Audiokniha Příběhy sportovců, které políbila múza

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 11.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je psychiatr a spisovatel Jan Cimický.

Krápník a Františka
Původní pohádka Krápník a Františka vznikla již v roce 1965 jako první autorská rozhlasová pohádka Zdeňka Svěráka (a první streofonní nahrávka u nás vůbec). Humorně laděný příběh se zčásti odehrává v podzemní jeskyni, jíž vévodí popudlivý krápník Punkvák, který miluje …

Zmizelá Šumava
Do osudů obyvatel Šumavy nemilosrdně zasáhly „velké“dějiny 20. století, nejprve obě světové války, poté odsun německých obyvatel, neprodyšné uzavření hranice a vytvoření vojenského výcvikového prostoru, kterému musely ustoupit nuceně vysídlené obce i osady. Emil Kintzl,…

Malomocný u Svateho Jiljí
Když kolem řádí malomocenství ducha, vyléčí nás jen soucitné srdce… S nadcházejícím podzimem L. P. 1139 hostí město Shrewsbury na pomezí Anglie a Walesu slavnou svatbu. Panovačný lord Huon de Domville si má brát krotkou lady Ivetu de Massard – a jsou to divné vdavky. An…

Houslistka
Verše moravskej poetky Mileny Fucimanovej sú inšpirované obrazmi slovenskej výtvarníčky Květy Fulierovej. Pôvodnú hudbu k veršom a obrazom skomponoval Ondřej Fuciman. Melodrámu Houslistka naštudovalo brnenské Divadlo hudby a poezie Agadir. Prelínajúce sa texty v češtine…

Dědečku, vyprávěj
Knížka Dědečku, vyprávěj ukazuje svět etikety pohledem malého děvčátka a jejího trpělivého a laskavého dědečka. Děti se naučí základům chování ve společenských situacích, které jsou přiměřené jejich věku a zkušenostem. Dozvědí se, jak se máme chovat v rodině, na ulici, …

Neviditelný
Jen málo českých spisovatelů dokázalo dát svým příběhům tak hutnou a působivou atmosféru jako Jaroslav Havlíček, nejvýznamnější představitel tuzemského psychologického románu 20. století. Právě pro znepokojivý spodní proud, kterým autor podemílá životy postav, se dodnes…

Nebe nad Jemenem
Český chirurg uprostřed největší humanitární katastrofy na světě. Odjet jako chirurg na misi s Lékaři bez hranic neznamená jen vracet vyhřezlá střeva zpátky do břicha. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomnou hrozbu cholery, operace těžce postřelených dětí a ned…

Muž, který zásadně mluvil pravdu
Je inženýr Bafule spořádaný člověk, nebo rafinovaný sňatkový podvodník? Většina lidí by za jeho poctivost dala ruku do ohně. Jen policejní inspektor Kryštůfek má podezření... V hlavních rolích rozhlasové komedie z roku 1965 účinkují Josef Beyvl, Bohuš Záhorský, Rudolf D…

Tartarin z Tarasconu
Klasik francouzské prózy Alphonse Daudet (1840-1897) je znám především svou prvotinou Listy z mého mlýna a Podivuhodnými dobrodružstvími Tartarina z Tarasconu. Postava bodrého Tartarina zlidověla: tento chlapík svými smyšlenými hrdinskými činy vytváří celé legendy. Tart…

Můj život s třemi ženami
Zdravím tě, můj milý čtenáři, případně má krásná čtenářko, dovol, abych se ti v krátkosti představil. Jmenuji se Kristián Novotný, jsem pohledný, ač plešatějící třiceti letý muž. Také jsem úžasný táta dvou dcer, žádostivý manžel jedné ženy, ne zcela ambiciózní zaměstnan…

Hurvínkovy veselé Vánoce
Šťastné a veselé: sváteční Hurvínek Jedinečná kompilace toho nejlepšího s vánoční tématikou v podání Divadla Spejbla a Hurvínka. V tradici úspěšných archivních výběrů dostáváte scénky výborných autorů v podání obou dosavadních poskupovských interpretů legendárních lout…

Pásky na vousy
Dramatická anekdota o velké lásce a neprodejném zboží.Časově patří hra do raného období tvorby Karla Poláčka, kdy působil jako novinář, povídkář, fejetonista a soudničkář. Napsal tehdy vynikající Povídky izraelského vyznání, v kterých lze nalézt i řadu dramatických prvk…

Alenka a divy v domě za zrcadlem
Pohádka o malé Alence, která se vydá do zázračného světa skrytého za zrcadlem, v němž je všechno naruby Alenka je obyčejná zvídavá holčička s velkou představivostí, která touží po dobrodružství. Vlastně byla obyčejnou holčičkou, dokud se neocitla na místě, které má do …

Útěk do Budína
Román z roku 1932 prozaika, dramatika a esejisty Vladislava Vančury (1891-1942) vypráví dramatický příběh o lásce a nezdařeném manželství pražské studentky se slovenským šlechticem. Vyprávění je podobně jako Vančurův Konec starých časů (1934) situováno do dvacátých let …

Narrenturm
Barvité postavy, intriky, špionáž, magie, krásné ženy a drsní muži. Co chtít víc? První díl z Husitské trilogie je skvělou směsí rytířské romance, fantasy románu a napětí, okořeněné velkou dávkou humoru od mistra polské fantasy. Píše se rok 1425, Čechami zmítá husitská …

No Future
Audiokniha No Future – Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Čte autor Bob Kartous. Předmluvu Mikuláše Beka a Tomáše Sedláčka čte Angelika Sbouli. Připravujeme děti na svět, který nenávratně zmizel. Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality a tvrdím…

Sekora: Ferda mravenec (r. 1940)
V této naší nejstarší a nezapomenutelné nahrávce Sekorova Ferdy mravence z roku 1940, která vyšla původně pod značkou Ultraphon, účinkuje R. A. Strejka, který mimo jiné v letech 1938 a 1939 účinkoval ve třech studentských rolích, které mu přinesly nevídanou popularitu: …

Zdivočelá země
Ve válce nepřítele snadno poznal, ale doma jím může být kdokoliv... Ovdovělého českého pilota a válečného hrdinu Antonína Maděru, který se vrací domů v uniformě RAF a s hodností podplukovníka, ty nejtěžší zkoušky teprve čekají. Řízením osudu se z něho stává správce velk…

Bivoj válečník
Fantasy opředená staroslovanskými mýty. Vyvrcholení dvoudílného románu na motivy Starých pověstí českých. Území Čechů napadnou Zličané, dobudou Libušín i Budeč, a zdá se, že není naděje na záchranu. Na pomoc přispěchá Bivoj, který se s poselstvím vydává za knížetem Přem…

Sex, prachy a potíže
Černá holka narozená bílým rodičům? Tak to je průser sám o sobě. Může být vůbec život k někomu takovému laskavý? Jsem Valérie a tohle je můj příběh. Po neskutečném životním zklamání jsem všechno vzdala. Zbylo mi zlomené srdce a zadupané sny. Nic mi nedávalo smysl. Jenom…

Kůže
Hra Ludvíka Aškenazyho vycházející z události, která předcházela lidickou tragédii, patří ke klenotům české rozhlasové tvorby. Jména tvůrců slibují vynikající posluchačský zážitek: před mikrofonem stáli Rudolf Hrušínský, Růžena Merunková a Jiří Adamíra, inscenaci v roce…

Nevěra
Linda vede zdánlivě dokonalý život. Znenadání však přijde okamžik pravdy a Linda si během jednoho interview uvědomí, že její život je jen nudný stereotyp a ona sama místo štěstí už dlouho cítí apatii a nudu. A právě tehdy se po letech setkává se svou studentskou láskou,…

Miroslav Horníček v Šemanovicích
Dvě setkání s Ondřejem Suchým a publikem v šemanovickém společenském minicetru Nostalgická myš při natáčení pořadů Nostalgické muzeum zábavy v roce 1998. Když v polovině devadesátých let vzniklo v Šemanovicích u Kokořína společenské mini centrum nostalgie, začal zde od …