Audiokniha Posmrtná predace

Goethův Faust
Známe ale Goethovo stěžejní dílo opravdu dobře? Jde o dílo skutečně mnohovrstevnaté... Významný literární vědec František Tomáš Bratránek faustovské téma vykládá ve svém díle Goethův Faust. Zvukovou adaptaci tohoto pozoruhodného díla vydalo AudioStory v koprodukci s MI9…

Marťan
Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, ž…

Osamělý mořeplavec
Rozhlasová hra Pavla Soukupa Osamělý mořeplavec dramatickým způsobem zpracovává skutečný příběh německého studenta Hanse Zitta, jenž v roce 1929 podnikl na malém říčním plavidle osamělou cestu z Evropy do Indie. Účinkují: Pavel Soukup, Jiří Schwarz, Jiří Bruder, Jiří Ho…

Prekliata kniha
V Košiciach, sídelnom meste Horného Uhorska, záhadne zmizol cisársky astrológ Hieronymus Scotta. Rudolf II. preto poveril Steina, Barbariča a Jaroša, aby putovali do tých odľahlých končín a našli nielen Scottu, ale najmä vzácnu knihu, ktorú mal astrológ získať. Traja vy…

Špion, který přišel z chladu
Kdo chce přežít studenou válku, musí být tvrdší než železná opona… Podzim 1961. Protože útěk z čerstvě zazděného východního Berlína skončil katastrofou a tamní rozvědka síť jeho kontaktů postřílela, je agent britské MI6 Alec Leamas nadřízenými poslán k ledu. Přesněji od…

Soudce z milosti
Jeden z nejlepších románů spisovatele Ivana Klímy v rozhlasovém zpracováníPříběh soudce Adama Kindla, hrdiny s autobiografickými rysy, zasadil autor do doby začínající normalizace. Obě podoby příběhu reprezentují tematickou oblast autorovy tvorby, v níž je sledován stře…

Psychologie ovlivňování - 99 tipů pro zvýšení vaší přesvědčivosti
Snažíte se ostatní přesvědčit? Chcete, aby vám vždy vyhověli? Bylo by fajn, kdyby vás děti více poslouchaly. Bylo by skvělé, kdyby vám kolegové či podřízení vyšli vstříc bez zbytečného nucení. Bylo by super, kdybyste dokázali zařídit, aby vám klienti říkali ve většině p…

Opouštím ostrov
Mohl jsem být uklízečem v nemocnici. Mohl jsem utonout v hluboké noci uprostřed přehrady. Kormidlovat plachetnice na Jadranu, hrát na klavír v koncertních sálech nebo být gynekologem. O tom, že se tak nestalo, rozhodovaly životní náhody a příhody, které směřovaly a prot…

Jeden musí z kola ven
Musí špehovat špehy. A odhalit krtka tak, aby neodhalil sám sebe. Fiasko operace Svědectví na území normalizačního Československa špičkám londýnské MI6 napoví, že uvnitř něco nehraje. V ústředí jejich zpravodajské služby řádí počátkem 70. let dvojitý agent čili „krtek“ …

Zlodějka knih
„Věřte mi. Já doopravdy dokážu být bezstarostná. Dokážu být přátelská. Příjemná. Přívětivá. Ale nechtějte po mně, abych byla hodná, to není moje parketa. Když nic, jsem aspoň spravedlivá,“ prohlašuje o sobě vypravěčka tohoto příběhu, jímž je sama Smrt. „Budu vám povídat…

Abaddonova brána
Lidstvo čeká krok do neznáma. Ocitne se v říši divů, nebo propadne peklu? Objev protomolekuly narušil křehkou rovnováhu sil ve Sluneční soustavě. Když mimozemský artefakt vytvoří za oběžnou dráhou vzdáleného Uranu gigantickou bránu vedoucí do jiných galaxií, zamíří k n…

Němeček, Štíplová: Čtyřlístek v pohádce
Kocour Myšpulín, prasátko Bobík, pejsek Fifinka a zajíček Pinďa jsou čtyři kreslení přátelé, jejichž dobrodružné a legrační kreslené komiksové příběhy baví od roku 1969 děti i jejich rodiče. Zadesetiletí své existence v časopisech, knihách, na poštovních známkách, mincí…

Česká umělecká próza
Z komentáře Václava Kamelského k původnímu titulu DV 15133 "Česká umělecká próza" vydanému v Supraphonu v roce 1961 a nyní vydávanému poprvé digitálně: Úsilí o živou literární výchovu spjatou se životem vyvolalo potřebu bohatšího fondu základních pomůcek. Patří mezi ně …

Louka
Pečlivě komponovaná novela Louka sleduje postavu dobráka od počátku nemoci až po smrt, jeho lakotnou ženu a syna, u něhož se soucitný vztah k otci prolíná s upevňujícím se vztahem milostným. Osobitost novely vyrůstá z výmluvnosti zblízka viděných věcí v pustnoucím domě,…

Muž z labyrintu
Ne každý labyrint má cestu ven… Na nemocničním lůžku leží osmadvacetiletá Samantha Andrettiová, která byla od svých třinácti let nezvěstná. Prapodivné okolnosti jejího nalezení se snaží rozklíčovat profilovač Green. Všichni doufají, že dokáže v Samanthině popletené mys…

Dobrodružství kolegijního rady Pavla Ivanoviče Čičikova (Mrtvé duše)
Mrtvé duše Nikolaje Vasiljeviče Gogola jsou jedním z nejvýznamnějších ruských románů 19. století. Inspiraci ke svému poslednímu a v mnohém vrcholnému dílu Mrtvé duše našel Nikolaj Vasiljevič Gogol ve vyprávění svého přítele Puškina. Od něj poprvé vyslechl příběh spekula…

Atomové návyky
Nezáleží na tom, co přesně chcete změnit, Atomové návyky vám s tím pomohou. James Clear, jehož blog čte měsíčně milion čtenářů, vydestiloval to nejlepší z biologie, psychologie a neurověd, aby vás naučil dosáhnout cílů. Pomocí drobných každodenních kroků – stačí 1% změn…

Purpurová síť
Oddělení analýzy případů v čele s Elenou Blancovou se pokouší rozkrýt tajnou organizaci Purpurová síť, která šíří nahrávky s mučením lidí. Pro Elenu je případ velice osobní, protože se spolkem se zapletl i její ztracený syn Lucas. Z oběti se ale proměnil v mučitele a te…

Modré z nebe
Sny jsou křehké. Sny mají vůně. Možná se i příběh vašeho života v jistý okamžik začal ubírat tím nejméně pravděpodobným směrem. Poslechněte si příběh prodchnutý modrou barvou. Příběh básníka Vladimíra, který píše verše. Dnes mu to ale nějak nejde. Otevře okno, obloha j…

Prorokyňa a trkvas
Do zániku sveta nezostáva veľa času. Aspoň podľa amatérskej astrofyzičky Petry, ktorá súdny deň vypočítala na 7. septembra 2011 o 20:21. Toto proroctvo ju nečakane spojí s pomerne jednoduchým Johanom, ktorý odmalička slepo obdivoval staršieho brata, a s dôchodkyňou Agne…

Marie a zahradník
Milostné romaneto horkokrevné vdovičky Marie, proradného záletníka Jožky a mladicky zamilovaného zahradníka Karla zasadil Neff do kulis pražské Kampy o výročních hrnčířských trzích. Šestidílnou četbu na pokračování natočil v roce 1980 režisér Jan Lorman s Rudolfem Hruší…

Taťuldo, zhasni!
Hurvínek, Spejbl a Mánička na stopě vynálezu žárovky Novinkové album z dílny Divadla Spejbla a Hurvínka pokračuje v linii zábavných i trochu poučných příběhů věcí kolem nás. Po vesele napínavé historii vysavače a žvýkačky je na řadě žárovka. Kdo ji vymyslel, jaké kolem…

Slepý život - Večná lož
Jak přežít ve světě, kde dobro a zlo vedou nikdy nekončící válku? Lidé byli oslepeni clonou, jakýmsi závojem, který drží jejich mysl v blažené představě o pánovi tvorstva. Ale kdesi za ní, za falešnou maskou míru, existují bytosti z mýtů i nočních můr. Bytosti temné a d…

Suchý: Malý domácí tingl-tangl
Archiv Supraphonu skrývá mnoho krásných, nezapomenutelných, ale také bohužel někdy i "zapomenutých" nahrávek. Vždy je to ale pro nás událost, když takovou nahrávku objevíme... Představujeme vám doslova raritu, zajímavou a skvělou nahrávku ze "starých časů" (září 1978, s…