Miler: Krtkova dobrodružství 3 - Krtek a orel
Krteček výtvarníka a režiséra animovaných filmů Zdeňka Milera vítězí ve všech mediích. Po úspěchu animovaných filmů se nyní Krteček zabydlil i na zvukových nosičích, mimo jiné také zásluhou skvěléinterpretace Marka Ebena. Již po třetí si můžeme poslechnout jeho vřelý, l…

Pravdivý příběh Plastic People
Strhující, věrné i pitoreskní vyprávění o letech, kdy působil jako manažer soustavně perzekvované skupiny The Plastic People Of The Universe, napsal básník, publicista a kunsthistorik Ivan Martin Jirous na přelomu let 1980-1981. V nahrávce Českého rozhlasu z roku 2009 č…

Dousková: Hrdý Budžes & Oněgin byl Rusák
Kniha Ireny Douskové Hrdý Budžes vyvolala hned po svém vydání v roce 1998 obrovský zájem. Ten ještě narostl poté, co dílo autorka zdramatizovala a v premiéře je uvedlo Divadlo v Příbrami (uvádí je s velkým úspěchem doposud). Za excelentní výkon v hlavní roli získala v r…

Klapzubova jedenáctka (1990)
Jedenáct zlobivých synů a bída nedá tatíkovi Klapzubovi spát. Ale jen do té doby, než přijde na ten úžasný nápad - prodá kozu, koupí dva míče a z kluků postaví fotbalové mužstvo. A to mužstvo dobude svět! Nestárnoucí román Eduarda Basse natočil jako dvoudílnou rozhlasov…

Deník malého poseroutky 7 - Páté kolo u vozu
Valentýnský večírek na Gregově škole převrátil jeho svět vzhůru nohama. Greg se ze všech sil snaží najít holku, s kterou by na něj šel, a bojí se, že zůstane na ocet. Jeho nejlepší kamarád Rowley taky nemá růžové vyhlídky, ale to je chabá útěcha. Nečekanou souhrou náhod…

Sestry B.
Osudy Lídy Baarové a Zorky Janů Odlišnější sestry by člověk těžko pohledal… Lída průbojná, živelná tmavovláska. Zorka křehká, věčně pochybující blondýnka. A obě zasvětily život herectví. Příběh Lídy Baarové je obecně známý. Její mladší sestra si hledala cestu k umění k…

Čakanie
Harry Bosch je nielenže dávno na dôchodku, navyše ho čoraz väčšmi trápi zdravie. Jeho dcéra Maddie však usilovne pokračuje v otcových šľapajach a snaží sa vypracovať na detektívku LAPD. Začne pracovať na dvoch prípadoch s Renée Ballardovou. Získajú horúcu stopu DNA spoj…

Hormóny lásky
Ako udržať v rovnováhe hormóny lásky – dopamín, sérotonín a oxytocín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý a naplnený život? Po tom, čo Emilia Vuorisalmi prežila emocionálne vyhorenie, zamerala sa na skúmanie tejto problematiky, aby vám mohla poskytnúť ucelený a účinný recept…

Primární důvěra - Prst na spoušti
Jak dobře znáte lidi ve svém bezprostředním okolí? Své sousedy, přátele, spolupracovníky? Tušíte vůbec, kolik má jejich viditelná slupka vrstev a že dohlédnete jen do míst, kam vás oni sami pustí? Budete věřit jejich slovům, i když se ukážou v rozporu s objektivní skute…

Jak správně mluvit dracky – Škyťák Šelmovská Štika III.
Mezinárodní situace se komplikuje! Rozpínaví Římané chtějí mezi barbarskými kmeny rozpoutat válku, aby je snadněji porazili a získali tak všechny jejich draky. Zákeřně unesou následníky trůnu jak Chlupatým Chuligánům, tak Zuřivým Zbojnicím. Ovšem zajatý Škyťák, který je…

Saturnin při chuti
Saturnin se stěhuje z Luhačovic do Prahy, aby mohl být nablízku své dívce Amelii. Záhy zakoupí starý zámeček v Libni a Amelia zase dva psy s vytříbeným vkusem pro výtvarné umění. Poté, co si teta Kateřina vyžádá Saturninových služeb, odjíždějí s ostatními do Karlových V…

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad
Paměti Jiříka z Poděbrad jsou vtipnou a zároveň čirou anatomií moci. Budete svědky toho, jak je budoucí český král zasvěcován svým poručníkem Hynkem Ptáčkem z Pirkštejna do logiky mocenského boje, a poznáte známé historické osobnosti v poněkud jiném světle. Autorův leh…

Rambo – Pro přítele
Záchranná mise v Afghánistánu. Rambo letí do Afghánistánu zachránit svého velitele z ruského zajetí. Po bezpočtu nebezpečných situací bývalý elitní voják opět zakončí svou misi vítězně. Závěrečný díl o bývalém příslušníkovi speciálních jednotek a válečném veteránu Johnu…

Ztracený prsten
Šakuntala - lyrické drama pravděpodobně z 5. století našeho letopočtu, napsané básníkem Kálidásou, vrcholné dílo staroindického dramatu. Král Hastinapury Dušjanta pronásleduje při lovu gazelu a dostane se na opuštěné místo, kde žije a medituje několik poustevníků. Spatř…

Opravdová láska
Co je to opravdová láska? Při svém pátrání po odpovědi na tuto otázku posbíral autor mnoho příhod, které mu vyprávěli nebo sepsali přátelé a věrní čtenáři. Jejich příběhy vykreslují lásku v nejrozličnějších podobách. Může to být hluboký cit, který přestojí veškeré nástr…

Už teď mi chybíš
Kdo vám kdy v životě nejvíc chyběl? Třináct renomovaných autorek a autorů napsalo povídky o tom, jak bolestně nám může scházet ten, koho jsme velmi milovali, ale pak ho vlivem osudových okolností ztratili – ať to byl manžel, milenec, učitel či rodič – a s jakou intenzit…

100 statečných - Host č. 61 - Pavel Zvolánek 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - P. Zvolánek (ošetřovatel slonů v ostravské zoo)

Rok na vsi
Rok na vsi - obsáhlá kronika vesnice Hrabůvka. Děj, ve kterém defilují vesnické postavy a postavičky viděné s úctou, láskou, humorem, účastí i odstupem, výrazně rytmizuje koloběh přírody, která se stává dalším hrdinou kroniky. Autor dramatizace Miroslav Krobot v koresp…

Nepostradatelní
Nepostradatelným pilířem je člověk, který dokáže vstoupit do chaosu a nastolit řád. Člověk, který umí vynalézat, navazovat kontakty, tvořit a dotahovat věci do konce. Každá instituce, která za něco stoji, má nepostradatelné lidi, kteří tímto způsobem vnášejí změny. Milu…

Čtvrtek: O vodníku Čepečkovi
Josef Dvořák vypráví příběhy hodného, spravedlivého a dobrosrdečného vodníka, který se vždy řádně postaral jak o svůj rybník tak i o jeho obyvatele. Podle knížky Václava Čtvrtka.

Najtvrdší týpek
16 000 kilometrov. 16 krajín. 352 dní. Russ Cook je prvým človekom, ktorý pozdĺžne prebehol celú Afriku. Od najjužnejšieho bodu kontinentu - mys Agulhas v Juhoafrickej republike, až po tuniský Ras Angela. Počas svojej dlhej cesty čelil púštnym búrkam, dažďovým pralesom,…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Husitská epopej II. - Za časů hejtmana Jana Žižky (1416–1425)
Husitská epopej II. Za časů hejtmana Jana Žižky (1416–1425) Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní jako právě husitství. Ta …

Bídníci
K romantickému příběhu o bývalém galejníkovi, který zbohatne a pomáhá svým přátelům, se vracejí nové a nové generace čtenářů, kteří spolu s Hugovými hrdiny prožívají jeden z nejkrásnějších příběhů o utrpení a lásce, jaký kdy byl napsán. Sledujme tedy po letech znovu dob…

Hlava XXII
Román Hlava XXII je jedným z najdôležitejších protivojnových diel, ktoré vyšli po druhej svetovej vojne. Autor opisuje márny boj hlavného hrdinu Yossariana proti absurdnej vojenskej mašinérii, pričom výdatne využíva čierny humor a neustále balansuje medzi komikou a horo…