Audiokniha Druhá světová válka

Chytrá vdova
Jedna žena a několik ctitelů, to je oblíbený komediální námět. Italský dramatik Carlo Goldoni ovšem pojednal tuto klasickou zápletku nejen mistrně, ale i originálně. O mladou a chytrou vdovu se ucházejí hned čtyři muži čtyř národností - Francouz, Němec, Angličan a Ital.…

Z popela
Hluboko v jejich minulosti zeje slepá skvrna. A vede k ní jen červí díra bolesti. Chalupa ve švédské jezerní kotlině patří do zasutých hlubin dětství, kam Nils, Benjamin a Pierre jezdívali s rodiči vítat letní slunovrat. Dávno dospělí bratři se k ní nyní vracejí s urnou…

Búrková sestra
Ally - nadšená jachtárka, ktorej odvahu preveria tragické udalosti Strhujúci druhý diel historicko-romantickej série o neuveriteľných osudoch nevlastných sestier Maie, Ally, Star, Cece, Tiggy, Electry a Meropé vychádza z mytologického príbehu o Plejádach, siedmich sestr…

Srpnová neděle
Rozhlasová podoba slavného představení Hrubínovy hry v Národním divadle. I zde v režii Otomara Krejči a v téměř shodném hereckém obsazení. Příběh lyrické komedie se odehrává ve dvou horkých dnech v malé jihočeské vsi. Na břehu rybníka se scházejí letní hosté a místní m…

Cizinky ve vlaku
Selena Murphyová je na cestě z práce, když její vlak zničehonic zastaví. Při čekání se dá Selena do řeči s krásnou neznámou ženou, která sedí vedle ní. Hovor plyne rychle a nenuceně. Dotyčná se představí jako Martha a svěří se, že je uvězněná ve vztahu se svým nadřízený…

Drda: Hastrmani
19. dubna oslaví významné životní jubileum asi nejznámější pelhřimovský rodák Lubomír Lipský (* 19. dubna 1923). Se jménem Lubomíra Lipského je spjat např. dospělými i dětmi oblíbený film Šest medvědů s Cibulkou (režie bratr Oldřich Lipský), ve kterém hrál cirkusového k…

Únosce draků
Kam se ztratila dračí vejce? Jak mohla zmizet, aniž strážci líhně něco zpozorovali? Poradí si Hanka s rolí dračí chůvy? Třetí díl série Šestý smysl.

Vrah andělů
Hacker, který si říká „Čaroděj“, se nabourá do webových stránek FBI a umístí na ně šifru odkazující na hřbitov v Michiganu, kde je objevena mrtvá dívka vylézající ze země… jako kdyby se snažila vydrápat z vlastního hrobu. Jessica Blackwoodová se má stát nastupující hvěz…

Tři jablka spadlá z nebe
Zázraky se dějí! A nikdy na ně není pozdě… Arménská svébytná inspirace Márquezem, která vás vtáhne a už nepustí. Nenápadný bestseller o životě Arménů v zapadlé vesničce na pozadí 20. století. Kdesi v arménských horách najdeme starobylou kamennou vesničku Maran. S vnější…

Dvě mikrokomedie s Jiřím Krampolem
Komediální talent herce Jiřího Krampola (11. 7. 1938-26. 7. 2025) připomínáme dvojicí zřídka uváděných mikrokomedií z roku 1998. První z nich nese podtitul Malá komedie pro dva hlasy a sekunduje mu v ní Václav Vydra jako úředník. Ve druhé mu hereckými partnery byli Jiři…

Vraždy podle abecedy
{'cs': 'Všechno začalo zdánlivě bláznivým anonymním dopisem s\xa0podpisem A B C. Po něm následovala vražda staré trafikantky A. Ascherové z\xa0Andoveru. Na pultě trafiky ležel rozevřený Abecední jízdní řád, známý pod zkratkou ABC. Předtuchy, které nad přijatým dopisem p…

Prohřešek
Čtyři brutální vraždy. Vrah bez zjevného motivu. A jediná žena, která ho může zastavit. Zkušenou a talentovanou soudní psychiatričku Jane Halifaxovou požádá bývalý kolega – a bývalý milenec – inspektor Eric Ringer o pomoc při řešení brutální vraždy. Oběť byla nalezen…

Stará dáma vaří jed
Vdova po plukovníkovi Linnea Ravasková, důstojná stařenka, se všemožně obětuje svému nepovedenému synovci. Aby za něj mohla zaplatit dluhy, prodá luxusní byt v Helsinkách, navíc každý měsíc odevzdává jemu a jeho dvěma zlotřilým kumpánům důchod... Pak ji ale jednoho dne …

Vládce vzduchu
Desetidílná četba na pokračování z knihy francouzského spisovatele André Laurieho nese hrdý název Vládce vzduchu.Někdejší spolupracovník Julesa Verna se v tomto vyprávění vydal po stopách svého slavného učitele: hrdinové jeho příběhu sestrojí s pomocí tajemného kovu irk…

Vraždy jako z pohádky
Seriál Vraždy jako z pohádky se odehrává v současnosti v prostředí vesnice. „Chtěl jsem nějakým způsobem prozkoumat český venkov a jeho duchovní rozměr,“ vysvětluje scénárista a režisér Petr Vodička, který jako obvykle pojal příběh s humorem a nadsázkou. „Na vsi někdy n…

Uplakaná jeseň
Predlžujúce sa tiene a zlatisté lístie ohlasujú jeseň. K nej patria aj prehánky a dážď. Niektorí toto obdobie roka milujú, iní ho pre jeho melanchóliu nemajú radi. V partii okolo vrchného inšpektora Ledeckého sú väčšinou pragmatici. Dve vraždy nahlásené v priebehu nieko…

Dvojitý kříž
Pod luxusním závojem města Los Angeles pulzuje zločin temnější než noc. Dávno popravený vrah ožívá a pokračuje ve svých hrůzných činech. Jak je to možné? Existuje snad nějaký napodobitel, nebo byl odsouzen nevinný člověk? Vrací se snad ze záhrobí, aby pokračoval v nedok…

Moderní člověk a náboženství
Duchovní krize člověka očima filozofa. „Jak se stal z člověka staršího člověk moderní? Co ho činí moderním?“ Tak se ptá Masaryk ve svém filozofickém díle, v němž uvažuje o duchovní krizi člověka v sekularizovaném světě. Krize moderního člověka je pro Masaryka krizí cel…

Idiot
Audio verze proslulého románu Fjodora Michajloviče Dostojevského. V roli knížete Myškina účinkuje Jan Hartl. Obsazení : Kníže Lev Nikolajevič Myškin Jan Hartl Parfen Rogožin Václav Postránecký Nastasja Filipovna Jana Hlaváčová Generál Ivan Fjodorovič Jepančin Martin Rů…

Jak jsem byl klukem
"Když jsem byl malý chlapec, ovládala mne a moje kamarády z našeho městečka na západním břehu Mississippi jedna neutuchající touha: stát se členem posádky na parníku," vzpomíná po letech Samuel Clemens. Jméno tohoto muže asi většině z nás nic neříká, zato jeho literární…

Král v nesnázích
Detektivní příběh z prostředí nejstarší stolní hry. Sedmdesátá léta dvacátého století. Bulharské Slunečné pobřeží hostí mezinárodní šachový turnaj. Mezi velké favority patří i český zástupce Michal Talián. Ten je však při přerušené partii nalezen v hotelové chodbě mrtv…

Zmizelé dívky
Ve wiltshirské venkovské krajině se nachází Ďáblova štreka – strašidelná cesta, v jejímž okolí se dějí podivné věci, ať už jde o sérii úmrtí nebo pláč dítěte ozývající se z noční temnoty. Případ Olivie Rutherfordové je však tím nejznepokojivějším. Čtyři dívky jely domů …

Rozára
Jedna z povídek dnes už pozapomenutého autora Josefa Heyduka, který do povědomí čtenářů vstoupil jako bystrý fejetonista a kurzívkář a jako vynikající překladatel náročnější francouzské literatury. Povídka Rozára vyšla v souboru krátších textů: Pokušitel, který je průře…

David Hecl: Mluví k vám kapitán
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všim…

Dětské duše
Na hřišti v Haden Hill Parku byla zavražděna Belinda Evansová, bývalá profesorka dětské psychologie. Vzadu na krku jí pachatel vyřízl písmeno X. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronikou, která Kim a jejímu týmu odmítá cokoli o sestře i jejich …