100 statečných - Host č. 17 - Vilém Rubeš 06.06.2014
Host L. Výborné - V. Rubeš (kreativní pracovník a reklamní konzultant)

Oni a já
Román o rodičích a dospívajících dětech je plný anglického humoru, ale nechybí v něm ani moudrá zamyšlení nad nejdůležitějšími hodnotami v lidském životě. Na tapetě je mnoho témat všedního dne, počínaje druhem bydlení, způsobem obživy, volbou zaměstnání, přes vztah k př…

Bez zábran
Mým oblíbeným koníčkem je rozčilování Elliota Milese. Už jen pohled na šéfovu pohlednou tvář mě nutí k sarkastickému úšklebku. Bůhví, čím si vysloužil pověst Casanovy. Jak to, že po něm touží miliony žen i přes jeho děsnou povahu? Co sakra dělám špatně? Znechucená svým …

Život víry 2022/11
Život víry 2022/11 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Daniel Zeman, Kateřina Hodecová a Ludmila Matušková. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * Jan a Renee Pospíšilovi: Neptáme se „proč“, ale „Bože, kde jsi teď?“ Když …

Příběhy sportovců, které políbila múza
Vlasta Burian, Johnny Weissmüller, Erich Tylínek, Sonja Henie, Lino Ventura, Dick Francis, Bud Spencer, Jurij Vlasov, Josef Nálepa, Toller Cranston. V pořadí daném rokem jejich narození obsahuje kniha deset příběhů těchto osobností, které svůj život zasvětily dvěma zdán…

Láska, vzdor a smrt
Z komentáře Zuzany Kočové k původnímu LP albu 1 18 0773 "E.F.Burian Láska, vzdor a smrt" vydanému v roce 1970 v Supraphonu a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Burianova láska k životu, horoucí a rozezpívaná celým jeho dílem. Lyrik, říkají o něm někteří. A přece je ta…

Staré řecké báje a pověsti 10
Příběhy z řecké mytologie, upravené pro rozhlas na základě asi nejznámější knihy spisovatele Eduarda Petišky, čtou: Vilma Cibulková a Jan Šťastný.

Jeřábi táhnou na jih
O otcích a synech. A o tom, jak napravit vztah, než bude příliš pozdě. Devětaosmdesátiletý Bo postrádá svou milovanou ženu Fredriku, kterou ovládla demence, a ptá se sám sebe, proč jeho život dopadl takhle. Pravidelné návštěvy pečovatelské služby v jeho domě mu připomín…

Mrtvý posel
Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu na Starém Městě pražském těžce raněného muže s ryšavými vlasy. Ještě než zemře, stihne Jiřímu Adamovi prozradit, že se chystá jakési spiknutí. Aby mohlo být jeho pátrání po vrazích úspěšné, rozhodne se Jiř…

Cesta bez návratu
S návratem na Zemi se nepočítalo. Báječná sto třicítka měla na Marsu zůstat, vybudovat tu první kolonii a připravit tak půdu pro další příchozí, kteří přiletí, taky zůstanou a udělají z Marsu to, co se nepodařilo vytvořit na Zemi. Tedy místo, kde povládne rozum a cit a …

Zaklínač V Krst ohňom
Dryády dokázali zázraky a vyliečili Geraltovo zlomené telo. Rany na jeho duši však bolestivo tepú, keď precitne do sveta bez Ciri. Napriek nevôli dryád sa s novou spoločníčkou unáhlene vydáva na neistú záchrannú výpravu. Samotársky zaklínač by najradšej putoval sám, no …

Boss Babiš
Reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Popisuje nejen jeho skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu, ale přibližuje i …

Dítě, které v noci našlo slunce
Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy…

Pověz mi, jak žijete
Vzpomínky z archeologických expedic na tajemném Středním východě. Tato kniha je odpovědí. Odpovědí na otázku, kterou mi lidé kladou velmi často. „Takže vy kopete v Sýrii, viďte? Povězte mi o tom všechno! Jak tam žijete? Ve stanech?“ Myslíte, že znáte Agathu Christie? …

Táto, povídej! Komplet
Jan Werich a Jana Werichová Táto, povídej! Režie a dramaturgie Vladimír Rohlena a Jiří Melíšek V létě roku 1969 nabídl rozhlasový režisér Jiří Melíšek, pracující ve dvojici s Vladimírem Rohlenou, že nahraje pro Československý rozhlas životní vzpomínky Jana Wericha. Bylo…

Všechny moje plesové sezóny
Jedna historka za druhou, tak se dá zkráceně popsat líčení všemožných příhod svo-bodných mládenců, kteří obrážejí plesy a kontaktují dívky za účelem seznámení. Ne-ustávají ani ve vinárnách a na ulici. Vždy je vhodná příležitost vyžádat si telefonní číslo. Pro některé hl…

Klub štresáků
Další z rozhlasových her oblíbené autorky Heleny Benešové. Tentokrát o složitostech novinářské profese. V režii Hany Kofránkové v roce 1989 účinkovali: matka (Daniela Kolářová), redaktor (Jiří Bartoška) a elévka (Zuzana Bydžovská).

Žabákova dobrodružství
Slavná anglická kniha pro děti i dospělé o Panu Krtkovi, Vodní Kryse, Panu Jezevcovi a domýšlivém Žabákovi, kterému přátelé pomohou z velkých nesnází. S příchodem jara se Krtek chce věnovat jarnímu úklidu, ale už po chvíli ho smýčení nebaví a vyrazí do světa za dobrodru…

Každý něco pro vlast
Kdo se nejvíc zasloužil o rozkvět domovské obce - mlynář, vinopalník, sládek, nebo učitel? Jen ten se stane novým přednostou v městečku a dostane za ženu krásnou dceru pana správce. Zatímco na stole už leží nerozpečetěný knížecí dekret se jmenováním, probíhají překotné …

Co já vím?
O filmařině, o lidech, vítězstvích i prohrách. "Já to psát nebudu, ty to napiš, bude to vlastně můj život, jak ho prožil Jan Novák," řekl Miloš Forman Janu Novákovi. Výsledkem spolupráce je kniha Co já vím?. Kniha o úspěšném, českém a světovém režisérovi, scenáristovi a…

Útěk do Budína
Román z roku 1932 prozaika, dramatika a esejisty Vladislava Vančury (1891-1942) vypráví dramatický příběh o lásce a nezdařeném manželství pražské studentky se slovenským šlechticem. Vyprávění je podobně jako Vančurův Konec starých časů (1934) situováno do dvacátých let …

Jak se mění vědomí
To, jak lidé vnímají halucinogenní látky, je rozkročeno mezi idealizací, jako by šlo o všelék, a démonizací, jako by šlo o smrtelné nebezpečí. Přitom ještě v 60. letech se jednalo o velmi nadějné medikamenty pro léčbu duševních onemocnění, závislostí a otevření se spiri…

Něžná fata morgána
Třetí příběh z období detektivních začátků Richarda Krauze se odehrává v listopadu 1989. Richard Krauz pracuje na oddělení vražd už půldruhého roku, ale starší kolegové na něj stále hledí jako na kriminalistické ucho. Jeho učitel, starý detektiv Burger má na stole tři s…

Deník malého poseroutky 19 - Recept na katastrofu
Greg Heffley je pod tlakem a zjišťuje, že když se smíchá hromada rodinných příslušníků, malý domek na pláži a úmorné vedro, je to recept na katastrofu. Když už jsme u receptů – tajné ingredience babiččiných slavných masových kuliček jsou už léta přísně střeženy. Podaří …

Povídky Marka Twaina
Světová literatura nemá tak mnoho ryzích humoristů, Mark Twain ovšem mezi ně patří jako velký klasik. Jeho pohled na společnost, její klišé a stereotypy, podtržené navíc americkým protestantským pokrytectvím, ho ovšem řadí mezi moderní světové autory.Americká literatura…