Audiokniha Hrůzostrašné pohádky

Serotonin
Šestačtyřicetiletý́ zemědělský inženýr Florent-Claude Labrouste se po rozchodu s partnerkou odebere na rodný́ venkov, kde bilancuje svůj život a vzpomíná na předchozí vztahy. Při životě ho udržují pouze antidepresiva, jež však mají nežádoucí vedlejší účinky – třeba impo…

Do riedkeho vzduchu
V marci 1996 ma časopis Outside vyslal do Nepálu, aby som sa zúčastnil a napísal o horskými vodcami vedenom výstupe na Mount Everest. Šiel som naň ako jeden z ôsmich klientov expedície, vedenej známym vodcom z Nového Zélandu Robom Hallom. 10. mája som vystúpil na vrchol…

Džínová generace
Faktograficky laděný román Džínová generace vypráví o tragické události ne tak dávné gruzínské historie. Dne 18. listopadu 1983 se skupina mladých lidí pokusila unést letadlo společnosti Aeroflot mířící z Tbilisi do Leningradu. Jejich cílem bylo vynutit si přistání v Tu…

Puškin: Lyrika a epika
Z komentáře k původnímu LP albu 1218 4269 vydanému Supraphonem v roce 1987 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Ačkoliv Alexandr Sergejevič Puškin (1799 - 1837) zemřel v mladém věku, zanechal rozsáhlé dílo básnické, prozaické, dramatické, publicistické i historické. J…

Smysluplná vražda
Slečna Marplová se nechá uprosit svou dávnou spolužačkou a přítelkyní Ruth a odjede na podivné viktoriánské sídlo Stonygates, kde kromě sedmi členů rodiny Serrocoldových, potenciálních dědiců majetku, žijí dvě stovky mladých delikventů. A jeden z obyvatel tohoto sídla j…

Mářiny paměti. U Janáčků
Mářa neboli Marie Stejskalová (1873-1968) nastoupila do služby u Janáčků 27. srpna 1894, když jí bylo jednadvacet let. Leoš Janáček a jeho žena Zdenka pro ni byli milostpán a milostpaní. Jemu bylo čtyřicet a jí devětadvacet. Mářa zůstala ve službě až do Zdenčiny smrti, …

Listopad 1989
Dne 21. října 2009 padl rekord v délce nepřetržitého trvání demokracie na území dnešní České republiky. První etapa začala 28. října 1918 a skončila 30. září 1938. Druhá odstartovala 17. listopadu 1989 a trvá dosud. Toto CD se zabývá den po dni, hodinu po hodině okolnos…

Z historie olympijských her
Album mapuje historii starověkých olympijských her v dochovaných přednáškách z 30. let, beseda olympioniků připomíná ve vzpomínkách přímých aktérů londýnské letní olympijské hry v roce 1948. Olympijské hry ve starém Řecku - vznik, místo konání a průběh olympijských her…

Vynález zkázy
Vědeckofantastický dobrodružný román Vynález zkázy napsal J. Verne v roce 1896. Hlavního hrdinu profesora Rocha, vynálezce mimořádně výbušné látky, zastihneme v tomto zpracování ve chvíli, kdy je unesen pomocí ponorky z nervového sanatoria, kde se léčí po celkovém zhrou…

Maigret se brání
Tak tohle Maigret za svou třicetiletou kariéru u policie nezažil! Když ho vyděšená dívka Nicole nenadále požádá o pomoc, zachová se jako gentleman a opilou dceru státního návladního dopraví do bezpečí. Druhý den je však obviněn z pokusu o znásilnění a mladý policejní pr…

Druhá šance
Svého otce jsem pochoval v Coloradu – bok po boku s jeho elitním týmem hasičů. O deset let později jsem se vydal v jeho stopách. Se svým bratrem bojujeme s požáry na Aljašce. Zažil jsem už ledacos, ale nic mě nedokáže tak rozpálit jako moje nejlepší kamarádka Avery Clai…

Apollinaire: Pásmo
Z komentáře Adolfa Kroupy k původnímu LP albu 1 18 1483 "Guillaume Apollinaire Pásmo" vydanému Supraphonem v roce 1974 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně:..."Veliký Guillaume, bez kterého by nebylo poezie dvacátého století a jehož díla mají pro poezii takový význam j…

Církevní dějiny v zrcadle času III.
Konec druhé světové války v roce 1945 a jubilejní rok 2000. Mezi těmito dvěma milníky nacházíme mnoho událostí a osobností, které mají na další dějiny církve rozhodující vliv. Církevní historik profesor Martin Weis hovoří například o tom, jak se odsun Němců promítl v ko…

Kyjev. Vzpomínky příslušníků 1. čs. samostatné brigády
Původní 2LP album 1218 0611 věnované vzpomínkám příslušníků 1. čs. samostatné brigády na rok 1943, na boj na frontě po boku Sovětské armády vydal Supraphon v roce 1983 - titul nyní vychází poprvé digitálně.

Únik z Osvětimi
"Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti" V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil pravdu o táboře smrti a varoval poslední Židy v Evropě před krutým osudem čekajícím na ko…

Paní z moře
Svou literární dráhu zahájil Henrik Ibsen nejprve jako básník, ale záhy svou pozornost zaměřil také na divadlo. Dnes je znám především jako dramatik, během padesáti let napsal celkem 26 divadelních her.Do posledního Ibsenova tvůrčího období patří také Paní z moře (1888)…

Ulrika
Johann Wolfgang Goethe býval častým hostem v našich lázních, ať už to byly Karlovy Vary, Teplice či Mariánské Lázně. A právě během pobytu v Mariánských Lázních v roce 1821 potkal svou dávnou známou Amálii von Levetzow, která mu představila dceru Ulriku. Po prvotním, tém…

Utrpení mladého Werthera
Ústředním motivem dvoudílného milostného románu v dopisech (kombinovaného s románem-deníkem) je tragické ztroskotání nadaného a citlivého mladého muže. To spočívá jednak v lásce k Lottě, snoubence a později ženě jeho přítele Alberta Kestnera, jednak v úsilí o seberealiz…

Klekí Petra, bílý otec Apačů
Našel svět, který hledal. Stal se indiánem a vychoval Vinnetoua. Český spisovatel, milovník mayovek, napsal příběh, který předchází příběhům náčelníka Apačů Vinnetoua z pera Karla Maye. Z knížky vyzařuje duch originálu i smutek nad osudem indiánů. „Stal jsem se indiánem…

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Krakatit
Čapkovi se román psal velmi těžce. Není divu – zpracovává v něm totiž i své osobní dilema. V té době je totiž postaven před otázku, zda se oženit se svou přítelkyní Olgou Scheinpflugovou. Lékaři ani rodina, vzhledem k jeho neutěšenému zdravotnímu stavu, nejsou této vari…

Vražedný koláček
Gemma už má po krk kancelářské práce, a tak si v Oxfordu otevře malebnou čajovnu. Když se ale v podniku najde tělo zavražděného amerického turisty, ocitá se mladá žena uprostřed záhady zahrnující dávno pohřbená tajemství oxfordské minulosti. Rozjíždí se vyšetřování, kte…

Politika teoreticky i prakticky
Vyvíjí se politika a vůbec historie nahodile anebo jsou řízeny nějakými zákony? A jakými? Je politika vědou anebo jen snůškou nahodilých událostí? Je politika uměním? Jaký je podíl subjektivních a objektivních faktorů v politice a dějinách? A jak na to lze odpovědět pří…

Pohřbená pravda
Nález starých kosterních ostatků na pomezí dvou policejních okrsků postaví inspektorku Kim Stoneovou nejen před nový případ, ale také před neobvyklou výzvu – spolupracovat s bývalým parťákem, s nímž se nerozešla právě v dobrém. Podrobný průzkum hrobu odhalí, že těl tu l…