Audiokniha Perinbaba

Alter ego efekt
{'cs': 'Využijte své Alter ego\nJen jediná osoba vám stojí v cestě, abyste využili své schopnosti. Je tu také jedna osoba, která vám vždy pomůže změnit směr, abyste mohli podávat ty nejlepší výkony. Nastoupí vždy v okamžiku, kdy se dostanete pod tlak a nechováte se zrov…

Toulky první republikou 1-25
Světla a stíny první republiky v novém seriálu Českého rozhlasu. Vznik republiky, Masaryk, Rašín, Slovensko, Podkarpatská Rus, Hašler, Baťa, Sokolové, Derby pražských S, Kafka, prostituce, Devětsil, trampové a mnoho dalšího

Nebuďte people-pleaser
Osvoboďte se od nutkání dávat přednost pocitům ostatních lidí před těmi vašimi. Už jste někdy šli na návštěvu jen proto, že jste neuměli říct ne? Souhlasili se třetím rande, přestože jste už na prvním věděli, že to nebude ono? Dokončili úkol mimo vaše pracovní povinnost…

Bolest s veselostí Bedřich Bridel Co Bůh? Člověk? Adam Michna z Otradovic Loutna česká
V roce 1969 měla poetická kavárna Viola v Praze na svém repertoáru představení poezie a hudby českého baroka od Bedřicha Bridela a Adama Michny z Otradovic "BOLEST S VESELOSTÍ". Scénář napsali Vladimír Justl a Antonín Škarka, hudební scénář Pavel Jurkovič. Jako mnoho da…

Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní
Autorské trio Hašek, Kisch, Longen je podepsáno pod hrou Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní, jejíž původní divadelní podoba vznikla téměř souběžně s psaním a prvním divadelním inscenováním Haškova Švejka.S využitím prvků parodie a mystifikace líčí autoř…

Škola Humoru
Autor procestoval – většinou pěšky – celou rakousko-uherskou monarchii i část Německa a své zkušenosti a dojmy uplatňoval ve svých povídkách. Nejlépe se mu dařily humoresky a satiry, v nich zesměšňoval české i cizí maloměšťáctví, ale dokázal si v řadě z nich utahovat sá…

Neumannovy Poděbrady 1977
Celostátní přehlídka uměleckého přednesu Neumannovy Poděbrady vycházela od roku 1974 na deskách Supraphonu. Další díl této řady vydaný původně na EP kompletu 0 88 0566-69 v roce 1978 vychází nyní poprvé digitálně. Obsah: I. cena - mladí profesionální čeští a slovenští u…

Brisingr
{'cs': 'Přísahy, zkoušky oddanosti, střet mocných sil...\nBitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu …

Romance pro křídlovku
Lyrickoepická básnická skladba Františka Hrubína poprvé v původní nezkrácené nahrávce. Básníkovo nestárnoucí vyznání životu, lásce a smrti. Interpretem básně Františka Hrubína je Luděk Munzar, který o setkání se slavným básníkem v šedesátých letech mj. říká: " Oba jsme…

Apokryfy
Síla Čapkových apokryfů – proti všem podobným uměleckým útvarům jiných autorů – tkví mimo jiné v\xa0tom, že autor jen nepřevrací vtipně známý motiv naruby. Čapek i na té nepatrné plošce novinové povídky dokáže jít do hloubky, neschematizovat, vidět v\xa0postavách jejich…

Už teď mi chybíš
Kdo vám kdy v životě nejvíc chyběl? Třináct renomovaných autorek a autorů napsalo povídky o tom, jak bolestně nám může scházet ten, koho jsme velmi milovali, ale pak ho vlivem osudových okolností ztratili – ať to byl manžel, milenec, učitel či rodič – a s jakou intenzit…

Herecký portrét Olgy Scheinpflugové
Olga Scheinpflugová (*3. 12. 1902 - 13. 4. 1968) česká herečka a spisovatelka. Napsala 16 románů, přispívala svými články do Lumíra a do Národních listů. Hrála ve Vinohradském, později v Národním divadle, kde vytvořila na 130 rolí. Od roku 1933 žila s Karlem Čapkem, kte…

Černý mnich
Nejrozsáhlejší část díla ANTONA PAVLOVIČE ČECHOVA (1860–1904) tvoří povídky. Napsal jich na pět set. Ne všechny jsou stejně slavné jako jeho šest dramat, velká část z nich je však dodnes po celém světě znovu a znovu překládána a v nejrůznějších souborech vydávána a čten…

Zvláštní kurýr pana Horáčka
Svěží komedie o veterináři a případu jednoho geniálního psa.Veterinář se stará nejen o zdraví svých svěřenců, ale je i katalyzátorem vztahů v malém vesnickém společenství. Veterinář Hradecký má co vyprávět. Třeba historku o důchodci Josefu Horáčkovi a jeho psovi, který …

Povídky z druhé kapsy
Povídky z obou kapes, jež byly napsány v roce 1929, patří ke skvostům české moderní prózy, která už dneska plným právem náleží do klasiky. Jde o řady kriminalistických příběhů. Důležitější, než odhalení zločinu, je však u Čapka pohled do duší zlodějíčků i dobráckých str…

1794 – Tři růže
Sestupte do hrobu pro živé, kde staré jizvy zakryjí jedině nové rány! Krev z hrdla nevěsty vystříkla po svatební noci až na lustr, ale má ji vážně na svědomí pomatený hraběcí novomanžel Erik ze Tří Růží, jehož kruté zrání v karibské kolonii rokokového Švédska autor vylí…

Macbeth
Krev bude vykoupena krví Norský král detektivek Jo Nesbø v očekávané novince Macbeth ukazuje, jak hra o moc, nenasytnost a temná zákoutí lidského jednání a mysli dokáží ovlivňovat a ničit životy. Je to nejlepší polda, jakého kdy měli. Když se nepodařený zátah na dealery…

100 statečných - Host č. 1 - Zdeněk Svěrák 06.06.2014
Hostem L. Výborné - Z. Svěrák (scenárista a spisovatel)

Férová práce
>> Cítíte se v práci diskriminováni? Stal se váš kolega obětí šikany? Doslechli jste se, že jako šéf nejednáte fér? << >> „Kim Scott ukazuje, že proti diskriminaci a obtežování můžeme účinně bojovat pomocí spolupráce a vzájemného respektu.“ — Sheryl Sandberg, bývalá CO…

Andělé s vlčím cejchem
Portréty dvanácti hudebních osobností, jejichž životy ovlivnila tragická éra budování Třetí říše. Někdo se na ní podílel dobrovolně, jiný ze strachu o sebe a své blízké, další byl víceméně přinucen. Jak se ve své době zachovali Herbert von Karajan, Franz Lehár, Carl Orf…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Ideální manžel
Josef Karlík, Rudolf Krátký, Vlasta Fialová, Dagmar Pistorová, Jiřina Prokšová a Rudolf Walter v hlavních rolích brněnské rozhlasové adaptace slavné komedie Oscara Wilda Ideální manžel z r. 1962.Sarkasmus, ironie, četné paradoxy vtělené do vtipných bonmotů to především …

Magorské modlitby
Ivan M. Jirous byl nejen duchovní v ůdce undergroundu, v ěze ň, básník a magor, ale té ž velký modlitebník. Z Magorovy summy jsou vybrány nejlep ší básn ě duchovní a se řazeny shora dol ů: Nejprve B ůh ve t řech podobách – Stvo řitel, Vykupitel a Ut ěšitel. Poté nebeské…

Nervy
Mladý žokej Rob Finn stojí na počátku dostihové kariéry, a tak – ale zároveň díky tomu, že snad nezná strach – dostává koně spíše problematické a papírově slabé než úspěšné. Když se mu však povede několik dostihů, naskytne se šance jezdit v jedné z nejlepších stájí v ze…