Audiokniha Osudy vojáka Havlíka aneb Válčili jsme za Husáka

Rada moudrých - O přírodě
Podtitul tohoto pořadu zněl: "Přímé přenosy besed, které se nikdy nekonaly". Skrze citáty slavných osobností, převážně z oblasti literatury a filozofie, odpovídaly tyto osobnosti v podání předních herců na otázky posluchačů. Do éteru se tak dostaly texty, které by jinak…

Otcové – dcery, matky – synové
„Práce s rodičovskými komplexy jako cesta k vlastní identitě.“ Jungiánská psychoanalytička Verena Kast ve své dnes již klasické knize ukazuje, jak lze v terapeutické práci nebo i v úsilí o vlastní psychický růst rozvolnit vliv otcovského a mateřského komplexu. Švýcarsk…

Ve znamení Kon-tiki
„Hranice? Sám jsem nikdy žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myšlenkách některých lidí.“ THOR HEYERDAHL. 28. dubna 1947 vyplul z Peruánského Callaa balzový vor se šesti muži a papouškem. Jeho kapitánem byl tehdy třiatřicetiletý Thor Heyerdahl a jejich cílem b…

Dvacet tisíc mil pod mořem
"Později jsem dostal monumentální úkol zpracovat 20 000 mil pod mořem do pěti hodinových pokračování. Tehdy jsem si plně uvědomil, že se v románu prakticky nic neděje. Vybudoval jsem ho tedy na konfliktu kapitána Nema, tvůrce ponorky Nautilus, s hrabětem d´Artigasem, hl…

Technická italština A1-B1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Technická italština A1 – B1. Kurz je určen pro začátečníky až středně pokročilé a zaměřuje se na slovní zásobu, kterou můžete využít v technické oblasti. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit jen slovíč…

Záhada čínského zlata
LEGENDÁRNÍ SOUDCE TI ŘEŠÍ ZÁHADNOU SMRT SVÉHO PŘEDCHŮDCE… Mladý soudce Ti Žen-ťie přijíždí do sychravého přístavu Peng-laj, aby se ujal svého prvního úřadu. Namísto poklidné správy okresu ho však čeká mlhou zahalené hnízdo intrik. Jeho předchůdce Wang za záhadných okoln…

Cyankáli v šampaňském
Rosemary, krásná a bohatá manželka George Bartona, zemřela v restauraci Luxembourg během party pořádané na počest jejích narozenin. Téměř rok žijí její nejbližší v přesvědčení, že šlo o sebevraždu. George následně obdrží anonymní dopisy s tvrzením, že byla zavražděna. A…

Bretaňská pýcha
Čtvrtý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa Na břehu malebné řeky Belon, v oblasti, kde se pěstují světově proslulé ústřice, objeví svéhlavá stárnoucí herečka mrtvolu muže. Jen o něco…

Dekameron
Dekameron, jedno ze zakladatelských děl italské a světové renesance, je vrcholným dílem básníka a prozaika Giovanniho Boccaccia: jde o soubor sta prozaických novel spjatých jednotícím rámcem vyprávění o sedmi mladých paních a třech mladících, kteří se setkají v době flo…

Netvor
Možná bylo mým osudem zamilovat se do netvora. Když ostatní děti v noci nespaly a bály se, že se jim ve skříni schovává zubatá příšera, já jsem toužila ji spatřit. Chtěla jsem ji nakrmit, ochočit si ji, pochopit ji. Sam a já jsme se směli milovat jen ve tmě. Jakmile se …

Erben, Janečková: Zlatovláska
Titul bude lahůdkou pro malé i velké posluchače. Patnáct písniček ze slavné televizní pohádky, natočené v Československé televizi v roce 1974, s hudbou Angelo Michajlova, je nyní dokonale zvukově vyčistěno a vydáváno v původní interpretaci Jitky Molavcové, Petra Štěpánk…

Detektiv
Malcolm Ainslee, seržant miamské policie a bývalý kněz, řeší případy dvojnásobných bestiálních vražd. Oběti vždy starší manželé jsou svázáni obličeji k sobě, v ústech roubík, těla ohavně pobodána. Po dramatickém pátrání je zločinec dopaden a odsouzen k smrti na elektric…

Angličtina pro mírně pokročilé B1, část 1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Angličtina – slovní zásoba B1. Kurz je určen pro mírně až středně pokročilé, takže pro jeho nejlepší využití byste měli mít za sebou jeden až dva roky výuky angličtiny a osvojené její základy. Kurz je založen na kontextovém učení, to …

Viděla jsem vraždu
„To není hloupost!“ bránila se Joyce. „Viděla jsem vraždu! Viděla!“ Ariadne Oliverová se na halloweenské party náctiletých ocitla vcelku náhodou, nicméně mnozí vědí, že je slavnou autorkou detektivek. Jedna z pozvaných dívek – snad aby si získala pozornost – se proto př…

Tajemný Etrusk
Původ a dějiny starověkého národa Etrusků jsou zahaleny tajemstvím. První doklady jeho existence jsou datovány od 8. století př. n. l., kdy se objevil na území Etrurie, které se rozkládalo v dnešním Toskánsku. To ostatně získalo svoje jméno právě od Etrusků, protože v l…

Klub sebevrahů
Tajemné případy, které vám ukáží, že se ta největší tajemství neukrývají na pustých ostrovech, ale také v nitru člověka. Romantické příběhy skotského spisovatele R. L. Stevensona (1850?1894) se často odehrávají v odlehlých končinách nebo dávno minulých časech a vyznačuj…

Lucerna (1951)
Jiráskova pohádková hra Lucerna patří mezi nejznámější tituly starší české dramatiky. Zaujala již při své premiéře v roce 1905, kdy ji na scéně Národního divadla inscenoval režisér Jaroslav Kvapil. Výtvarnou stránku představení svěřil Mikoláši Alšovi a k hudební spolupr…

Anglické konverzační otázky a odpovědi pro věčné začátečníky
NAUČTE SE POSLOUCHAT POMALU NAMLUVENÉ ANGLICKÉ KONVERZAČNÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI Zeptal se vás někdy někdo v cizině anglicky a vy jste na něj jen koukali s otevřenou pusou? Setkali jste se s někým nebo se vám osobně stalo, že jste na vaší dovolené v zahraničí slyšeli otáz…

Miler: Krtečkova dobrodružství 5 (Krtek a kouzelné Vánoce)
Zatím poslední z řady Krtečkových příběhů, v milé interpretaci Marka Ebena a Aničky Slováčkové. Krtek objeví kouzelný pramen, ze kterého každý, kdo se napije, zpívá jako slavík. Jsou Vánoce, Krteček si zdobí stromek. Vrána mu jej sice ukradne, ale nakonec Krtek Vánoce n…

F. L. Věk
Prozaik a dramatik Alois Jirásek (1851-1930) je znám jako autor historických povídek, románů a cyklických románových kronik z českých dějin. V jeho díle vrcholí obrozenská tradice české literatury a zároveň vzniká tradice novodobé realistické historické prózy, opírající…

Stín viny
Dramatizace známého detektivního románu z prostředí bohaté newyorské rodiny, v jejímž středu dojde k nečekané vraždě. Devatenáctiletá Irene Hadleyová má před svatbou, když se seznámí s okouzlujícím světákem Donem Saxbym. Irene se rozhodne zrušit plánovaný sňatek a bezhl…

Poctivost Israele Gowa
Jeden z cyklu detektivních příběhů londýnského žurnalisty a spisovatele (1874-1936), autora řady filosofických prací, románů a povídek. Otec Brown objasňuje záhadné události na skotském sídle. Detektivní povídky, v nichž vystupuje jako detektiv katolický kněz Otec Brown…