Audiokniha Mlynářův student (1965)

Paměti česko-slovenského diplomata napříč režimy
“Jak se žilo jednomu z nás… za různých režimů.” Paměti diplomata jsou autorovou prvotinou. Kniha neobyčejným způsobem spojuje v jeden celek životní osudy autora s převratnými historickými událostmi v letech 1984-2001. Juraj Martoník nastoupil roku 1984 do diplomatické …

Nervy
Mladý žokej Rob Finn stojí na počátku dostihové kariéry, a tak – ale zároveň díky tomu, že snad nezná strach – dostává koně spíše problematické a papírově slabé než úspěšné. Když se mu však povede několik dostihů, naskytne se šance jezdit v jedné z nejlepších stájí v ze…

Alchemised
Helena bývala nadějná alchymistka. Teď je vězeňkyní bez vzpomínek a bez spojenců. Oficiální záznamy tvrdí, že byla pouhou léčitelkou, ale co když se v její mysli skrývají důležité informace o odboji? Aby její nepřátelé odhalili pravdu, pošlou ji k jednomu z nejmocnějšíc…

Sirotčinec slečny Peregrinové: PODIVNÉ MĚSTO
Nejde jen o to, kým se máme stát, ale co máme vykonat. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli do Londýna, kde chtějí najít lék pro slečnu Peregrinovou, uvězněnou v ptačí podobě. Jenže ve městě ničeném válkou na ně na každém rohu číhají nečekaná překvapení. Děti…

Anne ze Zeleného domu
Naštěstí mám fantazii. Co asi dělají lidé, kteří ji nemají? Upovídané hubené děvčátko se zrzavými copy přijíždí na nádraží v Bright Riveru na kanadském ostrově Prince Edwarda. Co tady Anne Shirleyovou asi čeká? Dvojice stárnoucích sourozenců, kteří se rozhodli, že k sob…

Život staré Šumavy
Jak se kdysi žilo na Šumavě Poutavá audiokniha o historii Šumavy, o řemeslech, tradicích a odívání od středověku po současnost z pera známého historika. Autor se vrací na starou Šumavu, do horských chalup mezi tkalce, dřevaře a skláře a vzdává jim hold. Vypráví o často …

Tajemství panství Latimer
Co skrývají zdi sídla na anglickém venkově? Evelyn by dala přednost společenským sešlostem, Betty by potřebovala na farmě dohlédnout na matku se sestrou a Judith by nejraději vůbec neopustila Německo. Třem ženám však plány naruší druhá světová válka, která je svede na m…

Hovory o józe a mystice č. 27
Jiří Vacek: Bože, mám Tě rád! Zvukový záznam z meditace na Morávce v říjnu 2011. Nejedná se o studiovou nahrávku.

Boží trest
Vlastimil Brodský jako Otec Brown řeší případ záhadné smrti záletného plukovníka. Jednou z nejznámějších a také nejzábavnějších postav detektivní literatury je katolický kněz, otec Brown. Gilbert Keith Chesterton vybavil svého detektiva amatéra vedle chladného rozumu i …

Vampýrská akademie
Vstupte do tajemného a ponurého světa upírské školy. Kniha z young adult série Vampýrská akademie. Morojská upírka, princezna Lissa, je překážkou plánu Strigojů na ovládnutí světa vampýrů. Na akademii je v obrovském nebezpečí, ale stojí při ní její nejlepší přítelkyně …

Chaloupka strýčka Toma (1998)
Rozhlasová adaptace slavného románu. Lidsky silný příběh odehrávající se v 19. století na jihu USA nás zavede do období rasové nesnášenlivosti a otrockého ponižování.Inscenace Jiřího Horčičky z roku 1998.

Hovořil se zvěří, s ptáky a rybami
Mříže? Jistě. Přece nechcete, aby se zvířata zase vloupala do domu. Jak si představíte držitele Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství? Pokud jako vědce trávícího život výlučně v přítomnosti zkumavek, nelze být v případě Konrada Lorenze dále pravdě. Autor s hlubokou od…

Zázraky na Hradčanech
Ten den, kdy jsme se s Jiřím vydali natáčet na Hradčany, byl vlastně taky trochu jako zázrak. Mimořádně krásný, slunný podzimní čas, prostředí právě tak akorát bohaté na zvuky dokreslující místa plná turistů, ale nepřehlušující šum vysokých kaštanů a akátů pamatujících …

Modlitba za Owena Meanyho
„Za víru, kterou v sobě mám, vděčím Owenu Meanymu, svému kamarádovi z dětství…“ Každodenní vzpomínka na něj je způsob, jak přežít smůle navzdory. Životní poustevník John Wheelwright odříkává barvitou litanii za spolužáka, jenž mu byl v telecích letech rádcem, vzorem neo…

Dvě mikrokomedie s Jiřím Krampolem
Komediální talent herce Jiřího Krampola (11. 7. 1938-26. 7. 2025) připomínáme dvojicí zřídka uváděných mikrokomedií z roku 1998. První z nich nese podtitul Malá komedie pro dva hlasy a sekunduje mu v ní Václav Vydra jako úředník. Ve druhé mu hereckými partnery byli Jiři…

Zrušený rok – Deník 2020
Neměly by dnes - jak moje kdysi nezpochybnitelná, mnohaletá láska k Veronice (jakkoliv tragicky skončivší), tak moje kdysi nezpochybnitelné, ještě delší přátelství s Martinem (byť později taktéž ztroskotavší) - být spíš důvodem k oslavě než truchlení? Neměl by být můj o…

Seifert: Maminka
Sbírka básní JAROSLAVA SEIFERTA (*23.9.1901 – †10.1.1986) "Maminka" obsahuje melodické verše plné lásky a vzpomínek na dětství, na milující, obětavou a šetrnou maminku; dalším častým motivem jsou dětské hry a dětská fantazie, i první setkání se školou. Seifertova poezie…

Přežila jsem Tinder
Úsměvné historky z Tinderu i hlubší zamyšlení nad moderním způsobem seznamování a vztahy samotnými. Patříte mezi nevyléčitelné romantiky, kteří hledají lásku na celý život, a používáte Tinder? Právě jste nasedli na horskou dráhu, která vás proveze domem hrůzy, štěstí, n…

Očitý svědek
Vrcholem nacistických represí proti českému národu bylo vyhlazení obce Lidice 10. června 1942, které jako akt pomsty za zabití Reinharda Heydricha nařídil osobním rozkazem Adolf Hitler. Dokumentární rozhlasová hra se zabývá nejen historickými fakty provázející lidickou …

Standa a dům hrůzy
Chtěl jsem napsat nějaký příběh pro děti, které se rády trochu bojí. A protože jsem ho psal taky loni o prázdninách a kolem bylo těch dětí plno, tak jsem jim každý den četl nově napsanou příhodu. Kluci i holky říkali svorně, že jim skutečně trošku běžel mráz po zádech. …

Nepil: Jak se dělá chalupa
Jedna z půvabných knížek čapkovského pozorovatele a vypravěče Františka Nepila pojednává o tom, co je pro našince typické, totiž o chalupaření. Autor tak činí se sobě vlastním jemným a inteligentním humorem a z textu je patrné, že čerpá z vlastních zkušeností. Text inte…

Hladná duša
Heňa je normálna stredoškoláčka, ktorá rieši bežné problémy šestnásťročných dievčat – školu, chalanov a... svoju váhu. Keď ju prijmú do známej tanečnej skupiny, medzi štíhlymi dievčatami si razom pripadá nepríťažlivá. Aby zapadla, snaží sa pár kíl schudnúť. Jej zmenu si…

Devatero pohádek – výběr 2
Karel Čapek psal pohádky jednotlivě, a trochu v jiném pořadí, než potom vyšly v knize: Devatero pohádek plus jedna od Josefa Čapka jako přívažek. Jako první napsal Velkou kočičí pohádku. Ve stejné době se zrodila pohádka od Josefa Čapka s názvem: Můj tlustý pradědeček …

Kámen a bolest
Strhující životní příběh sochaře, malíře a básníka Michelangela Buonarrotiho, jednoho z géniů italské renesance. Po sedmi úvodních kapitolách bude následovat ústřední část monumentálního románu (V zahradách medicejských) i nedokončený fragment, vydaný posmrtně pod názve…

Moderní komedie
Pokračování předchozího rozhlasového zpracování: Ságy rodu Forsytů v dramatizaci Františka Pavlíčka a režii Ivana Chrze. Děj se odvíjí ve dvacátých letech 20. století a líčí osudy třetí a čtvrté generace Forsytů. Hlavním hrdinou je mladý liberální aristokrat Michael Mo…