Audiokniha Knihkupectví a kostní prach

Sarkastická svině
Jsem paličatá. Musím věcem přicházet na kloub. Tyto vlastnosti se krutě nevyplatí, když řeším zdánlivě jednoduchou vraždu. Jde mi totiž zničehonic o kejhák. Potřebuju být dost rychlá a chytrá, abych odhalila zločince dřív než mě zabije. Jak to vůbec zvládnu? Na strach n…

Noční linka
Rozhlasová hra Pavla Landovského, kterou ovšem Československý rozhlas v premiéře v roce 1978 vysílal pod jménem Karla Steigerwalda. Dobová recenze konstatuje: "...hra, která i když nemá klasicky pevný tvar, nevšedně prokresluje podobu našeho dnešního venkova i charakte…

Národní umělec Zdeněk Štěpánek
Z komentáře Zdeňka Štěpánka (resp. citace z jeho knihy Vzpomínky) k původnímu LP 1218 0551 "Zdeněk Štěpánek" vydanému v Supraphonu v roce 1976 a nyní vydávanému poprvé digitálně: Někdy se mi stávalo, nejčastěji v noci, když jsem byl ve varně lihovaru sám a čerpal vodu, …

Felix Holzmann ztracený a nalezený
Soukromý zvukový archiv stále obdivovaného komika Felixe Holzmanna vydal svá tajemství. Je to především téměř pět desítek anekdot v neopakovatelném Holzmannově přednesu a tři jeho dialogy s Františkem Budínem, které v celé šíři pamatují pouze diváci jejich veřejných vys…

Kincl: Rákosníček vzpomíná
Vodní skřítek Rákosníček z rybníku Brčálníka se stal jednou z nejoblíbenějších postaviček kreslených televizních večerníčků. Vymyslel ho spisovatel Jaromír Kincl, nezaměnitelnou podobu mu vtiskl osvědčený výtvarník a animátor Zdeněk Smetana, svůj hlas mu propůjčila here…

Do velké krajiny Dudédu
Z veršů, pohádek a dopisů Ivana Martina Jirouse hraje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor.

1001 myšlenek, které změnily naše uvažování
Lidé umírají, národy se rodí a upadají, ale myšlenky žijí dál. Skutečnost, že můžeme chodit na přednášky z filozofie, psychologie, náboženství, humanitních věd, sociologie či politiky, připadá mnohým absurdní. Ti tvrdí, že veškerým smyslem vzdělání je získat práci a že …

Toulky s tátou
Toulky s tátou představují fiktivní román se silnými autobiografickými prvky. Jeho páteří je cesta dospělého syna se stárnoucím otcem do Ameriky – cesta za dávným snem, za domnělým ideálem svobody a za místy známými z milovaných knih, které oba hlavní aktéry formovaly. …

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 4.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská.

Sbohem, armádo!
Lze najít za válečné vřavy skutečnou lásku? Milostný příběh amerického sanitního dobrovolníka a anglické ošetřovatelky odehrávající se na italské frontě během první světové války. Válečný román uchvacující další a další generace čtenářů. Velká válka zasáhla nejen Evr…

Dobré kmotřinky
Klasická česká pohádka Františka Pavlíčka na motivy příběhu Boženy Němcové o nevinné dívce a jejích třech dobrých kmotřičkách. Jejich osudovou předpověď se snaží zmařit zlá kněžna. Osoby a obsazení: Mařinka (Hana Maciuchová), Jan, chalupník, její otec (Luděk Munzar), j…

Angličtina pro mírně pokročilé B1, část 1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Angličtina – slovní zásoba B1. Kurz je určen pro mírně až středně pokročilé, takže pro jeho nejlepší využití byste měli mít za sebou jeden až dva roky výuky angličtiny a osvojené její základy. Kurz je založen na kontextovém učení, to …

Katyně
Černý román o škole pro popravčí odkrývá mechanismy moci v absurdní nadsázce. Andělsky krásná Lízinka Tachecí se nedostane na střední školu. Její pragmatická matka v honbě za maturitou objeví možnost studia na speciálním utajeném učilišti pro budoucí katy. Přestože Lízi…

Božská rovnice: Hledání teorie všeho
Má vesmír plán? Anebo s námi hraje a bude hrát kostky? Nalezení teorie všeho – tedy zformulování jednotné teorie pole, která by skloubila čtyři základní přírodní síly – představuje pro fyziku svatý grál a pro zbytek lidstva divotvorný pokrok. Michio Kaku shrnuje peripet…

Babička
Ta první velká próza Boženy Němcové vznikala pod zataženou oblohou. Sotva si lidé kultury v Čechách začali v roce 1848 zvykat na svobodné jednání, už jim úřady šlapaly na paty. Nad „bídností našich dnů a nad nestydatostí duchamorů“ lamentoval z Brna v dopise Boženě Němc…

Zloději ostatků II.
Poslední cesta Martina ze Stvolna k hranicím známého světa. Nepředvídané události na cestě do Svaté země strhnou výpravu Martina ze Stvolna mimo vytyčený směr. Jaká tajemství odhalí rytíři muslimský svět? Českého rytíře se složitou minulostí Martina ze Stvolna postaví K…

Mortdecai: Záhadný případ s knírem
Světem protřelý aristokrat, excentrik a obchodník s uměním Charlie Mortdecai, zaujatý momentálně kultivací nové ozdoby svého horního rtu, je povolán do Oxfordu, aby v roli neoficiálního vyšetřovatele přišel na kloub tragické nehodě tamní profesorky provázené řadou podez…

Všechny moje hlasy
Obdiv vůči působnosti lidského hlasu zazněl v několika rozhlasových hrách natočených v 60. letech. Jednou z nich je například poetická hra Antonína Přidala Všechny moje hlasy (režie Petr Adler, 1967). Příběh se odvíjí v nekonkrétním čase i prostoru, je nesen na vlně snu…

Hovory o józe a mystice č. 9
Jiří Vacek: Průvodce meditací na uvědomění si našeho božského Já. Autor nás svým slovem vede v meditaci k poznání našeho pravého Já. Nejedná se o studiovou nahrávku.

Fotografie
Soukromá vyšetřovatelka Shannon Wellsová pomáhá ženám, které se nemají se svými případy kam jinam obrátit. Loni za ní přišla Faith Selbyová se zvláštním požadavkem: Zjistěte, kdo doopravdy jsem. Shannon pochopí, že Faith se kdysi před něčím skryla. A že se jí to povedlo…

Čtvrtek: O vodníku Čepečkovi
Josef Dvořák vypráví příběhy hodného, spravedlivého a dobrosrdečného vodníka, který se vždy řádně postaral jak o svůj rybník tak i o jeho obyvatele. Podle knížky Václava Čtvrtka.

Moderní Vánoce
Jak si představuje ideální svátky slavná autorská dvojice? Zpívají Luboš a Jana Svobodovi, Miroslav Paleček a Michal Janík. Režie Jan Fuchs.Vánocční, lehce nostalgická, ale také příznačně vtipná vzpomínka na jedno z mála rozhlasových vystoupení Jiřího Grossmanna a Milos…

Husitská epopej I. Za časů krále Václava IV. (1400–1415)
Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě. První díl se odehrá…

Bohové na Marsu
Sci-fi pro romantické duše. Pokračování Princezny z Marsu. Tentokrát John Carter pátrá po své manželce, krásné Dejah Thoris a dostává se do mnoha nebezpečí. Dobrodružství a akce od začátku do konce. Zaposlouchejme se do starodávného příběhu o návratu dobrodruha Johna Ca…