Audiokniha Opuštěná společnost

Vím, že máš duši
Ty nejúžasnější automobily, letadla, ponorky, raketoplány a další technické výtvory mají podle autora jedno společné: za každým z nich stojí vizionářský inženýr či nadšený konstruktér, který svému stroji vdechl "duši", ať už šlo o luxusní vůz Rolls-Royce Phantom, letadl…

Stín kapradiny
Pytláci Ruda Aksamit a Vašek Kala, kteří v panice zabijí hajného, se vydávají na útěk před spravedlností i před vlastním svědomím. Obklopeni lesem jsou nejprve opojeni volností, nezměrnou krásou a silou přírody, ale postupně je začnou pronásledovat výčitky a situace je …

Dvanáct křesel
Hlavním hrdinou slavné humoristické předlohy je syn tureckého poddaného Ostap Bender, mladý pohledný muž, který se shodou okolností seznámí se šlechtickým předsedou Hypolitem Matvějevičem Vrabčinským. Ten se mu svěří s tajemstvím, které mu sdělila jeho tchýně těsně před…

Vražda s pridanou hodnotou
Vrchného inšpektora Ledeckého z oddelenia vrážd Bratislavského riaditeľstva policajného zboru prenasledujú zlé sny a neusporiadaný súkromný život. K tomu má preveriť podozrenie z vraždy, ktoré na základe spravodajských informácií priniesol kolega z ekonomickej kriminálk…

Setkání v Canterbury
Skvěle obsazená adaptace dvou Canterburských povídek. Autor dramatizace Jaromír Ptáček si z rozsáhlého souboru dvaceti šesti povídek vybral dvě - vyprávění ženy z Bathu o rytíři, který má za úkol zjistit, po čem ženy nejvíc touží, a lodníkův příběh o bohatém obchodníkov…

Pásky na vousy
Dramatická anekdota o velké lásce a neprodejném zboží.Časově patří hra do raného období tvorby Karla Poláčka, kdy působil jako novinář, povídkář, fejetonista a soudničkář. Napsal tehdy vynikající Povídky izraelského vyznání, v kterých lze nalézt i řadu dramatických prvk…

Proč jsem tady doma
Z komentáře Donáta Šajnera k původnímu LP albu 1 18 1656 "Proč jsem tady doma" vydanému Supraphonem v roce 1974 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Už název naší malé básnické antologie napovídá, o co nám šlo. Udělat průřez třiceti lety české poezie a z děl básníků v…

Tři české pohádky z archivu
Tři české pohádky v podání tří významných českých herců. Pohádku pošťáckou Karla Čapka (1954), Měsíčkův syneček Jiřího Mahena (1958) a Zlatá jablka a devět pávic Karla Jaromíra Erbena (1953) vypravují a čtou: Václav Voska, Zdeněk Štěpánek a Růžena Nasková. Vybíráme ze Z…

Jak mluvit s dětmi o čemkoli
Průvodce krok za krokem, jak odpovědět na nejtěžší otázky vašich dětí. „Když lidé zemřou, kam jdou?“ „A jak se to miminko dostane do bříška dostane?“ „Proč má tmavší pleť než já?“ Nepropadejte panice. I když víme, že prvním krokem k hlubokému spojení s našimi dětmi je s…

Krvavý Bronx
16 povídek na motivy „černé kroniky“ brněnského Cejlu, zvaného Bronx. Myšlenka udělat knihu příběhů vytvořených na základě novinových článků z druhé poloviny devatenáctého století není moje. Svěřil mi ji v pivním baru Na Stojáka historik Michal Konečný. Já mám akorát v …

Jonathan Strange & pan Norrel
Pan Norrell má poslání. Hodlá se zasadit o návrat magie do Británie! Na počátku 19. století se v Anglii vyskytují pouze mágové-teoretici, jejichž příležitostná setkání připomínají spíš diskusní kroužek usedlých gentlemanů. Přesto se jednomu z nich, samotářskému panu Nor…

Malá mořská víla
Audiokniha Malá mořská víla podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andresena vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi. Víla obětuje kvůli lásce to nejcennější co má - svůj hlas a život. Dojemný příběh v překladu Jaroslava Vrc…

Ten kouř kolem tebe
Na Aljašce právě vrcholí zlatá horečka, které podlehly tisíce mužů. Jsou mezi nimi i Chris, zvaný také Kid nebo Smoke, a Shorty. A byl mezi nimi i Jack London, který své zážitky a zkušenosti z pobytu na drsném severu zúročil v nejedné své knize. A právě podle jeho povíd…

Kde máš bráchu, Metude?
Historie s úsměvem, ale i respektem. Cyril s Metodějem mají nejen u nás spoustu soch. Číst o sochách se strnulým výrazem ve tváři však velká zábava není. Soluňští bratři proto udělali v této knize úkrok stranou a jsou z nich normální lidé s přednostmi i drobnými nedosta…

Temná hra
Čerstvě povýšený inspektor Henry Ford je povolán k vyšetřování dvojité vraždy. I přes nedostatek indicií tuší, že za vším stojí sériový vrah. Ford totiž z vlastní zkušenosti dobře ví, jak po sobě zločinci zahlazují stopy. Před lety přišel o manželku při horolezecké neho…

Bídníci
Román Les Misérables napsal a v roce 1862 nechal vydat Victor Hugo. V českém překladu se zcela zažil název Bídníci, byť k tématu knihy by se spíše hodil pozdější překlad Marie Majerové, která hlavní hrdiny nazvala Ubožáky. Zaslouží si totiž spíše naši lítost než opovrže…

Sága rodu Forsytů
Rozhlasová dramatizace slavného románu Sága rodu Forsytů zachycuje život vyšší anglické společnosti. Toto nejslavnější dílo Johna Galswortyho, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1932, vznikalo v průběhu šestnácti let.

Tatínek píše paměti
Buďte teď pěkně potichu, protože tatínek vám dnes začne vyprávět své paměti. Věříme, že mnozí z vás při poslechu zamyšleně vykřiknou: To byl ale mumin! Nebo: Toto je opravdový život! Než potkal maminku, než měl rodinu, žil tatínek život plný dobrodružství. Svůj příběh v…

Pomíkovy Pohádky pro Aničku 1
Milé maminky, také už vám z toho věčného vysvětlování proč by se „tohle mělo dělat“ a naopak „tohle nemělo dělat“ točí hlava? Tak si v klidu sedněte, a nechte to pro jednou na Pomíkovy. Užijte si klidnou hodinku, poslouchejte a bavte se. Pomík bude neopakovatelným způso…

Dům doktora Fišera
Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi s…

Ukradené dětství
Je konec léta 1942 a do dejvického zámečku Jenerálka začínají vozy gestapa přivážet děti od tří do šestnácti let. Jde o nejmladší generaci ze širšího okruhu atentátníků na Reinharda Heydricha. Proč ? Na jak dlouho ? A uvidí ještě někdy své rodiče ? Na odpovědi musí počk…

Eliška Andílek
Andílek? To asi ne. Ale správná holka dozajista ano! Jmenuju se Eliška a je mi sedm. S rodiči a bráškou Toníčkem se stěhujeme do úplně cizího města. Jmenuje se Žitín. Mně se ale vůbec nelíbí. Zvyknu si v nové škole? Najdu si tam kamarády? A jaké tajemství skrývá náš nov…

Hrátky s čertem
Parafráze lidové pohádky o hubaté Káče a nebojácném vysloužilci Martinovi, který zachránil od pekla, loupežníka i poustevníka. Dnes už klasická národní pohádka Jana Drdy, oblíbená i z filmového zpracování. Rozhlasová úprava a režie Josef Bezdíček.

Neumannovy Poděbrady 1977
Celostátní přehlídka uměleckého přednesu Neumannovy Poděbrady vycházela od roku 1974 na deskách Supraphonu. Další díl této řady vydaný původně na EP kompletu 0 88 0566-69 v roce 1978 vychází nyní poprvé digitálně. Obsah: I. cena - mladí profesionální čeští a slovenští u…