Audiokniha Poľština pre mierne pokročilých B1 - časť 1

O pravdě a lásce a jiné eseje
Výběr z knihy Eseje od Francise Bacona, jednoho z předních představitelů kulturního dění na královském dvoře za panování královny Alžběty I. a jejího následovníka Jakuba I. Obsáhle navazuje a doplňuje antické i další filozofy, rozebírá lidskou existenci i život formou, …

100 statečných - Host č. 15 - Jef Kratochvil 06.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Kratochvíl (fotograf)

Jak hledat slunce
Miroslav Horníček a jeho další cesta do Provence. Zvuková podoba knížky vychází tímto způsobem vůbec poprvé..."Když jsme s přítelem zauvažovali o této cestě, řekl jsem znovu to jméno: PROVENCE. Měl jsem své důvody. Jaké? Řekl bych pokud by toto jako důvod stačilo -, že …

Umrlčí tanec
Pradávná kletba obchází ulicemi, stírá hranice mezi minulostí, přivolává mrtvé a zapomenuté. Po dláždění zní dupot vojáků s mušketami a chřestot kostí. Ve stokách bublá hněv. Vlčí znamení opouští hrob. Krvelačný inkvizitor procitá ze staletého spánku. Kdo bude čelit smr…

H2O a poklad šíleného oka
Státní banka v ohrožení. A někdo chce zastavit orloj. Není čas ztrácet čas! Padouch nikdy nespí, jelikož pláchl z kriminálu a spřádá sen o epochálním vyloupení státní banky. Jenže proti němu zase stojí nyní už páťáci Hubert, Hugo a Ofélie – čili jednotka rychlého nasaz…

Cigaretka na dva ťahy
Denník dobrého detektíva 25. Ubehol presne rok od vraždy na brehu rieky a od vraždy Tibora Hakla – jedného z kapitánov Bossa podsvetia. V oboch prípadoch zohrali dôležitú úlohu Krauzove kontakty na podsvetie. Občas sa vypečení kamaráti z detstva zídu aj detektívovi z o…

Vražedná splátka
Na okraji lesa se najde ohořelé luxusní auto. Když na místo dorazí policie, s překvapením zjišťuje, že ve voze je mrtvola a že požár s největší pravděpodobností nebyl nehodou, ale snahou o zahlazení stop. Kriminalista Radim Brázda se spolu s novou parťačkou Dianou Černo…

Pohádky z Pastelky
Seznam pohádek v podání Jitky Molavcové. Nejprodávanější pohádky BMS.

Italské prázdniny
Vypravěčský talent, humor a moudrost Jana Wericha znovu ožívají na rozhlasové autorské nahrávce literární cestopisné předlohy. Italské prázdniny právě tak, jak byly nahrány v roce 1963, poprvé v nezkrácené podobě.

Janíček s voničkou
Původní rozhlasová pohádka o tom, který princ získá ruku krásné princezny. Přeci ten, který ji první uvidí. Nebo bude nejrychlejší. Nebo nejchytřejší? Na motivy Beneše Methoda Kuldy pro rozhlas napsal Jan Berger.Hrají: Hana Maciuchová, Miroslav Masopust, František Kovař…

Truhla času
Času není nikdy dost, ale snaha jej ošálit se nevyplácí... Byla jednou jedna princezna, která se jmenovala Havrantýnka a jejíž otec, mocný král, složil své milované dceři k nohám celý svět. A protože neunesl pomyšlení, že by spanilá dívka zestárla jako obyčejný smrtelní…

Smlouva s ďáblem
Hayes Flynn je arogantní blbec známý především svou zálibou ve skotské a ženách, přičemž si s žádnou neužije víc než jednou. Je to ten poslední člověk, pro kterého bych chtěla pracovat, jenže má tvář, od níž nedokážu odtrhnout oči, a čím déle jsme spolu, tím těžší je ho…

Híťovo kouzelné dobrodružství
V nepříliš vzdálené budoucnosti žije lidstvo po apokalypse známe jako Den na hovno v bídě a zmaru. Ve snaze zvrátit tento truchlivý osud je zkonstruován stroj času, ukáže se však, že co jednou proběhlo, změnit již nelze – a tak začnou lidé do minulosti alespoň jezdit na…

Krv prvorodených
Druhý prípad kapitána Steina a notára Barbariča zo série historických detektívok. Napätie, skutočné historické udalosti, reálny historický priestor a pútavý príbeh napísaný moderným štýlom, to je to, na čom Červenák stavia neuveriteľne uveriteľné. Vďaka jeho rozprávačsk…

Zbroj světla
Pilíře země, Na věky věků, Ohnivý sloup a Večer a jitro, čtyři monumentální historické bestsellery Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Zatímco poslední uvedené dílo tuto kingesbridgeskou ságu dějové předchází, autorův nejnovější román Zbroj sv…

Osada
Uprostřed lesa se ukrývá malý shluk chýší. Žijí v nich lidé – či lépe řečeno přežívají, neboť okolní svět živých stromů a nočních netvorů je zlé a nepřátelské místo, kde je člověk nevítaným hostem. Záhuba zde číhá v tisíci různých podob a každičký krok může přinést smrt…

Můj brácha tornádo
Říkají mi Julie a je mi devět let. Chtěla bych vám vyprávět příběh o sobě, o svých rodičích, kamarádkách, ale hlavně o bráchovi. Jmenuje se Jonáš a chodí se mnou do třídy, i když je starší. Má totiž ADHD. Někdy se mi zdá, že se chová jako tornádo. Chvíli neposedí, místo…

Pokojská
Molly je na světě úplně sama. Je zvyklá být při své práci v hotelu Regency Grand neviditelná. Načechrává polštáře, utírá prach a střeží tajemství procházejících hostů. Je jen pokojská – proč by si jí měl někdo všímat? Když však objeví nechvalně proslulého hosta, pana Bl…

Mikulášovy patálie
Mikuláš je malý nezbedný kluk s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět. „Když jsem přišel domů, maminka mi vynadala, že jsem přišel pozdě na večeři. Když jsou takoví, tak tedy bez milosti: Zítra uteču z domova. Tatínek s maminkou se …

Prašina - Bílá komnata
Poslední díl úspěšné trilogie Prašina přináší rozuzlení, na které jsme s velkým napětím čekali. Zatímco se v oprýskaných domech tajemné čtvrti Prašina schyluje k poslednímu střetu, rozhodne se En vzít osud čtvrti do svých rukou. Jirka se vydává v jejích stopách. Je pa…

Hurvínkovy příhody 2
Další méně známé Hurvínkovy příběhy z rozhlasového archivu (ze sedmdesátých a osmdesátých let), které spojuje autorství Františka Nepila a interpretační umění Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové

Malinský: Ptáčkoviny
Veselé pohádky z ptačí říše Zbyňka Malinského, které převyprávěl Rudolf Hrušínský.

100 statečných - Host č. 43 - Nora Fridrichová 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - N. Fridrichová (reportérka a moderátorka České televize)

Hordubal
Jsme schopni poznat pravdu? „…tak právě jsem načal stránku 129 a mám toho pro dnešek dost; zítra chudáka Hardubeje zabijí, a začne se nový díl (…), ale musím to nechat odležet a pak znovu číst. Druhý díl bude docela jiný v tónu, ještě nevím, jak do toho…“ Těmito slovy z…

Nemravné kalendáře a další povídky
Výběr povídek k výročí 100 let od úmrtí Jaroslava Haška. Pestrá mozaika příběhů obyčejných i neobyčejných lidí z různých koutů Rakouského mocnářství, obrázky ze života světců a starých Římanů. Satirické zkratky mířené na snad všechny lidské poklesky ať už v oblasti sex…