Audiokniha Muž a stín (1989)

Dva
Tragikomedie Dva (1979, původní název Paganini a Frištenský) se odehrává v prostředí psychiatrické léčebny během posledních dnů druhé světové války. Dva pacienti, z nichž jeden se považuje za slavného houslistu Paganiniho a druhý za zápasníka Frištenského, si krátí prav…

Snad jsem zas tolik neřekl
Jiří Štědroň si už vyzkoušel leccos. Svým příznivcům asi nejpevněji utkvěl v paměti coby herec a zpěvák, ale byl i ředitelem reklamní agentury a vyráběl křišťálové lustry. Byl filmovým princem a jeho hity si zpíval celý národ, ale také psal, většinou texty a divadelní h…

Holly
Proč si dělat těžkou hlavu z mordování, když jsou pro vás lidi pouhý dobytek? Policistu ve výslužbě Billa Hodgese stálo dopadení takřečeného mercedesového vraha život, a tak je jeho bývalá parťačka z agentury Právo nálezce Holly Gibneyová v boji se zločinem nucena pokra…

Mládek: Zápisky šílencovy (Trilogie úterý, Moje rodina)
Ivan Mládek, hudebník, zpěvák, textař a malíř amatér, je také autorem několika vyprávění z vlastního života. Tak jako v malířství je Mládek fascinován vlastním objevem zákonu obrácené perspektivy, kdy věci blízké jsou malinké a vzdálené obrovské, tak i ve vyprávění se z…

Krása ženy pro muže středního a vyššího věku
Krása ženy pro muže středního a vyššího věku je sbírkou 66 básniček přinášející někdy až humorné pohledy na ženy očima zralého muže z nejrůznějších stránek a úhlů. Navazuje na některé předchozí knihy autora o ženách jako například Všechny moje plesové sezóny, Dana, di…

Mudrc, surfař a byznysmenka
Knížka autora světoznámého bestselleru Mnich, který prodal své ferrari vypráví příběh Jacka Valentina, jehož životní cesta se v mnohém podobá životní pouti každého z nás. Jack se cítil lidsky hluboce nespokojený a nenaplněný, a proto se vydal pátrat po moudrosti, která …

Sluneční stát
Sluneční stát, který poprvé vychází jako audiokniha, je utopické dílo, které prostřednictvím dialogu popisuje ideálně uspořádanou společnost. Příběh je vystavěn jako vyprávění cestovatele, jenž se dostane do zvláštního města vystavěného na kruhovém principu, kde je vše …

Rozmarné léto (1981)
V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v r…

Nebezpečná hra
Strhující propojení napínavé detektivky a zábavné romantiky! „Řekněte mi, jak se jmenuje,“ naléhal Tom a modlil se, aby měl dost času ubohou ženu ochránit. „Laurant,“ zašeptal ďábel. „Jmenuje se Laurant.“ Toma se zmocnila panika. „Moje Laurant?“ „Ano. Teď už to víte, ot…

Cesty, krajiny, lidé
Vzpomínky na události a setkání, které formovaly autorův vztah k životním hodnotám i české krajině. Čte Pavel Soukup.Cesty vinoucí se krajinou Podbrdska, Příbramska a okolím řeky Berounky. Poválečný skauting, vandry a přátelství, na která se nezapomíná...

Ztracen v zemi mamutů
Boj o přežití v době ledové. Dobrodružný příběh pro mládež. Čtivé dramatické vyprávění podložené současnými antropologickými poznatky přibližuje období, které zpracoval klasik tohoto žánru Eduard Štorch. Dospívající chlapec Niam žije v jednom z největších sídlišť lovců …

Obsluhoval jsem anglického krále
Román obsluhoval jsem anglického krále, zachycující životní dráhu číšníka a hoteliéra v průběhu dramatických událostí a politických zvratů 20. století, napsal Bohumil Hrabal roce 1971. Pojednává o touze malého pikolíka dosáhnout uznání i bohatství, neboť cítí, že jím d…

Sál smrti
„Jedním špatným tahem lze prohrát i nejlepší partii.“ – čínské přísloví V hromadném hrobě v Šanghaji je nalezeno osmnáct znetvořených a rozřezaných ženských těl. Na místo činu je vyslán Li Jen, protože objevené mrtvoly mohou souviset s nevyřešenou vraždou v Pekingu. Kdy…

Povídky malostranské
Vrchol prozaického Nerudova díla – mistrný obraz starosvětského malostranského prostředí před rokem 1848 – osudy lidiček, v nichž autor vytvořil vzor literární charakteristiky postav. Tato nahrávka obsahuje povídky: Pan Ryšánek a pan Šlégl, Hastrman, Přivedla žebráka na…

Syndrom E
Horké léto, dovolená právě začala, dvěma francouzským policistům však běhá mráz po zádech. Poručici Henebelleové z Lille zavolá uprostřed noci jeden z jejích přátel a prosí ji o pomoc. Po zhlédnutí anonymního krátkého filmu z padesátých let oslepl. V jiné části Francie …

Sestry
V květnu 1993 se začínající policista Martin Servaz účastní vyšetřování dvojnásobné vraždy. V lesích jsou nalezena těla dvou sester oděných v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se…

Lazar
V bytě na předměstí Osla objeví policisté tělo mrtvého muže. Když pak nahlédnou do jeho mrazáku, jsou v šoku. Je totiž evidentní, že zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel hrůzných „trofejí" a kanibal. O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komis…

Dovolená s moderním fotrem
Z mateřské na dovolenou Když jste moderní fotr, ani s letní dovolenou to není žádné terno, zvlášť když máte malé dítě a manželka vás místo na každoroční chalupu donutí odjet do Bulharska k moři. A kdyby jen to! Nataša, druhá polovina rodičovského páru, se chopila pera a…

Kořist
Fantastická audiokniha v podání Jany Strikové. Mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pár dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoc…

Vypařený mozek
Mysteriózní až tísnivá povídka německy píšícího spisovatele, ovlivněného atmosférou staré Prahy, především pak pražského židovského ghetta... V povídce Vypařený mozek Gustava Meyrinka se objevují mnohá výrazná herecká jména nejen rozhlasové práce. Z překladu Františka M…

Muž, který spadl na Zemi
Baladický příběh o mimozemšťanovi, jemuž se lidé dostali příliš pod kůži. Thomas Newton by mezi lidmi vyčníval, i kdyby nepocházel z jiné planety. Jeho dvoumetrová, nevídaně útlá postava, neochlupená, téměř průsvitná pokožka či vlasy bílé jako padlý sníh z něj dělají ne…

Zakletý v čase
Romance navzdory času i osudu... Někdo si ve stresu okusuje nehty, obsesivně si myje ruce nebo jen nervózně poklepává nohou – a Henry DeTamble přeskakuje v čase. Je to porucha nejen vzácná, ale hlavně značně nepříjemná, poněvadž postižený nejenže nemůže vlastní vůlí ovl…

Podzemnice olejná
Fantaskní příběh Zdeňka Svěráka o lidech, kteří byli připraveni o "klíče" k domovu i svobodě.Osoby a obsazení: Jana (Vlasta Žehrová), Karel (Zdeněk Svěrák), Petlach (Jiří Pleskot), Bláža Petlachová (Jiřina Jirásková), správce (Petr Pelzer) a Tománek (Martin Růžek). Reži…

Pan Spencer
{'cs': 'Byl nádherný, starší a měl tu nejhorší pověst v celé Anglii. Z toho, jak se na mě díval, mi běhal mráz po zádech. \nPoprvé jsme se potkali na svatbě, kde za mnou vyšel ven a políbil mě. \nPodruhé skončilo naše setkání obrovskou hádkou, při které jsem ho vyhodila…

Hovory k sobě
Vypadl proud, ve tmě nejistě tápeme po něčem pevném… vtom se světlo znovu rozzáří a nejistota je ta tam. Totéž se může odehrát v životě: svět se stane srozumitelný, lidé známí a blízcí, roky utopené v negativních emocích se rozplynou… Jako průvodce na cestu za světlem …