Obrázek podcastu Odešla do tmy

Audiokniha Odešla do tmy

Délka:

13 hod 42 min

Čte:

Zdeňka Žádníková Volencová

Vydavatel:

Voxi

Jazyk:

Česky

Obrázek podcastu Jak přežít Ctirada

Jak přežít Ctirada

MUDr. Lumír Maceška měl život srovnaný jak lékárničku. Partnerka Týna, byt s balkonem, pár pacientů s vysokým tlakem, sen o miminku a dovolené na Krétě. Jenže pak u dveří zazvonil Ctirad. Bratranec, dobrodinec, vizionář… a pohroma, která by rozložila i armádní rozkaz. H…

Obrázek podcastu Americká elegie: Memoáry o krizi rodiny a kultury

Americká elegie: Memoáry o krizi rodiny a kultury

Cesta do hlubin duše voličů Donalda Trumpa. Ve své autobiografii vzpomíná nynější viceprezident USA na své dospívání v Middletownu v Ohiu, kde se dělníci po zrušení továren propadli na samé dno a nemohli se vymanit z bezútěšného života. Ve své autobiografii vzpomíná nyn…

Obrázek podcastu Dvě staré babky

Dvě staré babky

Pro soubor třiačtyřiceti filozoficky laděných minipovídek nizozemského praktického lékaře, básníka a spisovatele jsou příznačné půvabná poetika, přemýšlivost, ironie, humor, absurdní logika a hra s konkrétními i přenesenými významy. Autor v leckdy groteskních, tragikomi…

Obrázek podcastu Čtvrtek: O víle Amálce

Čtvrtek: O víle Amálce

Pohádky Václava Čtvrtka okouzlují nádherným jazykem, zvláštními a mimořádně trefnými výrazy, fantazijním prostředím, podivuhodnými příhodami hrdinů a zjevnou láskou, se kterou je spisovatel vytvářel. VílaAmálka patří k nejoblíbenějším Čtvrtkovým postavám. Podle dnes již…

Obrázek podcastu Už hořela, když jsem si do ní lehal

Už hořela, když jsem si do ní lehal

„Jak se to stalo?“ „Já nevím. Už hořela, když jsem si do ní lehal.“ Velice vtipné a bystré eseje od „mistra vypravěče“ najdeme v jeho druhé knize Už hořela, když jsem si do ní lehal, která se ve Spojených státech stala bestsellerem číslo dva, pouze rok po vydání jeho pr…

Obrázek podcastu České cizinky

České cizinky

Příběhy žen, které žijí dlouhodobě v cizině a přibližují kulturní rozdíly v dané zemi na svém vlastním osudu. Literární dokument novinářky Jany LeBlanc (v knižní podobě s fotografiemi Patricie Krivanek) mapuje život českých žen, které mají domov v jiné zemi světa, než …

Obrázek podcastu Soudce Jack

Soudce Jack

Padouch je sice znám, ale jde o to, dokázat mu vinu? Podaří se to soudci Jackovi, což ale není ctihodnost v soudcovském taláru, nýbrž tajemná bytost, která se zjevuje v nečekaných chvílích. V rozhlasové hře podle románu Edgara Wallace "Křížový spodek" účinkují Miroslav …

Obrázek podcastu Jak se zbavit Mstivý Soni

Jak se zbavit Mstivý Soni

Nejzlobivější třída páťáků v Žabokudlách je natolik nezvladatelná, že je třeba nasadit speciálně trénovaný pedagogický kalibr. Na místo, odkud jsou učitelé vynášeni zlomení na těle i na duchu, nastupuje obzvláště nezničitelná Soňa Ticháčková, která si nenechá nic líbit,…

Obrázek podcastu Zápas o Ameriku

Zápas o Ameriku

Hlasy z rozeštvané země. Jak přemýšlejí příznivci Donalda Trumpa, co si o současné Americe myslí původní obyvatelé nebo jaký je život na americké jižní hranici. To jsou některá z témat knihy Jana Kaliby, bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v USA. „Trump to dělá pro Am…

Obrázek podcastu Život a dílo skladatele Foltýna

Život a dílo skladatele Foltýna

Román navazuje na Čapkovu noetickou trilogii (Hordubal, Povětroň, Obyčejný život), ale na rozdíl od ní v tomto případě už nejde o nepoznatelnost mnohotvárného lidského života. Devatero monologických svědeckých výpovědí o nepoctivém skladateli Foltýnovi (desátou připojil…

Obrázek podcastu Boží bojovníci

Boží bojovníci

„Koho mám zradit? Koho prodat? Koho vydat na smrt? Druhý díl z Husitské trilogie je opět směsí rytířské romance, fantasy románu a napětí, okořeněného velkou dávkou humoru od mistra polské fantasy. Nastal rok páně 1427. Papež Martin V. vydal bulu Salvatoris omnium, ve…

Obrázek podcastu Příběhy skutečné odvahy

Příběhy skutečné odvahy

Už nemůžeš? Tak přidej na houževnatosti! Někdejší elitní parašutista Bear Grylls ví, k čemu se jedinec musí přimět, aby v extrémních situacích nepodlehl zoufalství.Předkládánám nejen strhující příběhy průzkumníků, špionů a dalších profesionálních dobrodruhů, ale i mezní…

Obrázek podcastu Na západní frontě klid

Na západní frontě klid

Paulovi Bäumerovi a jeho spolužákům z gymnázia je osmnáct let a jejich další kroky nesměřují na univerzitu, ale do zákopů první světové války. Učí se krýt před střelbou, kterak rozpoznat granát od šrapnelu, jak postupovat při plynovém útoku, učí se pohřbívat své kamarád…

Obrázek podcastu Pověsti ze Slovácka - Pohádky XVIII.

Pověsti ze Slovácka - Pohádky XVIII.

Z komentáře k původnímu LP albu, které vydal Supraphon v roce 1985: Panorama hor - Bílých Karpat, pod nimi roztroušené osady a dědiny Vyškovec, Bošáčky, Lopeník, Březová, Strání, Korytná, na druhou stranu Žítková, Komňa, Bojkovsko, Pozlovice - to je kraj, kde byly sebrá…

Obrázek podcastu Kapky rosy

Kapky rosy

Kapky rosy - bajky a alegorické příběhy. Knížku tvoří sedmadvacet krátkých próz spojujících v sobě prvky pohádky, bajky a povídky, jsou alegorií na lidský život. Lidi zastupuje příroda, zvířata a rostliny. Hluboký význam drobných příběhů pak o to naléhavěji vystupuje d…

Obrázek podcastu Kaviareň na konci sveta

Kaviareň na konci sveta

John je manažér reklamnej agentúry. Vystavený každodennému stresu sa rozhodne na pár dní vypnúť. Keď ho únavná cesta nehostinným krajom zavedie ku kaviarni, poteší sa. Zablúdil a chce si tu iba na chvíľu oddýchnuť a pokračovať v ceste. Na jedálnom lístku v ponuke dňa ob…

Obrázek podcastu V Tichošlápkách je pořád veselo

V Tichošlápkách je pořád veselo

Příběhy kocourka Filípka a jeho přátel vyšly poprvé v roce 1994 a jejich autorka Milena Buřilová v nich dokázala vystihnout radosti i starosti, kterými žije každý školák. Kocour Filípek chodí do školy, kde někdy vyrušuje, propadá z chytání ptáčků. Také se rád vytahuje a…

Obrázek podcastu Ježek, Trojan: Tak nám zabili Ferdinanda

Ježek, Trojan: Tak nám zabili Ferdinanda

Je neděle 28. 6. 1914. Zmatený řidič Leopold Lojka zastavuje vůz s Františkem Ferdinandem a jeho ženou. Zařazuje zpátečku a tím dává příležitost Gavrilu Principovi k útoku. Pro bezmocného Lojku se z tohoto okamžiku stává doživotní trauma. Sarajevský atentát je i po sto …

Obrázek podcastu Kód Zeta

Kód Zeta

Antologie Ve stínu Říše, Ve stínu apokalypsy a Ve stínu magie se staly nejúspěšnějšími antologiemi české fantastiky v posledních dvaceti letech. Ve všech zabodoval i František Kotleta. Jeho novely Dos grojse genareraj, Kód Zeta i Sitarane se proto dočkaly samostatné pod…

Obrázek podcastu Periferie

Periferie

Rozhlasová adaptace jedné z nejúspěšnějších her české meziválečné dramatiky. S Petrem Olivou, Růženou Merunkovou, Martinem Růžkem a Otakarem Brouskem v hlavních rolích.Periferie Františka Langera vypráví příběh propuštěného vězně Franciho, kterému náhoda přivede do cest…

Obrázek podcastu Černý mustang

Černý mustang

Náčelník Komančů osnuje úklady, ale nepočítá s Old Shatterhandem a Vinnetouem. Vinnetou s Old Shatterhandem překazí plány náčelníka Komančů Černého mustanga na zastavení stavby železnice a přepadení osady bělochů. Žádný z rudých kmenů dosud nevykopal válečný tomahavk.…

Obrázek podcastu Povídky z jedné i druhé kapsy

Povídky z jedné i druhé kapsy

Šest detektivních povídek Karla Čapka si vybral režisér Jiří Horčička a natočil je v rozhlasovém studiu s Jiřím Sovákem, Františkem Filipovským, Petrem Kostkou, Carmen Mayerovou, Karlem Högrem, Luďkem Munzarem a Nelly Gaierovou. Oblíbená klasika, která nestárne!

Obrázek podcastu Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch

Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

Obrázek podcastu Nadace a Říše

Nadace a Říše

Jedinou naději lidstva na brzký restart hrozí tentokrát zhatit moc nadčlověka Nadace založená na planetě Terminus utěšeně vzkvétá – na rozdíl od Galaktické říše, jejímž troskám nyní vládne poslední císař Kleon II. Proroctví Hariho Seldona se tak naplnilo a jeho následov…

Obrázek podcastu Odvaha

Odvaha

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne p…