Richard III.
Je odvážný, je chytrý, má šarm. Je mrzák. S úsměvem kráčí přes mrtvoly za svým cílem. Rozhlasová adaptace jedné z nejznámějších Shakespearových tragédií s Jiřím Adamírou v hlavní roli.

Z Izrastiny s láskou
Osobní svědectví válečného reportéra Jakuba Szántó o dvou obdivuhodných národech. Ve své druhé knize se laureát ceny Magnesia Litera vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům. Skrze výrazné životní příběhy a vlastní čtvrtstoletí trvající or…

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 12.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je brněnský herec a skvělý vypravěč Erik Pardus.

Příběhy z olivového ostrova
Možná jste i vy navštívili některý z řeckých ostrovů. Na Korfu žije už nějaký čas Pavla Smetanová se svým řeckým manželem a dvěma česko-řeckými dětmi. Nabízí zasvěcený pohled na řecký ostrov a jeho obyvatele. Pracuje tu jako průvodkyně turistů. Uslyšíte mozaiku drobných…

Posel hydrometeorologického ústavu, To jeli dva ve vlaku
To jeli dva ve vlaku už svým názvem připomíná začátek nějakého vtipu. Na té hříčce je znát, že jsem byl venkovským učitelem a že jsem miloval Fráňu Šrámka a Karla Čapka. Nejvíc vás asi potěší dva herci, kteří tu zanechali stopu svých hlasů: Bohuš Záhorský a Rudolf Deyl …

Šťastné peníze
{'cs': 'Staňte se zenovým mistrem v oblasti peněz a zmírněte své obavy o finance a potenciál výdělku.\nAutor Ken Honda ví, že rychlé zbohatnutí není způsob, jak dosáhnout štěstí. Příliš často jsou peníze zdrojem strachu, stresu a hněvu, často narušují vztahy, a dokonce …

Jsou světla, která nevidíme
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem, který pracuje v Muzeu přírodní historie, šťastné dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tatínek jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti; n…

Hadrián z Římsů
Rytířská komedie o nejen milostných dobrodružstvích třasořitky Hadriána z Římsů na hradě Čelakov patří bezesporu k tomu nejlepšímu v dějinách české komedie. Hadrián z Římsů je jednou z nejhranějších her Václava Klimenta Klicpery. Zápletku postavenou na záměně osob, jak…

Královna Koloběžka
Osobité zpracování klasické pohádky tak, jak ji napsal Jan Werich. Příběh o znesvářených sousedech, chytré rybářově dcerce Zdeničce a králi, který se docela rád nechá jejími kousky doběhnout. Režisér Karel Weinlich obsadil do hlavních rolí Jaromíra Hanzlíka, Sylvu Seqve…

Spící město
Co kdybyste jednoho rána zjistili, že vaši rodiče nejsou k probuzení? Přesně tak začíná napínavý příběh Spícího města. Čtyři vyděšení sourozenci Kryštof, Samuel, Kristýna a Ema postupně zjišťují, že nespí jen jejich rodiče, ale úplně všichni lidé, kteří kdy měli děti. V…

Zlodějka knih
„Věřte mi. Já doopravdy dokážu být bezstarostná. Dokážu být přátelská. Příjemná. Přívětivá. Ale nechtějte po mně, abych byla hodná, to není moje parketa. Když nic, jsem aspoň spravedlivá,“ prohlašuje o sobě vypravěčka tohoto příběhu, jímž je sama Smrt. „Budu vám povídat…

Hurvínkovy příhody
Několik neznámých Hurvínkových příběhů z rozhlasového archivu (ze sedmdesátých a osmdesátých let), které spojuje autorství Františka Nepila a interpretační umění Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové

Kočovníci severu
Rozhlasový výběr z kapitol slavného Curwoodova románu. S hrdiny dobrodružného příběhu, psem a medvědem, prožívá čtenář četné napínavé příhody a proniká s nimi do nádherné severoamerické přírody, téměř ještě nedotčené a skýtající překvapení takřka na každém kroku.V reži…

(A)sociálne prasa
Veľké množstvo kníh o osobnom rozvoji ponúka rôzne príbehy ľudí, s ktorými sa bežný človek len ťažko dokáže identifikovať. Na začiatku je iba garáž a človek, ktorého všetci považujú za blázna, no vďaka jeho vlastnej šikovnosti sa z neho napokon stane „superčlovek". Avša…

Bledý jezdec
Nevěří v Boha ani svého krále, přesto na něm závisí osud křesťanského království… Mladý northumbrijský velmož Uhtred z Bebbanburgu pomohl Sasům zvítězit nad vikinskými nájezdníky v bitvě u Cynuitu, během níž vlastnoručně připravil o život obávaného válečníka Ubbu Lothbr…

Jak voní tymián
Vzpomínkové vyprávění Marcela Pagnola dovolí posluchači vstoupit do jeho rodného kraje - francouzské Provence - bujné a překrásné přírody, kde pod jižní sluncem kvete levandule a tymián dorůstá do výšky člověka. Pagnol zpracoval své vzpomínky, když překročil šedesátku, …

Nevykládej mi pohádky
Líbila se Vám kniha Fimfárum? Určitě se nechci poměřovat s Janem Werichem, ale i tak sázím polovinu království na to, že se Vám budou líbit i tyhle pohádky, zvlášť když je tak skvěle načetl Igor Bareš. V jeho podání se budete upřímně strachovat o prince bojujícího s hro…

Čtvrtek: O Rumcajsovi, Cipískovi a vodníku Volšovečkovi
Další zvukové pokračování pohádek z lesa Řáholce vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Václava Čtvrtka. Vypravěč Josef Dvořák se tak stal důstojným pokračovatelem interpretačního mistrovství Karla Högera a Eduarda Cupáka, jejichž "Rumcajs" se proslavil sérií televizní…

Říkali mi Leni
Příběh desetileté dívenky, která postupně zjišťuje, kdo je a kam patří, strhuje, dojímá a současně burcuje čtenáře a posluchače dnes stejně jako před více než šedesáti lety…Režie Olga Walló.

Krakonoš a bába Foukalka
S rozhlasovou hudební pohádkou se vydáme do Krkonoš, kde to povážlivě fičí a fouká. A tenhle nečas má na svědomí bába Foukalka, která se zlobí na svého vnuka Krakonoše. Nic mu není vhod. Ba dokonce si troufne ublížit mlžné víle Serafínce. Jenže překročit horský zákon ne…

Osada havranů
O statečném Havranpírkovi a jeho odvážných činech. Napínavý dobrodružný román od autora Lovce mamutů vás vtáhne tentokrát do života prvních osadníků a zemědělců na českém území v mladší době kamenné. Nádherně napsaný dobrodružný příběh přibližuje představu o životě n…

Čokoláda pro wehrmacht
Dieselpunkový román z alternativní historie druhé světové války. Vítejte v Praze roku 1942 — ve městě plném dieselpunkové estetiky velkých strojů a divokých jazzových večírků, stejně jako každodenního strachu z nacistických represí. Ulicemi se prohánějí jezdci na hyperm…

Dudek, Nekuda: Vodnická škola Josefa Dvořáka
V jisté etapě svého života byl Josef Dvořák notoricky obsazován do rolí vodníků. Stal se z něj "nejlépe hovořící vodník na českých jevištích". Z této kuriózní situace těží autoři kabaretu pro děti. Popletený a splašený podvodní pan učitel Dvořák má svou havěť sice rád, …

Indiánský lovec objevuje Prahu
Jednou ze senzací, které Praha zažila v roce 1908, byl pobyt indiánského chlapce Čerwuiše. Přivezl ho sem cestovatel Alberto Vojtěch Frič, aby ho vyléčil ze záhadné choroby a zároveň ho mohl "demonstrovat" jako živou ukázku svých výzkumů.Šestidílná četba na pokračování …