Jsem to já?
Výběr z knihy hereckých pamětí Vlasty Fabianové, přečetla sama autorka a herečka krátce před svou smrtí v roce 1991.Kniha sugestivně nazvaná Jsem to já?, svědčí nejen o touze a potřebě podívat se na sebe z odstupu, ale také a především o uctě k lidem, od nichž se Vlast…

Hurvínkovo trápení se školou
Ano, Hurvínek má trápení se školou, což není nic divného, protože to školáci občas mívají. Ale Hurvínek má těch trápení víc. Třeba s taťuldou Spejblem a to nejen kvůli škole, někdy s Máničkou a dokonce i sám se sebou. Napovídají to názvy scének, které tvoří tento nový t…

Dialogy nad životem
Když jsem přemýšlel o tom, jaký nepsaný odkaz bych zde měl po sobě zanechat, vzpomněl jsem si na dlouhou sérii takzvaných dialogů nad životem. Někdy v polovině devadesátých let jsem takto nazvaný návrh pořadů předložil vedení stanice Český rozhlas 2 - Praha. Zdůraznil j…

Varvara
Objevte fascinující podmořský svět s velrybou Varvarou. Příběh o velrybím kytovci, který pod dohledem vědců uplaval nejdelší dráhu, jakou kdy nějaký savec urazil. Věřili byste, že Varvara uplavala na své cestě Pacifikem neuvěřitelných 22 500 kilometrů? Vesele smutný, sm…

100 statečných - Host č. 79 - Judita Matyášová 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - J. Matyášová (novinářka, spisovatelka)

Porodní bába
Je pozdní léto roku 1944 a v oblasti Pečenga na severu Finska probíhá laponská válka. Nemanželská dcera ze šamanské rodiny, odmalička odsunutá na okraj společnosti, působí jako porodní bába. Pak se ale bezhlavě zamiluje do nacistického důstojníka Johannese a z vlastní v…

Erben: Pohádky
Ve zlatém fondu archivu Supraphonu patří nahrávky pro děti k jistotám a z těchto jistot pak klasika Erbenových pohádek v interpretaci Karla Högera k dosud nepřekonaným vrcholům! Na našich dvou albech je shromážděn výkvět pohádkářské romantické slovesnosti. Všichni znám…

Saint-Exupéry: Malý princ / Dramatizace
Nové zpracování Malého prince formou dramatizace přístupné malým i velkým posluchačům! Excelentní sestava nejlepších českých herců v jednom z nejkrásnějších příběhů světové literatury. Herci Jiří Dvořák, Josef Somr, Klára Issová, Norbert Lichý, Marika Šoposká, Jan Buda…

Nejkrásnější pohádky - Tři zlaté vlasy Děda Vševěda
Nejen pohádka, ale i hravá výuka anglických slovíček. Známý a oblíbený pohádkový příběh Tři zlaté vlasy Děda Vševěda v krásném přednesu rodilých mluvčích nyní v češtině i angličtině.

Staré pověsti české
{'cs': 'Staré pověsti české převyprávěla autorka tak, aby jim snadno porozuměly i malé děti. Audiokniha ve formátu MP3 je ideální na cesty autem, jako pohádka před spaním i pro přípravu do školy. Příjemný poslech!'}

100 statečných - Host č. 85 - Pavel Karous 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - P. Karous (sochař)

Básnický portrét Františka Halase
Z komentáře Ludvíka Kundery k původnímu LP albu DV 15222 "Básnický portrét Františka Halase" vydanému v Supraphonu v roce 1964 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Dílo Františka Halase není nepřehledně rozlehlé: dvanáct sbírek - z části velmi útlých; knížka veršů pro…

Domy pana Sartoria
Komedie o tom, že obchod s chudobou kvete v každé době. G. B. Shaw chtěl roku 1885 vytvořit moderní hru pro britské divadlo. Spolupracoval s Williamem Archerem, který napsal osnovu, ale po neshodách spolupráce skončila. O sedm let později nabídl Shaw divadlu Independen …

České pohádky Karla Jaromíra Erbena
Karel Jaromír Erben, jeden z našich předních pohádkářů a také sběratelů lidové slovesnosti, zaznamenával pohádkové příběhy, které si vyprávěli lidé na venkově. Vyprávěli mu je pastýři, ženy na polích, požádal i své přátele, aby mu pomáhali sbírat lidové příběhy, pohádky…

Nepil: Polní žínka Evelínka
Polní žínka Evelinka autora Františka Nepila má vlasy jako len, zelenkavé oči v barvě přesličky, pas útlý jako vážka a celá je jako z pavučinky. Stará se o všechno, co roste a žije v polích, o rostliny i zvířátka, a lhostejní jí nejsou ani lidé. Všichni mají Evelinku rá…

Malé vynálezy, ktoré zmenili svet
Vedeli ste, že žaby sa kedysi používali namiesto tehotenských testov, že zvieracie črevá plnili funkciu kondómov a že mravce slúžili na šitie rán? Alebo že vďaka prvým kvalitným konzervám bolo pečené teľacie mäso jedlé aj po 100 rokoch, že vynálezca suchého zipsu sa inš…

Hudba přítelkyně
Pětidílná četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy hudebního skladatele a režiséra Zdeňka Petra.Autor těchto vzpomínek, hudební skladatel a aranžér Zdeněk Petr, působil celý život v Československém rozhlase a ve vydavatelství Supraphon jako redaktor a hudební režisér.V…

Kurz česko-anglické konverzace
144 konverzačních témat namluvených rodilými mluvčími pro všechny, kteří se učí anglicky. Česko - anglická část.

Ledová sfinga
V Ledové sfinze se Verne pokusil navázat na "Dobrodružství Arthura Gordona Pyma" od Edgara Allana Poea. Poeovo fascinující vyprávění o plavbě do jižních moří končí tajuplnou scénou: uprchlíci se ocitají v oblaku páry, z něhož probleskuje jakási bílá postava... Verna ta…

O štěněti Betyně
V jednom městě u jednoho domu stála psí bouda. V ní bydlela Betyna - německý ovčácký pes. Jednoho dne vklouzl do zahrady světoběžný kocour Muráš a začal se s Betynou kamarádit.Napsala: Marie Štěrbová. Hajajovy pohádky vypráví: Růžena Merunková.Režie: Jaroslav Kodeš

O katechezi od Adama
Nové a neotřelé pohledy na věrouku a moderní katechezi katolické církve: přesně to nabízí cyklus pořadů, ve kterém se doktor teologie David Bouma zabývá také otázkou, čemu u nás lidé věří a proč. Z čeho vychází učení církve? Co to vlastně církev je a jak tento pojem mám…

Soudničky
Soudnička byl kdysi čtenáři vyhledávaný novinářský žánr a mezi jeho výsostné autory patřili např. Karel Poláček, František Němec nebo Rudolf Těsnohlídek. Náš výběr představuje deset soudniček Karla Poláčka. Čtou: Boris Rösner a Josef Somr.

Nebojte se klasiky! 24 George Gershwin: Porgy a Bess
Příběh starého mrzáka Porgyho a krásné Bess poznáte díky dramatizaci Jana Jiráně podle libreta Iry Gershwina a DuBose Heywarda. Zazní v podání známých českých herců s ukázkami hudebních pasáží jednoho z nejslavnějších děl světové operní literatury.