Audiokniha Murárska balada

Smích prodlužuje život! 8
..aneb Usmívejte se na život a život se bude usmívat na vás a také Humor je boj s lidskou hloupostí (Werich), Veselost je druhem odvahy (Hemingway), Humor a vtip jsou příjemné a často mimořádně užitečné (Cicero Marcus Tullius) Humor a satira jsou jako milenec a milenka;…

Pod jednou střechou
Abigail přijme přes léto práci na ranči v Ashbourne v naději, že si konečně urovná život, který se jí pod rukama rozpadá rychleji než vztahy její matky. Potřebuje pauzu, odstup a klid. Rozhodně ve svých plánech nepočítá s Gideonem Coltranem – mrzutým šerifem, který má n…

Pohádka o staré tramvaji
Prozaik a scénárista Ota Hofman, jehož práci zná většina dětí především díky televizním seriálům Pan Tau a Návštěvníci, napsal v roce 1962 příběh o osamělém chlapci Frantíkovi, který se spřátelil se starou vyřazenou tramvají Terezkou.V roce 1987 podle této knihy připrav…

Nevěsta Kristova
Tentokrát se spravedlnost ocitá doslova nad propastí. Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem odjíždějí na pokyn českého krále Přemysla do Náchoda. Je toho hodně, co se v tomto kraji děje, a neexistuje nikdo, kdo by dokázal vyřešit spory mez…

The Crown
Když Elizabetin otec náhle zemře, veškerá zodpovědnost za Britské impérium padá do jejích rukou. Mladá Elizabeth už má tak co dělat se svými dvěma dětmi, ale nyní se musí naučit, jak se stát královnou. V době, kdy se Británie vypořádává s dopady války, musí mladá žena č…

Marco
Když hrozí prozrazení korupce na dánském ministerstvu financí, je třeba zbavit se nepohodlných svědků. Jedním z nich je i patnáctiletý Marco, člen kodaňského gangu žebráků a zlodějů. Marco sám netouží po ničem jiném než získat dánské občanství a chodit do školy jako ost…

Někdo mě má rád
Jiří Ovčáček, historicky první člověk v dějinách České republiky, který zastává jak post první dámy, tak i viceprezidenta, míří plnou parou do učebnic dějepisu. Ještě předtím, než se stane samostatnou maturitní otázkou a možná i povinným předmětem (nauka o Jiřím Ovčáčko…

Jako bychom dnes zemřít měli
Základní pohnutkou k sepsání této knihy byla naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Autor nepojímá obsáhlý životopisný …

Oheň a hněv
Pohled do zákulisí prvních měsíců vlády Donalda Trumpa Vždyť přece nevyhraje! Nebo jinak řečeno – prohra je výhrou. Přesně tenhle optimální výsledek všichni čekali. Večer 8. listopadu 2016 se znejistělý Trump proměnil v nevěřícího Trumpa a poté v upřímně vyděšeného Trum…

Mrazivé vyhlídky
Blíží se Vánoce a na městečko Lost Creek se snášejí sněhové vločky. V autosedačce potichu pláče tříletý chlapeček. Jeho matka, studená jako led, leží zhroucená na volantu. O pár dnů později je nalezena další mrtvá matka s přeživším dítětem. Detektiv Madison Harperová bě…

Katka už nebude divná
„Samozřejmě znám vyhublý lidi z instagramu, co maj eating disorders, ale tak já teda ani náhodou nevypadám.“ Dospívání není pro sraby. Katka o tom ví svoje, doma ji dusí máma a starší brácha, ve škole si s nikým nerozumí a do toho svádí nekonečný zápas s vlastní váhou. …

Živé stříbro
Dva světy. Jeden pakt krve. A vášeň, která spálí všechno mezi nimi. Saeris Fane nikdy nechtěla být hrdinkou. Chtěla jen přežít v poušti, kde voda patří nesmrtelné královně a každý den může být poslední. Jenže ukradená rukavice z královniny zbroje jí do života přinesla v…

Dobrodružství strýčka Eskymáka
Zábřežský rodák Jan Welzl (narozen 1868), známý spíše pod jménem Eskymo Welzl, byl proslulým a tajemným polárním lovcem a zlatokopem. Živil se jako zlatokop, rybář, potulný kramář, a dokonce se načas stal i náčelníkem eskymáckého kmene. V roce 1928 se nakrátko zastavil…

Apage Satanas
Ludmilu z Vartemberka, manželku královského prokurátora Oldřicha z Chlumu navštíví na hradě Bezdězu její přítelkyně Anna z Rohozce. Již delší čas ji trápí podivné sny. V pitoreskním reji se jí v jeskyni zjevuje démon a zmocňuje jejího těla. Její otec přikládá Anniny vid…

Lucemburská epopej I.
Jan Lucemburský se stává českým králem. Spisovatel a historik líčí jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše. „Cesta Lucemburků na český trůn nebyla jednoduchá a více než meče hovořila zpočátku diplomacie,“ píše Vlastimil Vondruška. …

Jak hledat slunce
Miroslav Horníček a jeho další cesta do Provence. Zvuková podoba knížky vychází tímto způsobem vůbec poprvé... "Když jsme s přítelem zauvažovali o této cestě, řekl jsem znovu to jméno: PROVENCE. Měl jsem své důvody. Jaké? Řekl bych pokud by toto jako důvod stačilo -, že…

Trhlina
Tribeč - hory nedaleko slovenské Nitry, odkud se nemusíte vrátit. Magické místo, kde se mísí křesťanská a pohanská mystika, se stalo v nedávné historii posledním výletem řady lidí. A kdo se přece jen vrátil, ten o svých zážitcích odmítá mluvit... Populární slovenský tit…

Alfa & Omega: Falešná hra
Dylan: Fotbal byl celej můj život, ale moje zářný vyhlídky ukončila strašlivá chyba. Její jméno je Lana Andersonová. Vypustila do světa všechno špatný, co jsem kdy udělal, ačkoliv jsem jí věřil. Zradila mě a já ji za to nenávidím. Přesto ji vidím pokaždý, když zavřu oči…

Amnézie
Minulost vás pronásleduje, i když si ji zrovna nepamatujete… Ztráta paměti dovede člověku převrátit život naruby. Tím spíš, když se vzpomínky vypaří z hlavy strážci zákona, kterého vylovili postřeleného z ledových vod Temže. Kdo a proč chtěl detektiva inspektora Vincen…

100 statečných - Host č. 52 - Nikol Krmenčíková 07.06.2014
Hostem L. Výborné - N. Krmenčíková (odbornice na pivo, sládkyně)

Siddhartha
Povídka Siddhárta nese podtitul "indická báseň" a vypráví příběh bráhmanského syna Siddhárthy odehrávající se ve starověké Indii v době Buddhových časů. Siddhártha spolu se svým společníkem Góvindou opouští svůj domov a vydává se na náročnou a stratiplnou cestu hledat s…

Spiknutí oběšenců
Kolem hradu Ostrý se šíří tiché zlo. V okolí přibývá vražd a ze šibenice zmizela těla trestanců. Kolem hradu Ostrý se šíří tiché zlo. Ze šibenice zmizela těla trestanců a je zavražděn rychtář. Oldřich z Chlumu se pouští do vyšetřování v utajení. Poblíž Benešova nad Plo…

Silo
Co když je všechno lež? A co když není?! Objevte svět, kde už jen samotná myšlenka na to, že byste chtěli jít ven, je smrtelným zločinem. Svět zredukovaný na desítky pater oceli a betonu a pohřbený míle pod zemí. V obřím Silu vládne neúprosný řád. Lidé pracují podle kas…