Moc přítomného okamžiku
Naše falešné já je produktem naší mysli a pokud se vzdáme našeho analytického myšlení, zjistíme, že my nejsme naší myslí a můžeme se zbavit naší duševní bolesti. Naše tělo, ticho a prostor kolem nás jsou jedním z klíčů pro dosažení vnitřního klidu. Jsou to brány, kterým…

Hordubal
Jsme schopni poznat pravdu? „…tak právě jsem načal stránku 129 a mám toho pro dnešek dost; zítra chudáka Hardubeje zabijí, a začne se nový díl (…), ale musím to nechat odležet a pak znovu číst. Druhý díl bude docela jiný v tónu, ještě nevím, jak do toho…“ Těmito slovy z…

Medúzy stárnou pozpátku
Poslouchejte pozorně a dožijte se ve zdraví vysokého věku. Elixír mládí a pramen nesmrtelnosti hledají lidé odjakživa a současný trend biohackingu to jen potvrzuje. Měříme své životní funkce, řešíme spánek a stravu… ale můžeme se při své honbě za kvalitním dlouhým život…

Balzamovač
V brightonském Přírodovědném muzeu je nalezeno čerstvě mumifikované tělo. Když se spolu s kryptickými zprávami začnou objevovat egyptské pohřební nádoby a v nich části těla, má detektiv Francis Sullivan jasno – jde o práci sériového vraha. V ohrožení se navíc ocitá i Fr…

Stařec a moře
Nejslavnější dílo Ernesta Hemingwaye, novela, za kterou obdržel v roce 1954 Nobelovu cenu za literaturu. Příběh se odehrává v malé kubánské vesnici poblíž Havany, odkud starý rybář Santiago vyjíždí sám na lov. Po dlouhé neúspěšné době uloví největší rybu svého života, s…

Hrubín: Romance pro křídlovku
Jde o poemu, cožPříběh, který básník František Hrubín vyprávěl na prázdninové cestě do Florencie dvěma svým přátelům, prožíval jako chlapec v lešanském ráji svého dětství. Příběh, v němž Láska aSmrt hrály jednu z nekonečné řady svých partií o lidské osudy. V sázce byly …

Moje Las Vegas
Las Vegas není pouze městem hazardu a neonů. Je to místo, které žije svým vlastním specifickým životem, má za sebou bohatou historii, která je spojena s mnoha významnými osobnostmi nejen z oblasti hazardu či showbyznysu, ale také zločinu. „Tato kniha vezme nezasvěceného…

3x Čtvrteční klub amatérských detektivů #1
3× Čtvrteční klub amatérských detektivů Držte si hole a klobouky, kvarteto zvídavých penzistů zasahuje! Čtveřice přátel z luxusní britské vesničky pro seniory ještě nepatří do starého železa. Odborářský předák na odpočinku Ron, vyhledávaný psychiatr v důchodu Ibrahim …

Pride and Prejudice
Audiokniha Pride and Prejudice namluvená rodilým mluvčím. Jazyková úroveň B1 pro středně pokročilé posluchače. Mrs Bennet has five daughters and they are all unmarried. When rich, single Mr Bingley comes to live in the area, she is sure that he will be the perfect husb…

Neznámí hrdinové mluvili i německy
Z třinácti milionů obyvatel Československa patřily v prvním dvacetiletí jeho existence více než 3 miliony k německé národnosti. Tito českoslovenští občané mluvící německy byli mnohdy ochotni za náš stát a jeho demokratické principy položit i život. Přesto upadly jejich …

Letuška z economy
Audiokniha je shrnutím roku jedné letušky v Dubaji. Objeví se v ní pár trapných a nemístných vtipů a poznámek, trocha rasismu a sexuálních narážek, špetka pomluv a stereotypů. Na druhou stranu se nejedná o nic šokujícího ani revolučního. Bukowski nejsem, ani Hemingway. …

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. A co je pozoruhodné, jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví. Tím stojí na počátku přebohaté tisícileté …

Břemeno minulosti
Práce na oddělení vražd připomínala někdy Krauzovi jízdu na horské dráze: chvíli nahoru, chvíli dolů - někdy nevěděli, kam dřív skočit, jindy jako by si vrazi vybírali náhradní volno. Za rychlé vyřešení posledního případu si Krauz a Canis vysloužili šťavnatou odměnu a s…

Viewegh: Nápady laskavého čtenáře
Mladý Michal Viewegh vydal po svém zdařilém debutu Názory na vraždu a úspěšném románu Báječná léta pod psa v roce 1993 svou třetí knihu Nápady laskavého čtenáře - "soubor rozverně nactiutrhačných literárních parodií". Zkusil si, jak píší autoři Bohumil Hrabal, Milan Kun…

Bridget Jonesová: Láskou šílená
{'cs': 'Bridget Jonesová se vrací po téměř šestnácti letech na scénu. Leccos se bezpochyby změnilo, ale hodně toho zůstalo při starém. A i když do jejího seznamu předsevzetí přibyly nové výzvy („Přestanu před dětmi varovně počítat „Raz… dva…“, aniž jsem rozhodnutá, co v…

100 statečných - Host č. 77 - Jakub Matějka 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - J. Matějka (ředitel Muzea Karla Zemana)

Příběhy zvířátek
Příběhy z říše zvířat, které jsou tím nejlepším z pokladnice klasických pohádek od autorů Rudyarda Kiplinga, Jamese Baldwina a D.G. Mukerjiho. Příběhy zvířátek vycházejí z bájí a zázraků přírody, a popisují kouzlo přátelství a neuvěřitelných příběhů. Chcete vědět, proč …

Krvavý Bronx
16 povídek na motivy „černé kroniky“ brněnského Cejlu, zvaného Bronx. Myšlenka udělat knihu příběhů vytvořených na základě novinových článků z druhé poloviny devatenáctého století není moje. Svěřil mi ji v pivním baru Na Stojáka historik Michal Konečný. Já mám akorát v …

Paní Láryfáry
Koho by občas nepotrápila nimravka nebo mlátilka, že? Naštěstí je tu paní Láryfáry, kouzelná přítelkyně všech rošťáků! Paní Láryfáry je docela maličká, na zádech má hrb a voní po vanikových rohlíčcích. Bydlí v domku postaveném vzhůru nohama se svým psem Darebou a kočk…

Krvavá voda
V istú septembrovú noc roku 1989 v malom mestečku na dalmátskom pobreží zmizne dievča. Po sedemnásťročnej Silve akoby sa zľahla zem a policajné pátranie neprináša nijaké výsledky. Naposledy ju videli na miestnej rybárskej zábave, a hoci existuje viacero teórií a podozri…

Převážně zdvořilý Leopold
Leopold, novinář ve středním věku, žijící ve stereotypním manželství s Nelou, má až nutkavou potřebu vyjadřovat se ve verších a za všech okolností zůstávat zdvořilý, což ho občas dostává do velice prekérních situací. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že když …

Meditační promluvy 2 - Energetická podstata átmavičáry
Šaktický aspekt átmavičáry. Zvukový záznam z pravidelné meditace přátel v klubovně Duchovní srdce z 3. 2. 2008, která byla přenášena do Bratislavy. Meditace trvala 3 hodiny, záznam je z časových důvodů zkrácen. Na žádost přátel ji zveřejňujeme.

Život staré Šumavy
Jak se kdysi žilo na Šumavě Poutavá audiokniha o historii Šumavy, o řemeslech, tradicích a odívání od středověku po současnost z pera známého historika. Autor se vrací na starou Šumavu, do horských chalup mezi tkalce, dřevaře a skláře a vzdává jim hold. Vypráví o často …

Dvacet tisíc mil pod mořem
Člověk versus technika. Kdo zvítězí? Dobrodružství tří trosečníků, na nedobrovolné cestě kolem světa v zajetí kapitána Nema na jeho podmořské lodi Nautilus. Jeden z nejúspěšnějších románů od průkopníka fantastické literatury Julese Verna. Legendární kniha sleduje osudy …