Audiokniha Kubátová: Jak Krakonoš s Trautenberkem vedli válku

Host
Ludvík Aškenazy napsal v roce 1959 divadelní hru Host v noci. Ostravské Divadlo Petra Bezruče ji uvedlo pod názvem Noční host. V roce 1960 Aškenazy hru přepracoval pro Ústřední divadlo Československé armády (později Vinohradské divadlo) a nazval ji Host. Podle divadeln…

Emilovy další skopičiny
Ve švédské vesničce Lönneberze zná rošťáka Emila každý. Ano, to je ten roztomilý kluk ze statku Kocouří, který vypadá jako andílek a provádí ty neuvěřitelné kousky. Možná že ho znáte i vy z knížky Emilovy skopičiny. A už jsou tu další, a pěkně vykutálené! Však Emil zase…

Friedrich řečený Bedřich
Je to jeden z největších Čechů, tvůrce naší národní hudby, bez jeho díla si českou kulturu ani neumíme představit. Přesto své chlapecké deníky i milostné dopisy psal německy a správně mluvit a psát česky se učil až dlouho po třicítce. A to není zdaleka jediná okolnost, …

Let Your English September
>> Mluvte English, a ne Czenglish! ## O audioknize Víte, proč děláme v angličtině všichni podobné chyby? Na vině je náš milovaný mateřský jazyk – do angličtiny nám záludně podsouvá svůj vlastní slovosled, používání jiných časů i zavádějící slovíčka. Skvělá zpráva je, ž…

Jedlová samota
Dramatizovaná četba kriminálního thrilleru podle skutečné události Kdo vraždil? Byl to vůbec člověk, nebo symbolický černý jezdec, o němž se v kraji tradují ústně vyprávěné historky... Strhující drama nemilosrdného vyvraždění statkářské rodiny s prvky psychologické stud…

Hra o přežití
Z nevinné zábavy se stává nebezpečná posedlost... Rodiče ji nechápou, děti ji milují. Lovci monster jsou hra, s níž školáci tráví celé dny. Musí pochytat imaginární nestvůry, aby pokročili do dalších levelů a překonali spolužáky. Jenomže k tomu je zapotřebí být v určitý…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Smrt talentovaného ševce
DOVOLENÁ KAPITÁNA EXNERA A MRTVOLA V ZÁMECKÉM PARKU Alejí vzrostlých stromů šel vrah. Stromy byly staré a vrah se usmíval. Městečkem Opolná otřese vražda. Vrahem je někdo z místních. Mrtvého Rambouska tu neměl nikdo rád. Kapitán Exner, který sem přijel na dovolenou, vy…

Útěky - Lída Baarová
Otevřenou zpověď herečky Lídy Baarové zachytil v knize Útěky spisovatel Josef Škvorecký. Knížku vydal ve svém torontském nakladatelství na počátku 80. let minulého století. Český rozhlas Olomouc natočil z této knihy pětidílnou četbu na pokračování.Režie se ujal Michal B…

Nultá hodina
V pořadí šestý román Jany Poncarové. Hedvika Adlerová se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Jako řidička britských ženských pomocných sborů sjezdila poušť křížem krážem od Haify až po Káhiru. Rodič…

Ten chytrák Nasredin
Pohádkové vyprávění o tom, jak se jednomu taškáři podařilo napravit hlavu mladému princi. Nasredin je protivník všech lakomců, podvodníků, lichvářů, zlodějů a hlupáků. Bojuje proti bezpráví, lidské malosti a bezpáteřnosti. Postava hodná obdivu ve všech dobách, dnes snad…

Amerikáni
Príbehy slovenského vysťahovalectva, ktoré nesmú zostať nevypočuté. Niektoré príbehy nám pripomenú, aké drahé môže byť slovo „nový začiatok“ o ktorý sa v našej najväčšej vysťahovaleckej vlne na prelome 19. a 20. storočia pokúsilo približne 600 000 ľudí. Príbehy vysťahov…

Erilian 2 - Kouzla na obzoru
Erilian 2 - Kouzla na obzoru Život v čarodějném městě Erilian se zdá být až pohádkově idylický. Kiařina dcera Zia, mladá spisovatelka, rebelka a čarodějka v jedné osobě, tento názor nesdílí. Jedné letní noci se rozhodne vzít svůj osud do vlastních rukou a uteče z domu. …

Převážně zdvořilý Leopold
Leopold, novinář ve středním věku, žijící ve stereotypním manželství s Nelou, má až nutkavou potřebu vyjadřovat se ve verších a za všech okolností zůstávat zdvořilý, což ho občas dostává do velice prekérních situací. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že když …

Poslední stanice Hamburk
Marek se ocitá uprostřed hluboké osobní krize. Žije v ochladlém manželství a práce makléře s bitcoinem ho vnitřně neuspokojuje. K tomu ho od dětství provází pocit viny. Osud jako by mu nepřál: jeho duševně nemocná máma spáchala sebevraždu, když mu bylo třináct, a jako d…

Z povídek Oty Pavla 2.
Povídky českého spisovatele a novináře Oty Pavla čtou: Jaromír Spal, Marek Eben, Jiří Klem, Bořivoj Navrátil a Jiří Lábus.Ota Pavel, původně Popper, se narodil roku 1930 rodičům, které známe z jeho povídek: otec Leo byl obchodní cestující a maminka Hermína zajímavá a si…

Hvězdosvit 1: Vilma a ztracený den
Vilma Mechová je nejmladší a nejméně mocnou čarodějkou v kouzelnické rodině. Dokáže nacházet ztracené věci jako klíče, ponožky nebo umělé zuby. Což je jistě užitečné, ale ne příliš vzrušující… Pak se ale u domu Vilminy rodiny zjeví nejobávanější čarodějka celého Hvězdos…

Děti kapitána Granta
Na dobrodružnou plavbu napříč světovými oceány po 37. rovnoběžce se vypravíme společně s dětmi kapitána Granta Mary a Robertem a také s celou posádkou jachty Duncan. Budeme pátrat po trosečnících lodi Britannia. Verneovka Děti kapitána Granta je napínavým vyprávěním o d…

Zbouchnul jsem Satanovu dceru
Tak bizarní, až se vám to bude líbit! Carlton Mellick III je nekorunovaným králem žánru bizzaro. Mladý muž Jonathan stráví vášnivou noc s démonkou Veškou, která nezůstane bez následků. Jak dopadne střet křesťanské a pekelné rodiny? Carlton Mellick III je nekorunovaným …

Nápad za miliardu
Ještě před čtyřicítkou zažili mezinárodní úspěch ve světě byznysu. Tomáš Čupr, Josef Průša, Simona Kijonková a další osobnosti stojící za úspěšnými českými startupy, jejichž hodnota překročila hranici miliardy korun. O čem snili v dětství? Co je žene dál? Jak se poučili…

Dášeňka čili život štěněte (1964)
"Když se to narodila, bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo; ale anžto to mělo pár černých ušisek a vzadu ocásek, uznali jsme, že je to psisko, a protože jsme si přáli mit psí holčičku, dali jsme tomu jméno Dášeňka..." Poslechněte si vyprávění Karla Čapka …

Na kole přes Afriku
Jet do Afriky a poznat tamní přírodu, to je sen kdejakého kluka. Ne každý ale v sobě později najde sílu na to, aby takový dětský sen skutečně prožil. Tohle je příběh snu, který se opravdu stal. Začíná pod horou Libín a v sedle kola. Čím vším se jeho hlavní hrdina na své…

Potopa
Velkolepý román polského spisovatele, nositele Nobelovy ceny, je prostředním, dějově zcela samostatným dílem Sienkiewiczovy slavné historické trilogie. Potopa se odehrává na počátku druhé poloviny sedmnáctého století, za polsko-švédské války? Jedinečně zachycený obraz t…

Rothschildova flaška
Rothschildova flaška je příběh takřka detektivní, napsaný autorovým nezaměnitelným a vyzrálým stylem. Příběh ze současnosti a o současnosti zavede posluchače do Anglie, do jedné velké londýnské herny. Najde pozoruhodný proutkař ztracenou dívku a poradí si s výherními au…