Audiokniha GUMP - Jsme dvojka

Dětství s Vrchlickým (2008)
Kniha vzpomínek známé české herečky, dcery Jaroslava Vrchlického, na dětství, na básnickou osobnost svého otce, na jeho přátele i nepřátele i na problematický vzájemný vztah rodičů. Autorka dala nahlédnout i do svého intimního života, myšlenkového světa a uměleckého výv…

Revizor
Zaposlouchejte se do mistrovské scény, kdy notně podroušený Chlestakov rozvíjí velkolepou vizi o důležitosti své osoby předstíráním, že je místo obyčejného úředníka vysoce postavenou osobou, revizorem, který může ohrozit postavení a majetkové poměry v městečku, které se…

Technická Poľština A1 - B1
Ďakujeme za váš záujem o kurz kurz Technická poľština A1-B1. Kurz je určený pre začiatočníkov až stredne pokročilých a zameriava sa na slovnú zásobu, ktorú môžete využiť v technickej oblasti. Kurz je založený na kontextovom učení, to znamená, že sa naučíte nielen slovíč…

Pro hrst dukátů
Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně. Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně, kde z pokladnice zamčené na tři zámky zmizela razidla mincí. Posléze přibude i loupež mincí a vražda. Osmé pokračování historické …

Nízké karty
Rozhlasová hra Alexe Koenigsmarka z kraje devadesátých let v režii Lídy Engelové a ve skvělém hereckém obsazení.Účinkují Jan Novotný, Jiří Schwarz, Jan Hrušínský, Miroslav Moravec, Miloš Kopecký, Vlasta Žehrová, Věra Galatíková, Jiří Ornest, Dana Syslová, Petr Pelzer, …

Ljuba Hermanová
Původní LP album 1218 0477 "Večer s Ljubou Hermanovou" složené ze starších snímků i aktuálního vyprávění a rozhovoru umělkyně s Bohumilem Bezouškou vydal Supraphon v roce 1983 - nyní tento kompilační titul vychází poprvé digitálně.

Případ Pavlína
Životní osudy první české top modelky Pavlíny Pořízkové. Komunistické úřady nepovolí vycestování tříletého děvčátka za svou rodinou. Po třech letech marných jednání se zoufalá matka rozhodne k riskantní akci. Pod falešnou identitou se vrátí do Československa. Unést svoj…

Než zmizím
Nejen válka na Ukrajině ukazuje, že žijeme v přelomové době. Liberální demokracie je v krizi, vzmáhají se populistické, autoritářské a extrémní politické strany a hnutí. Magda Vášáryová tuto zlomovou dobu v rozhovorech s novinářem Petrem Šabatou popisuje způsobem, který…

100 statečných - Host č. 12 - Peter Duhan 06.06.2014
Hostem J. Pokorného - P. Duhan (generální ředitel Českého rozhlasu)

David Copperfield
Klasický román v nebývalé dramatizaci a v brilantním podání Luboše Veselého. Dvacetidílná četba na pokračování z dvoudílného románu Charlese Dickense zachycuje osudové momenty ze života Davida Copperfielda, chudého sirotka, který dospěl v pozoruhodného a úspěšného člov…

Jičínské pole mrtvých
Za městem Jičínem na cestě k Zebínu je ohrazená louka, na níž se od pradávna pohřbívaly oběti morových epidemií, ale také popravení zločinci, sebevrazi a kacíři. Jednoho dne zde najdou mrtvé zohavené tělo velíšského lesmistra označenené satanským znamením. Majitel panst…

Vánoce Smolíka McFiggina
Výbor z humoristického satirického díla proslulého kanadského spisovatele. Jeho humor je vlídný a hluboce humanistický stejně jako díla spisovatelů, k nímž se autor hlásil- Charlese Dickense a Marka Twaina. Lacock dokázal ve svých povídkách s laskavým úsměvem a někdy i …

100 statečných - Host č. 6 - Tomáš Mazal 06.06.2014
Hostem J. Pokorného - T. Mazal (esejista a editor, životopisec Bohumila Hrabala)

Hříchy pro posluchače rozhlasu 3 - Proč tolik mrtvých
Proč tolik mrtvýchPojítkem všech rozhlasových Hříchů je investigativní novinářka a rozhlasová reportérka Denisa Králová, kterou zločin přitahuje. Má přátele z řad kriminalistů, takže se snadněji dostane do zákulisí zločinu....Osoby a obsazení: Denisa Králová, novinářka …

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Zrušený rok – Deník 2020
Neměly by dnes - jak moje kdysi nezpochybnitelná, mnohaletá láska k Veronice (jakkoliv tragicky skončivší), tak moje kdysi nezpochybnitelné, ještě delší přátelství s Martinem (byť později taktéž ztroskotavší) - být spíš důvodem k oslavě než truchlení? Neměl by být můj o…

Strážce svaté relikvie
Mikuláš z Bíliny a normanský lazarián Robert z Tarentu sotva dopadli viníky série krutých vražd a už se musejí zabývat dalším důležitým případem, který ohrožuje vládu krále Přemysla Otakara I. Na slavnostní hostině totiž někdo ukradl hřeb z Kristova kříže, vzácný dar od…

Mnoho povyku pro nic
"Snad nějaký klam zmátl ty tři muže," ptá se Otec Francisco po nepovedené svatbě hlavní hrdinky. Ve finále se konají svatby dvě, když je překonáno mnoho intrik a vyznáno spousta lásky. Jestli ale tím nic, kvůli kterému všechen ten povyk strhne, je intrika či láska, je v…

Valgir
Na počátku byla poušť a muž, který měl v osudu napsanou dlouhou cestu na sever. Valgirův život plný zvratů a osobních proher i vítězství se stal kronikou první severské války a jejích dopadů na osud obyvatel Alatey. Příběh, který otevírá romány cyklu Ilusie, byl inspir…

Mlčení s T. G. Masarykem
Část spisu Hovory s TGM, který v letech 1928-1935 pořídil na základě rozhovorů s prvním československým prezidentem spisovatel Karel Čapek. Za vznikem Hovorů je mnoho hodin strávených s Masarykem, ať už mluvícím či mlčícím, ale právě i mlčení bylo pro Čapka důležité pr…

Smršť
Nočná jazda autom, naokolo tma a ľudoprázdna pustina. Za tebou prízrak stareny v pohrebných šatách, ktorý je bližšie zakaždým, keď čo i len na chvíľu zastaneš... Fenomén halného vetra je v Poľsku dobre známy a zdokumentovaný. Keď fúka, stúpa počet násilností, nehôd, vrá…

Xervelli
Humorně laděná pohádka na španělské motivy představí jednoho svérázného krále, ještě svéráznější vílu, které se však není třeba bát, a pak jednu osůbku, které se říká Xervelli. Snad můžeme prozradit, že je to pták s tisíci a jedním pérem na šošolce hlavy.Rozhlasovou po…

Melíšek: Dva na Olympu
Miloš Kopecký (*22.8.1922 - †16.2.1996) Původní 2LP album Dva na Olympu vydal Supraphon v roce 1985 pod kat.číslem 1828 4521 Podtitul snímku zněl "Do života antických hrdinů dnešníma očima nahlížejí zasl. umělec Miloš Kopecký a MUDr. Miroslav Plzák"

Složka 64
Zneužívání a násilí patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogø. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž následky zdejšího pobytu pronásledují celý život. Asad s Rose přimějí Carla, aby znovu otevřel starý př…

Vražda nepočestné panny
Král Václav II. ztrácí trpělivost se řáděním loupeživého rytíře Jindřicha a vysílá proti němu vojsko, které oblehne jeho hrad Frejštejn. Rozkaz zní jasně, zajmout a potrestat Jindřicha i jeho syna Viléma. Tomu se ale za pomoci jeho věrného přítele Jakuba podaří z hradu …