Audiokniha Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota

Toulky českou minulostí 201-400
Skutečnost a pravda jsou totiž daleko hrdinštější než je nejobratnější fikce. Není kupříkladu napínavé zjišťovat, že Jan Hus nevynikal asketickým vzezřením, ale byl malý, tlustý a oplešatělý a svoje kněžské povolání si původně zvolil (jak sám přiznává) hlavně kvůli dobr…

100 statečných - Host č. 98 - Jindřich Böhm 08.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Böhm (vrakový potápěč)

Rudý úsvit
Býval bych žil v míru. Jenže mí nepřátelé mě zatáhli do války… Život na Marsu se řídí vlastními zákony, které z většiny obyvatel dělají otroky, pracující v nelidských podmínkách. Kdo by ale protestoval, když se všechno bezpráví děje ve jménu budoucího přesídlení lidstva…

Na východ od zdravého rozumu
Čo robiť, keď sa nedostanete na vysokú školu a ponuka z úradu práce vám doslova vyrazí dych? Odskočíte si s kamošom na konkurz do rádia, a po sérii pitoreskných udalostí začnete robiť v médiách bez toho, aby ste na to niekedy čo i len pomysleli. Žiaden splnený sen, iba …

Pravidla skutečných ninjů
Do třídy přišel nový kluk a s ním spousta problémů. S nikým se nebaví, sprostě nadává, a navíc se pere. Spolužáci zjišťují, že to s ním nebude lehké. Ale jednoduché to nemá ani sám Ivoš. Naštěstí je tady Lenka, sociální pracovnice věnující se bojovému umění. Díky ní a k…

Figurky
Figurky uzavírají Nerudovy Povídky malostranské a spolu s "Týdnem v tichém domě" tvoří rámec celého cyklu obrázků ze života pražské čtvrti, kterou autor důvěrně poznal od útlého dětství. Na Malé Straně prožil Jan Neruda víc než třicet let, v roce 1934 se narodil v Újezd…

Boj slepého krále
Král Jan Lucemburský učinil vše, co bylo možné, aby jeho syn Karel usedl na trůn císaře Svaté říše římské, a svůj životní úkol považuje za skončený. Třebaže je prakticky slepý, považuje za svou čest nevyhnout se boji Francouzů s Angličany, ke kterému se schyluje nedalek…

Letí, letí svatojánci
Rozhlasová pohádka s písničkami. S použitím některých motivů z knížky Jana Karafiáta Broučci napsal Ivo Fischer.Scénář si z předlohy vzal sice jen některé pasáže, oproti Karafiátovi však hmyzí svět obohatil o další postavy. Kouzelné nastudování Jiřího Horčičky obsahuje …

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Macourek: Žofka
Humorné vyprávění Miloše Macourka o příhodách Žofky, orangutanní slečny, která vymýšlí a organizuje pro zvířata v ZOO různé oslavy a všelijaké zábavy. Žofka například uspořádá maškarní ples a sportovní den, zachrání pana Levharta a vůbec je velmi vtipná a šikovná..... V…

Newtonův mozek
Nejzajímavějším útvarem, pro který je dnes Jakub Arbes především vyhledáván a čten, je ovšem jeho romaneto. Termín, který mladému začínajícímu literátovi poradil sám Jan Neruda, označuje obsáhlejší povídku spojující tajuplné, dobrodružné a vědecko-fantastické motivy. Dě…

Vánoční koleda
Silný příběh o tom, že na změnu není nikdy pozdě. Vánoční koleda je povídka o zázraku a o naději starší než 170 let. Dokážou vánoční svátky změnit i toho nejzkaženějšího člověka? Pan Skrblíř je starý, hamižný muž. Nenávidí lidi a Vánoce jsou pro něj ztráta času a peněz…

Legie plamenů
Audiokniha Legie plamenů obsahuje druhou část fantasy série Draconis Memoria. Draconis Memoria #2 Claydon Torcreek přežil cestu džunglí plnou draggů, střet s nepřátelskými kmeny i mrazivý dotyk zrady — jeho potíže ovšem teprve začínají. Bájný Bílý dragg se totiž probouz…

Hluboká práce
V dnešní době neustálé online dostupnosti většina lidí ztratila schopnost ponořit se hluboce do práce a své dny místo toho tráví v horečné smršti e-mailů a sociálních sítí, aniž by si uvědomovali, že existuje lepší možnost. V knize Hluboká práce představuje Cal Newport…

Klima je příležitost
Obavy ze změny klimatu stačit nebudou. Pojďme se raději pustit do nápravy. Hodně se mluví o katastrofálním stavu naší planety a hrozbách spojených se změnou klimatu. Mnohem méně pak o tom, jak to můžeme vyřešit. Proto vznikla tato kniha. Přináší nová fakta, vyvrací mýty…

Janko Gondášik a zlatá pani
Bola raz jedna krajina a v tej krajine vyrástol taký vysoký strom, že mu vôbec nebolo vidno vrcholec. Kráľa tej krajiny to veľmi trápilo. Stoj čo stoj sa chcel dozvedieť, čo za zvláštne ovocie na tom strome rastie. Dlho sa na ten prieskum nikto neodvážil, až jedného dňa…

Mládí v hajzlu 3: Mladík v exilu
„Tak mně teda řekněte, co byste dělali na mym místě? Ste čtrnáctiletej příslušník intelektuální menšiny, zapuzenej všema svýma kamarádama, neúnavně naháněnej policejníma sborama tří okresů a chycenej do pasti mezi křováky sto padesát kiláků vod nejbližšího letiště, kter…

Muž, který hledal svůj stín
„Vždycky jsem se tě chtěl zeptat na to dračí tetování…“ zmíní jednoho dne Holger Palmgren, který získal dokumenty vrhající nové světlo na bezpráví, jež Lisbeth Salanderová zažila v dětství. Dotazovaná si v té době odpykává kratší trest v ženské věznici Flodberga a směřu…

1001 myšlenek, které změnily naše uvažování
Lidé umírají, národy se rodí a upadají, ale myšlenky žijí dál. Skutečnost, že můžeme chodit na přednášky z filozofie, psychologie, náboženství, humanitních věd, sociologie či politiky, připadá mnohým absurdní. Ti tvrdí, že veškerým smyslem vzdělání je získat práci a že …

Láska je jen slovo
Co je láska? Neznámá země. Poprvé ji spatřil v neděli 4. září 1960 na letišti. Ženu s modravě černými vlasy, o dvanáct let starší než on, právě se líbala s milencem. Okamžitě se do ní bezhlavě zamiloval s prudkostí a naivitou osamělého, jednadvacetiletého srdce. Tím za…

Příšerní nezbedníci
{'cs': 'Byli jednou chlapečkové a ti pořád zlobili. Jeden zásadně nezdravil, další byl zlomyslný, třetí stále nakukoval, kam neměl. Jiný spoustu věcí zapomínal a tamhleti dva snad neumějí ani chodit – tenhle dupe a druhý do všeho jen kope. Ovšem ti ostatní nejsou o nic …

Nimbus
Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka L…

Čechov: Újezdní Hamlet
Z komentáře k původnímu LP 1 18 1479 vydaného Supraphonem v roce 1974: Čechov znamená Čechův. Jeden Čechův dědeček byl Čech. Ač tyto věty zní jako citáty z čítanky pro druhou třídu základní školy nebo jako diktát z těsnopisu, jsou pravdivé. Nemají samozřejmě nejmenší zá…

Baar: Chodské pohádky
O přízeň malých i velkých posluchačů se uchází výběr z Chodských pohádek, které katolický kněz, spisovatel a sběratel pohádek Jindřich Šimon Baar sesbíral v jedné kouzelné části naší země. Svým nezapomenutelným a jedinečným vyprávěčským darem prohloubil a obohatil původ…

Pravé činy právě teď
Naučte se dělat, co je správné, i když to není snadné. Ve svém jádru je spravedlivost velice jednoduchá. Každý z nás má schopnost vycítit v téměř každé situaci, co je správně. Všichni obdivujeme ty, kdo drží slovo. Nesnášíme lháře a podvodníky. Oslavujeme ty, kteří něco…