu Högerov…

Osudy dobrého vojáka Švejka
Četba na pokračování z humoristického románu Jaroslava Haška., tentokrát v netradičním podání Karla Högera.

O myších a lidech
Poetická novela o síle přátelství, dnes již klasické dílo světové literatury, vychází v mistrném podání Vladislava Beneše. George a Lennie spolu putují za prací od jednoho kalifornského ranče k druhému. Ačkoli se píší 30. léta 20. století a chudý zemědělský dělník by si…

Pirát jménem Šampaňský
Malý Jirka by si rád hrál s kamarády, ale žádné ještě nemá. A tak na sídliště, kde bydlí, přivolá pirátskou loď s kapitánem a mluvícím papouškem. Ta loď je podivuhodná, protože umí plout, i když kolem ní není moře. Díky tomu se Jirka spřátelí s dvěma kluky, společně nas…

Zlodějka knih
„Věřte mi. Já doopravdy dokážu být bezstarostná. Dokážu být přátelská. Příjemná. Přívětivá. Ale nechtějte po mně, abych byla hodná, to není moje parketa. Když nic, jsem aspoň spravedlivá,“ prohlašuje o sobě vypravěčka tohoto příběhu, jímž je sama Smrt. „Budu vám povídat…

Dům mrtvých
Z tajemného Domu mrtvých vede mnoho cest, k němu však pouze jediná. A ti, kdo se po ní vydají, už nikdy nebudou jako dřív… Sedmiměstí, kontinent po staletí ovládaný Malazskou říší, se nyní topí v moři krve. Ve svaté poušti Raraku povstala horda krvežíznivých náboženskýc…

Malé vynálezy, ktoré zmenili svet
Vedeli ste, že žaby sa kedysi používali namiesto tehotenských testov, že zvieracie črevá plnili funkciu kondómov a že mravce slúžili na šitie rán? Alebo že vďaka prvým kvalitným konzervám bolo pečené teľacie mäso jedlé aj po 100 rokoch, že vynálezca suchého zipsu sa inš…