Jeptiška
Sotva 23letá Zuzana Simoninová prosí v dopisech, určených markýzi de Croismare, o pomoc ve svízelné životní situaci. Doufá, že ji tento ctnostný šlechtic vyslyší a konečně se jí podaří zmírnit rány krutého osudu. S upřímnou snahou mu popisuje události svého života za zd…

Hurvínek má smůlu
Sedm dialogů napsala Helena Štáchová pro dřevěné hrdiny Divadla S+H a spolu s Martinem Kláskem (Spejbl, Hurvínek) a Miroslavem Polákem (Žeryk) je také natočila. Tímto titulem se vrátila k tradici, kterou zavedl Miloš Kirschner v návaznosti na Josefa Skupu, totiž k dialo…

100 statečných - Host č. 64 - Andrea Kalivodová 08.06.2014
Hostem L. Výborné - A. Kalivodová (operní diva)

Čtyři ženy a jeden pohřeb
Štěstí přichází, když ho nejméně čekáme. Román o lásce, která dokáže člověka postavit na nohy a zmírnit křivdy, které ho v životě potkaly. Příběh čtyř žen, kterým arménský zedník Simon pomůže překonat jejich bolesti. „Připoutala se k Simonovi z hloubi celého srdce, a kd…

Klíčem je klid
RYAN HOLIDAY dokázal nadchnout pro moudrost starověku již mnoho čtenářů. Ve své nové knize Klíčem je klid ukazuje na nadčasových základech stoické a buddhistické filosofie, jak se vnitřní klid může stát naší tajnou zbraní. Všichni velcí myslitelé, umělci, sportovci a vizi…

Království
Do zapadlé vsi v norských horách se z ciziny vrací zdejší rodák Carl Opgard a přiváží s sebou návrh na výstavbu luxusního wellness hotelu. Jeho bratr Roy se těší, že v malém hospodářství, kde oba vyrůstali, bude konečně živěji. Jenže Carl s sebou přináší také velké prob…

Klekner
Můj přítel Klekner byl už od dětských let podivínský chlapec, a proto ho jeho vrstevníci nepřijali mezi sebe. To byl asi ten pravý důvod, proč jsem k němu přilnul já. Získal jsem si jeho důvěru a prožil s ním nezapomenutelné chvilky. Dospěli jsme spolu ke zvláštnímu poz…

Co si pamatuju
Věra Dvořáková, překladatelka z francouzštiny a manželka básníka a spisovatele Ladislava Dvořáka, vzpomíná na život v Československu poznamenaný dvěma totalitami a na vzácná celoživotní přátelství s Emanuelem Fryntou, Janem Zábranou, Jiřím Kolářem, Olgou a Václavem Havl…

Kudy kráčel zločin
Tyto skutečné kriminální případy hravě překonají fantazii autorů těch nejlepších detektivek. Případ Hepnarová. Spartakiádní vrah. Veksláci, Tuzex, bony, první počítačový podvod či podvod v Loterii Milion, Ivan Jonák a další fenomény „divokých devadesátek“. Svět podle Mr…

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Štuclinka a Zachumlánek
Zimní příběh o dvou šikovných dětech, které si dokáží samy poradit, když kmotřínek, který se o ně stará, nečekaně onemocní, protože mu došel česnek, a musí do nemocnice. Štuclinka se Zachumlánkem občas s obtížemi, ale vždy vtipně a se spoustou fantazie vyřeší, jak zatep…

Biomanželka
Od začátku jsem přesvědčena, že Mojmírovo manželství s Hedvikou je moderní soft verzí pradávného příběhu o Modrovousovi, který vraždí své ženy. Jistě jej znáte: nezkušená kráska se provdá za chlípné bohaté monstrum, které jí naoko poskytuje svobodu, ale ve skutečnosti z…

Prokletí hradu Mydlovar
Na nově budovaném hradu Mydlovar, vystavěném ve druhé polovině 13. století, dochází k podivnému úmrtí oblíbeného psa hradního pána. Pan Jan se s jeho smrtí nehodlá tak snadno smířit, chce odhalit viníka, aby ho mohl náležitě potrestat. Jeho vypátráním je pověřen Martin,…

Poezie pro školu a život
Původní EP 08 0234 "Poezie pro školu a život" vydal Panton v roce 1972 - nyní titul s ukázkami z tvorby básníků Svatopluka Čecha, Jana Nerudy, Petra Bezruče, Karla Hynka Máchy, Vítězslava Nezvala, Oldřicha Mikuláška, Petra Bezruče, Karla Jaromíra Erbena, Františka Halas…

Kincl: Rákosníček vzpomíná
Vodní skřítek Rákosníček z rybníku Brčálníka se stal jednou z nejoblíbenějších postaviček kreslených televizních večerníčků. Vymyslel ho spisovatel Jaromír Kincl, nezaměnitelnou podobu mu vtiskl osvědčený výtvarník a animátor Zdeněk Smetana, svůj hlas mu propůjčila here…

Album pohádek "Supraphon dětem" 9. - O housátku Loudálkovi, Co vykonala kávová lžička, Princezna z třešňového království...
Devátý díl miniserie Album pohádek "Supraphon dětem" začíná dvěma pohádkami ještě z padesátých let O housátku Loudálkovi a Co vykonala kávová lžička, zavítá i k nesmrtelným dětským hrdinům Spejblovi a Hurvínkovi scénkou z roku 1969 Spejbl, Hurvínek, Mánička a niva, aby …

Meteorit z Mušlovky
Všechno jde jak po drátku, když máte v kapse meteorit! Co stojí za tajemnou září nad Petřínem? Své vědí tři kamarádi, kteří našli neobyčejný kámen v Dalejském údolí. Svižně napsaná knížka plná napětí a dobrodružství. Tři spolužáci Tom, Matouš a Bětka se rádi brouzdají v…

Utiekol som z Osvienčimu
7. apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke, ktorý bol súčasťou koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim, rozzvučali poplašné sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Tento hrdinský čin sa ako jedným z mála podaril dvom slovenským židovským väzňom Rudolfov…

Jakub a obří broskev
Jakub Tamtudy je malý kluk, který neměl zatím v životě moc štěstí. Tety Brčková a Bečková, u kterých vyrůstá, jsou ohavné babice, které mu odpírají veškerou zábavu. Když však potká na zahradě podivného mužíčka s kouzlem v papírovém pytlíku, jeho život se změní. Na staré…

Andělé a démoni
V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu harvardského symbologa Roberta Langdona, který se později znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Ve špičkovém švýcarském výzkumném ústavu CERN je nalezen brutálně zavražděný …

Žlutý kámen
V jedné ze svých raných povídek napsal Eduard Fiker příběh v žánru takzvané salonní detektivky. Zkušený inspektor Skála vyšetřuje pokus o krádež vzácného kamene, ale víc než dopadený a neúspěšný pachatel ho zajímá spíše jeho majitel. V dramatizaci Fikerovy povídky účink…

Tovje vdává dcery
Humoristická knížka od klasika moderní jidiš literatury vypráví o chudém židovském otci sedmi dcer z malé ukrajinské vesnice. Kniha inspirovala tvůrce slavného muzikálu Šumař na střeše. V dramatizované četbě uslyšíte například Bořivoje Navrátila, Borise Rösnera, Hanu Ma…

Ferdinand Havlík je sám doma
U příležitosti letošního 90. výročí narození klarinetisty, aranžéra, skladatele i dirigenta a spoluzakladatele Divadla Semafor Ferdinanda Havlíka (17. června 1928 - 28. října 2013) nabízíme rozhlasový pořad Jana Koláře z roku 1999, naposledy vysílaný na tehdejší stanici…

Uzly a kříže
V Edinburghu řádí škrtič a jemu chodí poštou zauzlované provázky. Že by křížovka? Cítí se jako vyhořelá svíčka, ale málokomu se s tím svěřil. Nejdřív zkrachoval v přijímači do elitních jednotek SAS, pak odumřelo jeho soužití s intelektuální manželkou a ani mezi členy ed…