Audiokniha Případ s alchymistou

Horníček: Listy z Provence
Komentář z původního supralongu (2 18 0409): Jsou věci rozumem pochopitelné a naopak věci, před kterými, jak se říká, rozum zůstává stát. Pochopit lze například splachovadlo. Nepochopitelná je láskanějakého člověka k zemi, kterou nikdy neviděl. Ostatně i tady hraje rozu…

Ducháčkovic rodina aneb Strašidla mezi námi
Seznamte se s Ducháčkovými! Tatínek Mlživoj, maminka Blanka a jejich tři neposední potomci jsou milá strašidla, kterých se rozhodně nemusíte bát. Lidí se sice trošku straní, ale když na to přijde, rádi jim v mnohém pomohou. Zvědaví duchové Simon, Olívie a Bubi jsou samá…

Umění, kterému nikdo nerozumí: Historky z podsvětí výtvarné kultury
Když dějiny výtvarného umění připomínají komedii plnou omylů… Výtvarný kritik Jan H. Vitvar se nás rozhodl vzít na zábavnou a dobrodružnou exkurzi po dějinách vizuální kultury, která ukazuje, že cesta k pochopení umění bývá leckdy velmi dlouhá a plná nečekaných zákrut. …

Osudy dobrého vojáka Švejka
Četba na pokračování z humoristického románu Jaroslava Haška., tentokrát v netradičním podání Karla Högera.

Dášeňka čili život štěněte
Milé děti, určitě jste postřehly, že pejsek na obalu audioknížky není foxteriérka Dášeňka, o které píše pan Karel Čapek. Máte pravdu. Tím štěnětem je naše Bleška (australská kelpie). Svým vzhledem je slavné Dášeňce na hony vzdálená, ale věřte, chová se přesně podle ště…

Rány vítězů
Rozhlasová hra o učitelce hudby a o jejím marném vztahu k ženatému muži.V hlavních rolích komorního příběhu uslyšíte Janu Hlaváčovou v roli učitelky hudby, Danu Medřickou v roli matky a Eduarda Cupáka v roli muže na rozcestí. Příběh vztahu panovačné tchyně a zotročené s…

Eliška Andílek
Andílek? To asi ne. Ale správná holka dozajista ano! Jmenuju se Eliška a je mi sedm. S rodiči a bráškou Toníčkem se stěhujeme do úplně cizího města. Jmenuje se Žitín. Mně se ale vůbec nelíbí. Zvyknu si v nové škole? Najdu si tam kamarády? A jaké tajemství skrývá náš nov…

Chrám i tvrz
Chrám i tvrz - audiokniha obsahuje rozhlasovou nahrávku z roku 1981. Autor Pavel Eisner. Čte Miroslav Horníček. Režie Markéta Jahodová. O tom, jak žije jazyk český v národě a jak my v něm. Kniha Pavla Eisnera je poutavým vyprávěním o naší mateřštině, úžasné kulturní…

Muž, který sázel stromy
Mistrovská povídka francouzského autora Jeana Giona z roku 1953. Stylově čisté a dějově jednoduché vyprávění o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provence, s nímž se v roce 1913 autor poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk, den co den…

Usedlost
Jeden dům, čtyři století rodinných tajemství. Veterán třicetileté války Mats nachází domov v pustině na západě Finska, v místě zvaném Nevabacka, obklíčeném lesy a mokřady. Tuší, že tu žijí i jiné bytosti než zvířata a ptáci. Místní jsou s nimi zadobře, nebo se jim vyhýb…

Mistr Jan Hus - archivní přednášky a Rok v dopisech
Rok v dopisech - Jan Hus (22. 6. 2006) 22. června 1415. Mistr Jan Hus píše z Kostnice přátelům. čte Jiří Schwarz, připravila Bronislava Janečková Jan Hus a osudy husitství přednáška prof. Karlovy univerzity Dr. Josefa Pekaře z 5. 7. 1935 Jan Hus přednáška historika, …

Klub nenapravitelných optimistů
Píše se rok 1959 a dvanáctiletý Michel Marini prožívá první krizi v rodině. Rodiče se nemohou na ničem shodnout a bratr Franck přes jejich odpor narukuje do války v Alžírsku. Michelovým jediným útočištěm se stávají knihy a utajený šachový klub ve čtvrti Montparnasse, kd…

Lukostřelec
Klid přichází ze srdce. Příběh mistra a jeho žáka, který touží dozvědět se tajemství smysluplného života. Starý muž ho mladíkovi předává pomocí japonského učení kjúdó, „cesty luku“. Do zapadlé vesnice přichází mladý muž. Ví, že tam žije truhlář, který býval nejvyhlášen…

Matčin hrob
Když dva malí chlapci při hře v lese nedaleko parkoviště pro karavany najdou pohřbené tělo, policejní náčelnici Josie Quinnové se začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové. Josie al…

Sirotčinec slečny Peregrinové: PODIVNÉ MĚSTO
Nejde jen o to, kým se máme stát, ale co máme vykonat. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli do Londýna, kde chtějí najít lék pro slečnu Peregrinovou, uvězněnou v ptačí podobě. Jenže ve městě ničeném válkou na ně na každém rohu číhají nečekaná překvapení. Děti…

Neohlížej se
Samantha se snaží oživit svou paměť, aby zjistila, kde je její nezvěstná kamarádka a co se vlastně stalo. Ale co když ji to může stát život? Samantha má na první pohled dokonalý život – je bohatá, oblíbená a má idylický vztah se svým přítelem. Nicméně poté, co se svou …

Moc
Keby ste sa z ničoho nič ocitli v mocenskej pozícii, odolali by ste nutkaniu napchať si vrecká či pomstiť sa svojim nepriateľom? Je pravda, že moc korumpuje? Rodia sa ľudia ako tyrani, alebo sa nimi stávajú? Sú defraudanti a policajti, ktorí zavraždia väzneného, výsledk…

Legenda
Druss, vládce sekery, se stal námětem k pověstem — příběhy o mocném válečníkovi se vyprávěly po celé zemi. Ale jak příběhy s vyprávěním rostly, Druss sám stárnul. Obrátil se zády ke slávě a stáhl se do svého doupěte vysoko v horách. Prošedivělý starý válečník zde žije v…

Rychlejší než vítěz
Nejdelší cyklistický závod z pohledu českého ultracyklisty a spisovatele Daniela Polmana, který dojel i přes těžký pád a zranění do cíle jako první s náskokem 500 km! Po návratu domů byl ovšem z výsledkové tabulky přesunut do neklasifikované kategorie. Ryzí svědectví o …

Anatomie rodu
Nikdo není jen zápis v matriční kolonce. Jako tvorové z masa a kostí cítíme, že s dějinami, které nás tam vmáčkly, je cosi v nepořádku… Literární světoběžník, jehož nadšení děním v zemi uprostřed Evropy okouzlilo i naše čtenáře, se v románové novince zasazené do nejtužš…

Tekuté krystaly
Tvrdili mi, že jsem ho zastřelil. Ovšem vymazali mi paměť čtyři měsíce dozadu, takže kdoví jestli. Soud se tím ale moc nezabýval. Byl jsem to já. Záznam z mého procesoru implantovaného v mozku byl zcela jednoznačný. Měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky…

Kdo chytá v lese
Creekside. Po rozvodu to měl být můj nový začátek. Místo, kde se usadím se svou dcerou, začnu učit na zdejší střední škole a s trochou štěstí snad přijdu na to, co se stalo mé kamarádce, která tu žila. A zemřela. Ale Creekside si pro mě připravil víc záhad, než jsem ček…

100 statečných - Host č. 42 - Dana Kalinová 07.06.2014
Hostem L. Výborné - D. Kalinová (ředitelka knižního veletrhu Svět knihy)

K otevřenému nebi
Co je důležité, je očím neviditelné. Správně vidíme pouze srdcem. A z výšky. Ti tři se potkali v hangárech společnosti Latécoère v Toulouse, kde železnou rukou vládne pan Daurat. Z řad armádního letectva se sice do civilu odporoučeli z rozličných příčin a povahy mají je…

O panáčkovi Bomiňovi a panence Palele
Kdo jsou Bomiňa a Palele? Ohnivý panáček, který podpaluje a udržuje oheň v kamnech, a upopelená panenka s nařasenou sukní, která se zase stará, aby se z každé nežádoucí jiskřičky stalo jen smítko popela. Spolu hospodaří nejprve u babičky, co cinká svou omrzlou patičkou …