Audiokniha O písaní

Vzpomínky národního umělce Josefa Lady / Vzpomínky na Jaroslava Haška
Původní titul DM 15049 "Vzpomínky národního umělce Josefa Lady / Vzpomínky na Jaroslava Haška" vyšel poprvé v roce 1957 - ač již byl první snímek digitálně vydán na jiné kompilaci, v původní sestavě vychází titul digitálně poprvé. Titul zajímavý jak pro obsah, tak pro …

Červený a černý
Román, v němž Stendhal (vlastním jménem Henri Marie Beyle) červenou barvou symbolizuje revoluci a černou barvou tmářství a despotismus. Hlavní hrdina románu Julien Sorel chce dosáhnout v životě vynikajícího postavení. Ačkoliv opovrhuje náboženstvím, dává se na kněžskou …

Naděje umírá poslední
Očité svědectví holocaustu. Kniha vypráví o osudu autorky, která měla v okamžiku propuknutí druhé světové války 10 let a byla žákyní jedné varšavské obecné školy. V září 1939 žila s rodiči a bratry v ul. Nowiniarské. Museli se přestěhovat do ghetta, kde žili až do vypuk…

Ptáci - Hlas pro tento den
Komentované nahrávky nejběžnějších a nejzajímavějších ptáků žijících v blízkosti člověka. Naučte se rozeznávat druhy ptáků žijících na uzemí ČR podle zpěvu a nejen to: získejte vědomosti o jejich vzhledu, místě hnízdění, stravě a rozmnožování.

Malý Muk
Poslechněte si vyprávění o strastiplných příhodách osamělého chlapce na dvoře vznešeného sultána a jeho pyšné dcery. Na motivy pohádky Wilhelma Hauffa pro rozhlas napsala Jitka Škápíková. V hlavní roli: Ivan Trojan. Režie: Maria Křepelková

Křesťanská konference 2020 - Bůh jedná
Záznam z Křesťanské konference 2020, která se konala výjimečně pouze online. Pořádala ji KMS ve spolupráci s ČEA. Součástí jsou tyto promluvy: David Novák: Bůh jedná, Ďábel taky Janette Oubrechtová: Bůh jedná mezi nevěřícími Pavel Plchot: Mužská spiritualita Vlasta Š…

Holzmann: Huhulák a další známé i neznámé scénky a anekdoty
Za svého života nahrál populární komik Felix Holzmann desítky scének, tvořících zlatý poklad archivů Českého rozhlasu, České televize a Supraphonu. Mezi nimi je stále ještě možné nalézt méně známévýstupy, dosud nepublikované. Z těchto podivuhodných nálezů je stvořen náš…

Trapný konec rytíře Bartoloměje
Historický román z druhé poloviny 15. století, tedy z doby vlády krále Jiřího z Poděbrad. Hlavní postavou je rytíř Bartoloměj z Loučky. Postarší rytíř se nechává najímat nejvyšším mincmistrem Království českého k dopravě a ochraně o stříbra a mincí, které byly zasílány…

Madynka
Madynka, trochu nezkrotná, ale velmi podnikavá holčička, srší nápady, které hned uskutečňuje především pro sestřičku Lízu. Obě žijí s rodiči na švédském venkově, kde je na její nápady spousta skvělých příležitostí. Ovšem ne vždycky Madynčiny vynalézavé hry dopadnou podl…

Mlčení s T. G. Masarykem
Část spisu Hovory s TGM, který v letech 1928-1935 pořídil na základě rozhovorů s prvním československým prezidentem spisovatel Karel Čapek. Za vznikem Hovorů je mnoho hodin strávených s Masarykem, ať už mluvícím či mlčícím, ale právě i mlčení bylo pro Čapka důležité pr…

Hovory o józe a mystice č. 5
Vnitřní pránájáma, výklad a praktická ukázka cvičení. Hovory č. 5 jsou namluveny tak, že je podle nich možno cvičit vnitřní pránájámu. Nejedná se o studiovou nahrávku.

Idiot
Dostojevského román Idiot se řadí k nejznámějším dílům ruské literatury. Mladý kníže Myškin, zcela zchudlý a postižený epilepsií, prožije po návratu ze švýcarského sanatoria tak podivuhodné příběhy, že upadne znovu do své duševní nemoci. Autor představuje svého hrdinu j…

O kalifu čápovi
Wilhelm Hauff patří k předním světovým pohádkářům. Ačkoli zemřel v pouhých pětadvaceti letech, jeho pohádky hojně inspirované kolébkou pohádkových příběhů, Orientem, nepostrádají svůj romantický půvab i dějově vypjaté okamžiky často spojené s magickým kouzlem čarovných…

Tragédie Liblice
Mysteriózně-špionážní vesnické krimi s prvky utopického thrilleru z dílny VOSTO5. Rozhlasová silvestrovská hra. Divadelní soubor VOSTO5 se dlouhodobě netají svým vřelým vztahem k fenoménu rozhlasu. Z něj vychází i téma mysteriózní krimi Tragédie Liblice, zasazené do n…

Bass: Cirkus Humberto
Pod dramatizací oblíbené románové kroniky Eduarda Basse situované do cirkusového šapitó je podepsán jeden z nejlepších režisérů tohoto žánru Jiří Horčička, který svůj zvukový přepis z r. 1985 režíruje a zároveň v něm i hraje. V nezbytné zkratce se mu podařilo zachovat d…

Legenda o rybáři a víle
Vydejte se s Eduardem Cupákem, Hanou Maciuchovou nebo Otakarem Brouskem do Japonska. Na břehu moře tam ryby chytá vyhlášený rybář z Urašimy. Jeho syn však po něm nechce převzít řemeslo. Legendy jsou jen obrázkem, alegorií života. A jak už to bývá nejen v pohádkách, poto…

Křížová cesta
Méně známá dramatizovaná četba na pokračování ze zásadního románu a literárního dokazu spisovatele Alexeje Tolstého.Překlad Olga Bojarová a Pavel Bojar. Dramatizace Jan Strejček. Hudba Vadim Petrov. Režie Ludvík Pompe.

Všichni za jednoho
Čtyři statečná zvířátka, Makovička, Daňka, Chrochtík a Míša, nemůžou uvěřit svým vlastním očím: v Medovém lese se zničehonic objevilo koťátko, které se o sebe určitě nedokáže samo postarat. Ještě štěstí, že do lesní školky právě nastoupila velmi nevšední holčička, která…

O Ječmínkovi
Jsem hanácké král Ječmínek!, prohlásil o sobe bájný panovník narozený na poli s ječmenem. Dobrým pomáhá a na lenochy má spadeno.Rozhlasová pohádka s nezapomenutelným Karelm Högerem v hlavní roli. Režie Jan Berger.

Němčina na dovolenou A1 - B1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Němčina na dovolenou A1 – B1. Kurz je určen pro začátečníky až středně pokročilé a zaměřuje se na slovní zásobu a fráze, které můžete využít při cestování, a hlavně na dovolené. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se …

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Tigrid, poprvé
Pavel Kosatík ve své knize zachytil všechny etapy Tigridova života. Od dětství a mládí přes první (londýnský) exil v době 2. světové války, krátké poválečné období návratu do Československa i jeho druhý odchod do exilu v roce 1948. Podrobně líčí toto dlouhé a pro Tigrid…

Byteček na jihu
Dobová komediální moralitka slavného autora televizních seriálů. Osoby a obsazení: ing. Magdalena Poncarová, investorka (Simona Stašová), ing. Mojmír Kyselka (Alfréd Strejček), Kořán, stavbyvedoucí (Vítězslav Jandák), Tatík (Svatopluk Skládal), Frajer, mistr zednický (M…