Audiokniha Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii

Skalní plemeno
Kamenité Posázaví bylo častým těžištěm námětů románů Jana Morávka (1888-1958), českého prozaika, jehož realistické až kronikářské příběhy vyhledávali čtenáři především ve 40. letech 20. století. Autor s blízkou znalostí vylíčil osudy lidí ze sázavského poříčí s jejich z…

Betlémské děcko
Jedna z legend o Kristu, jak je převyprávěla švédská spisovatelka Selma Lagerlöfová.

Případ s alchymistou
Jiří Adam z Dobronína spolu se svým pomocníkem Petrem Korcem odjíždí z rozkazu nejvyššího komořího spěšně do Litoměřic. Čeká na něj úkol, o němž mu jeho nadřízený odmítl cokoli prozradit. Litoměřický probošt ho po příjezdu pozve na tajnou schůzku s několika urozenými mu…

Muž, který hledal svůj stín
„Vždycky jsem se tě chtěl zeptat na to dračí tetování…“ zmíní jednoho dne Holger Palmgren, který získal dokumenty vrhající nové světlo na bezpráví, jež Lisbeth Salanderová zažila v dětství. Dotazovaná si v té době odpykává kratší trest v ženské věznici Flodberga a směřu…

Setkání s Rámou
Jeden z nejslavnějších románů světové sci-fi od spisovatele a nositele titulu „Velmistra žánru science-fiction“, Arthura Charlese Clarka. Z vesmíru se postupně vynořuje obrovský objekt vážící miliardy tun, který astronomové pojmenují Ráma. Proniká nepředstavitelnou rych…

Oblomov (1966)
Roku 1859 vydal Ivan Alexandrovič Gončarov svého Oblomova. Román byl vřele přijat pro to, jak vystihl ducha doby a zkarikoval její neduhy. Oblomov není schopen ničeho, ani kariéry, ani lásky a promarní svůj život v pasivitě a nečinnosti. Pro svou nerozhodnost bývá Oblom…

Tři oříšky pro Popelku
Poslechněte si známý pohádkový příběh v novém zpracování. Pro rozhlas napsal dramatik František Pavlíček a natočil dlouholetý "pohádkový" režisér Karel Weinlich.Osoby a obsazení: Popelka (Sabina Laurinová), princ (Michal Dlouhý), kmotra (Věra Galatíková), otec (Pavel Pí…

Sekora: Ferda mravenec (r. 1940)
V této naší nejstarší a nezapomenutelné nahrávce Sekorova Ferdy mravence z roku 1940, která vyšla původně pod značkou Ultraphon, účinkuje R. A. Strejka, který mimo jiné v letech 1938 a 1939 účinkoval ve třech studentských rolích, které mu přinesly nevídanou popularitu: …

100 statečných - Host č. 35 - Zdeněk Řehák 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - Z. Řehák (taneční mistr)

Hrubín: Jobova noc
František HRUBÍN (*17.9.1910 – †1.3.1971) Poéma Jobova noc vyjadřuje pocit ohrožení rodné země, Job zde není biblickou postavou, JOB=BOJ - obráceně znamená toto jméno BOJ. Rámcem a hlavní inspirací této sbírky byla válka, "bouřlivá noc", v níž si Hrubín vysnil churavého…

Anna Česká
Císař Karel IV. získal pro svou dceru Annu výhodnou partii -- anglického krále! Mladičká česká princezna se za Richarda II. provdá v šestnácti letech a přicestuje do svého nového domova. Královský dvůr cizí nevěstu přijme zprvu chladně, ale mírná a laskavá Anna Česká br…

100 statečných - Host č. 49 - Osamu Okamura 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - Ing. arch. O. Okamura (architekt)

Dvakrát Sherlock Holmes
Dům u měděných buků - slavný detektiv Sherlock Holmes řeší případ podivínského zaměstnavatele půvabné guvernantky. Méně známá dramatizace detektivní povídky Sira Arthura Conana Doyla z brněnského rozhlasového studia.Doktor Watson vzpomíná aneb Poslední případ Sherlocka …

Dana
Three women. One man. Three encounters that blur the line between desire, connection, and illusion. In Dana, relationships are never simple and every meeting reveals something deeper beneath the surface. Each story follows a different woman, each with her own personalit…

Lazar
V bytě na předměstí Osla objeví policisté tělo mrtvého muže. Když pak nahlédnou do jeho mrazáku, jsou v šoku. Je totiž evidentní, že zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel hrůzných „trofejí" a kanibal. O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komis…

Spalující bůh
„Nenávist byla dalším druhem ohně a hřála, když nebylo k dispozici nic jiného.“ Z nevýznamné vesnické siroty v chudé jižní provincii se Rin pozvedla až k nejvyšším příčkám velení armády Nikanu. Přesto je vítězství pro její národ, jemuž obětovala vše, stále v nedohlednu.…

Jan Werich Gramotingltangl 1966-1967
Gramotingltangl byl pořad Jiřího Suchého, vysílaný od pondělí 4. října 1965 v podvečer Československým rozhlasem na tehdy novém vlnovém rozsahu velmi krátkých vln. Stále více oblíbená půlhodinka se vysílala až do léta 1968 a jejich celkový počet přesáhl šest stovek. Ved…

Španělská gramatika B1
Španělská gramatika B1 je jazykový kurz určený pro mírně pokročilé, tedy ty, kteří mají za sebou jeden či dva roky studia španělštiny. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit jen slovíčka, ale i věty, ve kterých můžete daná slovíčka použít.…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Apokryfy
Síla Čapkových apokryfů – proti všem podobným uměleckým útvarům jiných autorů – tkví mimo jiné v\xa0tom, že autor jen nepřevrací vtipně známý motiv naruby. Čapek i na té nepatrné plošce novinové povídky dokáže jít do hloubky, neschematizovat, vidět v\xa0postavách jejich…

Date
What starts as a simple date… can quickly spiral into something completely unexpected. Date is a sharp, witty three-act comedy that explores the unpredictable world of modern relationships where first impressions deceive, intentions clash, and nothing ever goes quite as…

Rady a zlomyslnosti. Ze světa aforismu a epigramu
Z komentáře k LP albu 1118 3295, které vydal Supraphon v roce 1983: AFORISMUS je - jak praví slovník - "jadrná a stručná věta, jíž se vyslovuje nějaká myšlénka neb důležitá zásada." Z toho vyplývá, že aforistický sloh "libuje si ve stručných větách". Takže ten, kdo se s…

Relikvie
Anotace: Rituální vražda, nebo zásah nadpřirozena? Expedice doktora Whittleseyho měla v září 1987 za úkol pátrat po ztraceném kmeni Kothogů. Místo nich však její účastníci nalezli v džungli Amazonie zkázu, a tak po celé výpravě zbylo jen pár beden artefaktů určených k…

V zahradách medicejských
V románu Kámen a bolest se Karel Schulz zabýval životem a tvorbou slavného sochaře, malíře a básníka Michelangela Buonarrotiho. Ten je pojítkem všech událostí, které se odehrávají na pozadí mistrova příběhu. Vzniká tak mohutná historická freska. Umělcův příběh je spojen…