Audiokniha Neruda: Fejetony

Zpětný ráz
Pro francouzského kulinářského velmistra Marca Fraysse, který dokázal zděděnou horskou auberge v dezolátním stavu přeměnit v jednu z nejvěhlasnějších restaurací světa, znamenalo nejvyšší michelinské ocenění alfu i omegu veškerého snažení. Když se však začalo proslýchat,…

5 resetů
Naučte se lépe zvládat stres a vyhněte se vyhoření. Každý z nás se v životě musí vyrovnávat se stresem, což je do jisté míry v pořádku. Pokud je stres na zdravé úrovni, pomáhá nám zvládat složité životní situace a posiluje odolnost. Problém nastane, když se vymyká kontr…

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Bláznivé léto
Mumini zůstávají stále sami sebou. A přinášejí úsměv, radost a pohodu. Dobrodružství muminka, jeho rodiny a přátel patří k pokladům dětské literatury už od čtyřicátých let 20. století, kdy ve Finsku vyšla kniha poprvé. Američtí vědci zjistili, že neexistuje osoba, která…

O vodníkoch nezbedníkoch
Povráva sa, že kedysi dávno žili v rybníkoch, potokoch a riekach mužíčkovia, ktorí ľuďom vyvádzali huncútstva. Boli to vodníci. Od vody, ktorá bola ich domovom, boli celí zelení a medzi prstami na rukách a nohách mali plávacie blany ako kačky. Boli všelijakí – leniví, a…

Nechtění
Z rychlíku X-2000, který přijel na stockholmské hlavní nádraží, zmizela malá holčička. Policie začne brzy podezřívat jejího otce, na jehož dopadení vynaloží veškeré síly. Na jiném místě ve Švédsku se zatím před mužem, kterého zpočátku považovala za svého vysněného princ…

Kolo času VI.: Pán chaosu
Moc pána zla uvězněného v Šajol Ghúlu sahá každým dnem dál a dál.… Rand al’Thor se snaží sjednotit státy k Poslední bitvě, k níž dojde, až se Temný jednoho dne osvobodí. Ten už ostatně po zlomení několika věznících pečetí nabývá na síle, oživuje dva obávané Zaprodance …

Doktor Proktor a velká loupež zlata
Norský národní poklad byl ukraden! (No, ve skutečnosti to byla jedna zlatá cihla, protože Norové jedí spoustu sladkostí a pak potřebují hodně zlata na plomby, ale stejně...) a kdyby se na to při každoroční inspekci přišlo, dozajista by zemi zachvátil chaos a vypukla by …

Porodní sestra z Osvětimi
Porodní sestra z Osvětimi je dramatický příběh inspirovaný skutečnými osudy Stanisławy Leszczyńské. Tato polská porodní sestra vedla v táboře tisíce porodů, při nichž nezemřelo žádné dítě ani žádná žena. Do koncentračního tábora v Osvětimi přijíždí další transport vězňů…

Herecký portrét Olgy Scheinpflugové
Olga Scheinpflugová (*3. 12. 1902 - 13. 4. 1968) česká herečka a spisovatelka. Napsala 16 románů, přispívala svými články do Lumíra a do Národních listů. Hrála ve Vinohradském, později v Národním divadle, kde vytvořila na 130 rolí. Od roku 1933 žila s Karlem Čapkem, kte…

Opovážlivá drzost být sám sebou
Být sám sebou je ta nejpřirozenější a zároveň nejtěžší věc na světě. Abychom mohli být plně sami sebou, musíme nejdříve odstranit mnoho vrstev nánosů, které na naše skutečné JÁ nakladly rodina, výchova, škola a nakonec i celá společnost. Ve svém vlastním životě i během …

Nenapravený omyl
Vrahov omyl rozbieha rutinné vyšetrovanie vraždy na jednom bratislavskom gymnáziu. Detektívi z oddelenia vrážd pod vedením vrchného inšpektora Ledeckého preverujú podľa zabehnutého vzorca všetky možnosti. Zrazu príde impulz zo strany, odkiaľ ho nik nečakal. Modus operan…

Šťastnější
>> „Skvělé rady od mé oblíbené vědkyně o tom, jak co nejlépe využít náš nejcennější zdroj: čas.“ — Angela Duckworth, autorka bestselleru Houževnatost << >> Nemám čas na: cvičení, koníčky, poctivý spánek, meditaci, kamarádky, děti, zkoušení nových receptů, vyčistit si z…

Zemři, Kaine: Svatyně
Pětadvacetiletá Matylda Eliášková před nedávnem nastoupila do firmy Wersent. Fotografovala luxusní zboží a připravovala katalogy – nic zvláštního. Až na přemrštěný plat a sem tam divné ponouknutí: „Soustřeďte se, Matyldo, zkuste nám říct, na co modelka zrovna myslí." Vě…

Sarkastická svině
Jsem paličatá. Musím věcem přicházet na kloub. Tyto vlastnosti se krutě nevyplatí, když řeším zdánlivě jednoduchou vraždu. Jde mi totiž zničehonic o kejhák. Potřebuju být dost rychlá a chytrá, abych odhalila zločince dřív než mě zabije. Jak to vůbec zvládnu? Na strach n…

50 viet, ktoré vám uľahčia život
Nájsť správne slová, aby sme neurazili, alebo položiť správnu otázku, aby sme neponížili, je skutočné umenie, ktoré nás uchráni pred napätými vzťahmi. Šarmantný spôsob prejavu pri nepríjemnej konverzácii vám dá do ruky zbraň, ktorou protivníka ľahko odzbrojíte. Táto aud…

Pán věže
Tváří v tvář hrozbě musí i ta nejváhavější ruka nakonec pozvednout meč. Vélin Al Sorna, který ve službách Sjednoceného království a Víry prošel bezpočtem bitev, je unavený válkou. Však mu jedinou "odměnou" byla ztráta lásky, smrt přátel a zrada krále. Po pěti letech v a…

Moc přítomného okamžiku
Naše falešné já je produktem naší mysli a pokud se vzdáme našeho analytického myšlení, zjistíme, že my nejsme naší myslí a můžeme se zbavit naší duševní bolesti. Naše tělo, ticho a prostor kolem nás jsou jedním z klíčů pro dosažení vnitřního klidu. Jsou to brány, kterým…

Katarze
Na omluvu je někdy smrtelně pozdě… Video ze Snapchatu, v němž mladá zaměstnankyně kina žadoní o odpuštění a čelí brutálnímu útoku, její přátele šokuje. Stellino nalezené tělo je označené číslem 2. Vzhledem k tomu, že obětí je nezletilá, přizve detektiv Huldar k vyšetřov…

Jak chutná moc
Moc doslova rozkládá své nositele, působí hnilobně – ze vzpurného bojovníka oddaného pravdě se vyklube uzurpátor, jenž opustil mravní příkaz pravdivosti i prostý zdravý rozum. Rebelantský Mňačko, sám vždy jednající podle svého nejlepšího svědomí, líčí, jak při pohledu z…

Deník malého poseroutky 8 - Fakt smůla
Gregu Heffleymu ujíždí půda pod nohama. Jeho nejlepší kamarád Rowley Jefferson se na něj vybodnul a najít si nové kamarády bude fakt fuška. Aby obrátil štěstí na svou stranu, Greg se rozhodne, že zariskuje a nechá svá rozhodnutí na náhodě. Bude mít kliku, nebo se mu smů…

Mentogriti
Vědeckofantastický příběh začíná na kozí farmě, na samotě u lesa a končí v brazilských pralesích u indiánského kmene Munduruku. V knize nenajdete žádné násilí ani silné dramatické momenty. Zato je dílo protkáno odlehčeným humorem autora, spoustou nápadů, mystických zamy…

Hranice bolesti
Na dně lomu je nalezeno tělo třináctileté Terezky. Brutální vražda šokuje celé město, vyšetřování kapitánky Martiny Vránové a podporučíka Filipa Bauera je však bezvýsledné. Po třiceti letech se případ znovu otevírá a spolu s ním i staré rány. Vrah po sobě nenechal jen m…

Hormóny lásky
Ako udržať v rovnováhe hormóny lásky – dopamín, sérotonín a oxytocín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý a naplnený život? Po tom, čo Emilia Vuorisalmi prežila emocionálne vyhorenie, zamerala sa na skúmanie tejto problematiky, aby vám mohla poskytnúť ucelený a účinný recept…

Královna Margot
Svatba Markéty z Valois, zvané Margot a Jindřicha Navarrského měla smířit protestanty s katolíky, ale události, které po ní následovaly, se pod jménem Bartolomějská noc staly synonymem krveprolití. Francouzský královský dvůr 16. století tvoří pozadí a osudy energické re…