Audiokniha Neumannovy Poděbrady 1984

Psychorádce
Původní audio kazeta 1928 4338 "Psychorádce" autorů Josefa Svatopluka Matějky, PhDr. Rudolfa Kohoutka CSc a PhDr. Jaroslava Rybáře vydal Supraphon v roce 1987 - nyní tento relaxační titul vydáváme poprvé digitálně. Komentář autorů z tiskoviny k audio kazetě: PSYCHORÁDC…

Příšerný host
Strach a hrůza jsou tu s námi. Byly – a budou! Začalo to Příšernou hostinou (2023), čítankou s podtitulem „Strach, tajemství, hrůza a šílenství v české literatuře 14. až 21. století“ – a pokračuje to Příšerným hostem! Samozřejmě v rozsahu daleko komornějším, co zvolený …

Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka VI.
Završení projektu kompletního vydání Haškova Švejka čteného Janem Werichem. Nadporučík Lukáš, nenažraný Baloun, šikovatel Vaněk, telegrafista Chodounský, jednoroční dobrovolník Marek, hejtman Ságner - tivšichni tvoří společenství aktérů, se kterými rozehrává voják Švejk…

Dlouhý, Široký a Bystrozraký (1966)
Klasická pohádka Karla Jaromíra Erbena v přednesu národního umělce Františka Smolíka.

Kainar: Český sen a jiné básně
JOSEF KAINAR (*29. 6.1917 - †16.11. 1971) Z komentáře k původnímu LP albu 1 18 1440 vydanému v Supraphonu v roce 1973 a vycházejícímu nyní poprvé digitálně: Kainarovy básně dovedou šumět, hřmít i mlčet jako voda. Padají shora i vzlínají nepozorovaně od kořínků, jsou ka…

Konec vše napraví
V poněkud hořké komedii "Konec vše napraví" (Konec dobrý, všechno dobré) William Shakespeare notně přehodnotil tradiční motiv o tom, kterak chudá, počestná, nápaditá a především důsledná dívka přece jen získala ruku milovaného mladého šlechtice.V archivní nahrávce (1969…

Pohádky tisíce a jedné noci 11-20
Pohádky tisíce a jedné noci - druhá část výběru z mimořádně úspěšného rozhlasového cyklu z let 1995 - 1998. Vypravují Hana Maciuchová a Josef Somr.

Prašina
Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale v téhle čtvrti nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Jirka chodí do Prašiny, které se většina Pražanů raději vyhýbá, navštěvovat …

Gogol: Bláznovy zápisky
Z komentáře k původnímu LP albu 1 18 1305 vydaného Supraphonem v roce 1973: Nikolaj Vasiljevič Gogol, (1.4.1809–4.3.1852) "miloval pravdu a nenáviděl zvůli", jak se o něm vyjádřil N.G.Černyševskij; proto nemilosrdně tepal poměry v carském Rusku, přísně soudil bezpráví, …

Lazar a píseň
Původní nahrávka sbírky lyrických básní o životě a cestě člověka životem, o vztahu jednotlivce k dalším lidem, sbírka básní "všedního dne " LAZAR A PÍSEŇ" básníka JOSEFA KAINARA (*29.6.1917 - †16.11.1971) byla původně vydána jako součást 2LP kompletu 2 18 0426-7 "Modern…

Fimfárum Jana Wericha - Paleček a čtyři další pohádky
V pořadí třetí album pohádek z dnes už klasické knížky Jana Wericha se stalo zvukovým základem úspěšného loutkového filmu. Nenapodobitelný Werichův přednes jeho "skoropohádek spíše pro dospělé" inspiroval filmaře už před čtyřmi lety a po úspěšném Fimfáru Jana Wericha re…

Vzpomínka na Karla Högera
Komentář Jiřího Šrámka k původnímu titulu 2 18 0429 "Vzpomínka na Karla Högera" vydanému v Supraphonu v roce 1977 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně. Deska, kterou máte před sebou, vznikla mimo ediční plán, doslova osudovým zásahem, který z posledního nahrávání s nár…

Cesta k sobě
Rozhlasová hra zkušené autorky Anny Smetanové z r. 1985. Příběh lékařky - psychiatra, vzpomínky na její válečné dětství. Účinkují: Jana Hlaváčová, František Němec, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková, Jitka Sedláčková a další.

Povídky a příběhy o koních
Příběhy ze světa koní od známých autorů čtou oblíbení herci. Nejkrásnější povídky a příběhy světové literatury o koních a lidech ve špičkovém hereckém provedení. Literární texty Marka Twaina, Charlese Dickense, Rudyarda Kiplinga, Luigiho Pirandella a Charlese G.D. Robe…

Pohádky X.
Některé snímky z alba Pohádky X. 1118 2780 vydaného Supraphonem jsme již digitalizovali a v jiných kombinacích poslali za svými posluchači, ale kompletní album v původně podobě tak, jak vyšlo v roce 1980, posíláme do digitálního obchodu poprvé, na přání našich zákazníků…

Pohádky tisíce a jedné noci 21-30
Pohádky tisíce a jedné noci - třetí část výběru z mimořádně úspěšného rozhlasového cyklu z let 1995 - 1998. Vypravují Hana Maciuchová a Josef Somr.

Fimfárum
Fimfárum - Pohádka o duších třech zlých lidí a o proutku "jen o chlup tenčím, než ta nejtenčí rákoska". Vypravěč, čert - David Novotný Kovář - Václav Neužil Kovářka - Klára Suchá Lokaj - Jaroslav Plesl Knížepán - Hanuš Bor Čochtan - Radek Holub Tchyně - Valérie Zawadská…

Herecký profil Františka Smolíka
Z komentáře k původnímu LP albu DV 15161 vydanému v roce 1963 a vycházejícímu nyní poprvé digitálně? Byla by to vrchovatě početná diskotéka, kdyby se měly zvěčnit na gramofonových deskách hlasy všech dramatických postav, které kdy ztělesnil národní umělec František Smol…

Ze slovanských legend a pověstí
Výbor z pověstí a legend podává průřez minulostí slovanských národů od pohanských dob až po devatenácté století, jak se promítá v jejich ústním podání. Autorka v něm převyprávěla nejen prozaická vyprávění, ale i veršované skladby z ruských bylin a jihoslovanských epický…

Sudety: Ztracený ráj
Je načase vyprávět příběhy těch, kteří tu žili s námi a byli umlčeni… O druhé světové válce, nacistické okupaci Československa a následném vyrovnávání účtů s Němci byly už napsány stohy knih a natočeny desítky filmů. Co se však odehrávalo v národnostně rozmanitých Sudet…

Má protentokrát obsazená vlast
Národní divadlo, 5. června 1939. Uvedením Smetanovy Mé vlasti, přenášené živě Československým rozhlasem a přejímané radiostanicemi v Paříži a v Oslo, vrcholí Pražský hudební máj - mimořádný festival, který vznikl z iniciativy dirigenta Václava Talicha a jehož cílem bylo…

El Carova parta
Z komentáře Jaroslava Maxmiliána Navrátila k původnímu LP albu 1114 3049 "El Carova parta" vydanému Supraphonem v roce 1982 a nyní vydávanému poprvé digitálně: Umělecká práce Karla Jiráčka - legendárního El Cara - se nesmazatelně vepsala do historie našeho revolučního p…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …