100 statečných - Host č. 50 - Petr Bláha 07.06.2014
Hostem L. Výborné - P. Bláha (koreanista, překladatel)

Mstivý návrat
Hra na motivy amerického básníka Robinsona Jefferse vypráví příběh syna, který se vrací z války. Prožité válečné hrůzy a hluboká deformace vztahu mezi otcem a matkou jej doženou k zoufalé tragické mstě. Působivost básnického slova posiluje tragický rozměr příběhu. V ro…

Mé tety jsou víly
Jak vypadá lidské štěstí? Jakou má podobu? To se v pohádkovém příběhu pokusí zjistit tři postarší víly - Celestýna, Rozalína a Marmelína v podání Věry Kubánkové, Marie Marešové a Stelly Zázvorkové...

Dialog v předvečer soudu (1966)
Neprávem zapomenutá inscenace textu, který zvítězil v roce 1966 v soutěži o nejlepší rozhlasovou hru. V hlavních rolích Felix Le Breux a Vladimír Šmeral, nebo také Karel Höger a Otakar BrousekAž jako čtyřicetiletý si dramatik a filmový scenárista Oldřich Daněk (1927-200…

Richard III.
Vydali Audiopohádkáři CZ a Filip Mareš ve spolupráci s Nakladatelským domem Grada pod značkou Cosmopolis. Účinkovali: •Richard III. – Milan Enčev •královna Anna – Anna Kulovaná •královna Alžběta – Lucie Vondráčková •královna Markéta – Simona Postlerová •Lord Bucking…

Sedmý hřích se trestá smrtí
Historický detektivní příběh zavede čtenáře do Anglie 12. století. Když se Rosamund, pocházející z urozené rodiny, setká s anglickým králem Henrym II., její půvab panovníka okamžitě okouzlí a romantické zamilování brzy přeroste ve vášnivý milostný vztah. Henryho manželk…

Myslete na velké cíle
Autoři v audioknize odhalují tajemství jak myslet ve velkém, jednat podle toho a dosáhnout jedinečného úspěchu. Donald J. Trump je ikona a dokonalý příklad amerického úspěchu. Bill Zanker založil firmu The Learning Annex s pěti tisíci dolary. Postupně z ní vytvořil firm…

Z mámy poutníkem
Je opravdu poutní cesta do Santiaga de Compostela tou zázračnou a nezapomenutelnou, jak se o ní tvrdí? Skutečně se na ní dějí zázraky, jak všichni říkají? Je vůbec možné, že vás může změnit? A vskutku díky ní začnete věřit na anděly? Kniha je velmi intimním příběhem o ž…

Zapalte hranici
Blíží se poslední dubnová noc, v níž podle pověr zlo sílí a musí shořet na hranici. V Bučině v Železných horách se chystá pálení čarodějnic. Anetu sem přitahují vzpomínky – na lásku a na smrt. Tady udělala nejhorší ze všech špatných rozhodnutí. Teď se do Bučiny vydává n…

Polednice
Na sídlišti byla nalezena mrtvá dívka. Měl to být rutinní případ, při kterém se nováček Tomáš Volf a jeho nezkušená parťačka zaběhnou do práce. Jenže mezi paneláky obchází Polednice - vrah, který své oběti napadá za bílého dne. Detektiv Volf ví, že musí udělat vše, aby …

Soudruzi, to snad ani není pravda
Výběru písní a nahrávek z dob totality v archivu Českého rozhlasu a Supraphonu, nazvaný Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo ( SU 5604-2) byl do té míry úspěšný, že vybízel k pokračování, neboť materiálu, ze kterého je možné čerpat, je stále hodně.Ke zdrojům nyní…

Pomiluj smrt
Rakousko-Uhersko, počátek dvacátého století. Ve městě Mährischfurt řádí psychopatický vrah, porcující lehké děvy. Právě sem přijíždí hledat službu Aloisie Margetzin, obyčejné děvče z horské vísky. Místo nadějných vyhlídek ji však hned první noc čekají potíže. Smrt se jí…

Pan Masters
Je mocný, charismatický, sexy a je to můj šéf – vražedná kombinace. Uspokojení z práce najednou získalo zcela nový rozměr. Když jsem si ve svém životopise vymýšlela, nenapadlo mě, že na tom bude záležet. Zamilovalo by si mě přece každé dítě, práci chůvy mám od přírody v…

Není moře jako moře
Maminka, v podání Pavly Tomicové, najde starý deník dcery Helenky z doby, kdy byla ještě malá. Ví, že by sice neměla, ale nedá jí to a začte se do něj. Dceřiny zápisky z rodinné dovolené v Polsku vyvolávají i její vzpomínky na doby, kdy jezdila do Polska jako malá holka…

Všechny cesty vedou do Santiaga
Pouť do Santiaga mi v osmnácti letech změnila život a já si slíbil jednu věc: až se budu potřebovat s něčím vyrovnat, vydám se na camino znovu. Teď nastal ten čas. Náš vlak zastavil na nádraží ve francouzském Saint Jean Pied de Port a já vystupuji ven v obklopení poutní…

Klauni a vlastenci
Rozhlasová hra aneb Kabaretní seminář o podstatě humoru v Čechách. Příběh dvou komiků, z nichž každý zcela po svém reaguje na situaci národního ohrožení za německé okupace a po svém nachází cestu, jak obstát v dějinné zkoušce.Psal se rok 1982 a text hry Jiřího Justa půs…

Čapek: Pohádka loupežnická z knihy Devatero pohádek
Překrásná dramatizace jedné z nejznámějších pohádek ze sbírky Karla Čapka Devatero pohádek Učinkují František Filipovský, Luděk Kopřiva, Vladimír Leraus, Jiří Šašek a další

100 statečných - Host č. 65 - David Šlechta 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - D. Šlechta (fitness trenér)

Podzemnice olejná
Fantaskní příběh Zdeňka Svěráka o lidech, kteří byli připraveni o "klíče" k domovu i svobodě.Osoby a obsazení: Jana (Vlasta Žehrová), Karel (Zdeněk Svěrák), Petlach (Jiří Pleskot), Bláža Petlachová (Jiřina Jirásková), správce (Petr Pelzer) a Tománek (Martin Růžek). Reži…

Kanálníčci: Strašidla z podzemí
Sliz Blemcavý. Smrďouch. Můra Vysávalka. Tito tři hlavní hrdinové jsou strašidla z kanálu neboli kanálníčci, kteří spolu s dalšími tvory a bytůstkami žijí v podzemí. Co se stane, když se jednoho dne Smrďouch ztratí? Podaří se zachránit Sliza Blemcavého, kterého strhne p…

Šest vánočních povídek (a ani jedna smutná)
Jednou, takhle v prosinci, jsme si s Janem Werichem povídali o Vánocích. Vyprávěl mi o tom, že když v létech válečných pobývali v Americe, setkali se se zcela jiným druhem Vánoc. Vánoce tam slavili vesele, rozverně. Od té doby mu neseděly české Vánoce, pojednané spíš se…

Pasáček vepřů
Jedna z klasických nedělních pohádek Hanse Christiana Andersena, které si oblíbilo několik generací posluchačů...V nahrávce z roku 1981 účinkují mj. Marcel Vašinka, Sylva Sequensová, Eduard Cupák, Vlastimil Brodský a další. Režii má Karel Weinlich

Zakázané ovoce
Takové jiskření s mužem Annie ještě nezažila – tu chemii, která vám vezme dech a úplně vás pohltí a zaslepí. Tedy až do chvíle, kdy se během večera s přáteli v klubu ocitne tváří v tvář sexy a záhadnému Jackovi. To, co mezi nimi vzplane, ale není pouhá jiskra, je to exp…

Eva
Mateřství není jasná volba. Čtyři ženské osudy, jedno velké téma a dilema, které si časem musí vyřešit téměř každá žena – mít, nebo nemít děti? Čtyři ženské osudy, jedno velké téma a dilema, které si časem musí vyřešit téměř každá žena – mít, nebo nemít děti? Učitelka a…