Audiokniha Desatero dobrého podnikatele

Sněhurka a sedm trpaslíků
Archivní nahrávka známého pohádkového příběhu s Hanou Maciuchovou v hlavní roli z r. 1973.Osoby a obsazení: Sněhurka (Hana Maciuchová), zlá královna (Věra Kubánková), chůva (Libuše Havelková), princ (Jiří Plachý), Miloš Hlavica, Josef Velda, Svatopluk Skládal, Josef Blá…

Král Oidipus
Jedna z nejdokonalejších a nejznámějších antických tragédií, o neodvratné síle osudu.

Beznadějný Marsyas
Stát se skvělým umělcem nemusí být snadné ani v pokročilé budoucnosti. Pozoruhodné české sci-fi drama s hudbou Miloslava Ducháče, zvláštní svým zaměřením na svět umění.. Tři mladíci maturují v blíže neurčené budoucnosti, kdy "vesmír je bez hranic a bez hranic jsou i jej…

Maryla
Klára Jerneková, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Oldřich Kaiser a Josef Somr v hlavních rolích dramatizace populární historické prózy Aloise Jiráska: Maryla. Svou povídku charakterizoval sám Jirásek jako starodávnou selanku. Zavádí nás v ní do časů, kdy v Čechách vládl mí…

Dyk: Zmoudření Dona Quijota
Josef Kemr, představitel Dona Quijochota, se narodil 20. června 1922 - tento titul uvolňujeme do digitálního prodeje u příležitosti výročí jeho narození. Z komentáře režiséra Tomáše Vondrovice k prvnímu vydání hry v roce 1995: Zmoudření Dony Quijota je pro mě jedním z n…

Wolker: Sbohem, děvčátko
Z komentáře Vladimíra Justla k původnímu LP albu 1118 2649 "Jiří Wolker Sbohem, děvčátko" vydanému v Supraphonu v roce 1980 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Milostné dopisy Jiřího Wolkra (*29.3.1900 - †3. ledna 1924), adresované Marii Koldové...jsou více než citov…

Maria Chapdelainová
Román Maria Chapdelainová zachycuje drsný život francouzských usedlíků v kanadské divočině. Vypráví se v něm o tvrdém živobytí venkovských dřevorubců, kteří musejí vzdorovat silám přírody a dobývat dnes a denně půdu na divokém lese - říkají tomu hrdě "dělat zemi". Příbě…

Údolí
Malá vesnice v srdci Pyrenejí je po sesuvu půdy naprosto odříznutá od okolního světa a zdejší obyvatele navíc děsí sériový vrah, který za sebou nechává znetvořené oběti. Kriminalista Martin Servaz čelí disciplinárnímu řízení, přesto se však na místo vydává. Nemůže jinak…

Zvon v jezeře
I zvony mají svůj domov. Inspirací byl skutečný osud dřevěného kostela Vang stavkirke, který původně stál v norském regionu Valdres. V 19. století byl rozebrán, prodán a následně převezen do dnešního Polska, kde byl znovu postaven ve městě Karpacz na severním úpatí Krko…

Knoflíková válka
Celosvětově oblíbený příběh o nesmiřitelné válce Loverňáků a Velraňáků, dvou klukovských part ze sousedních vesnic, které se zarputile nenávidí a bojují proti sobě všemi možnými způsoby. V každé z bitev získává vítězná strana válečné trofeje - knoflíky, kšandy nebo pásk…

Její pastorkyňa
Víte, koho z mlynářských bratrů Buryjů miluje na počátku příběhu půvabná vesnická dívka Jenůfa a kterého si nakonec vezme za manžela? A znáte strašné tajemství, které v sobě ukrývá Jenůfina pěstounka, vdova Kostelnička? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Jiráně …

Mne soudila noc
Rozhlasová dramatizace prvotiny spisovatelky a lékařky Valji Stýblové s Ivanem Trojanem a Jiřím Langmajerem v hlavních rolích. V prvním dvojčísle Literárních novin z roku 1949 vyšel Stýblové úryvek z prózy Mne soudila noc, s níž uspěla v literární soutěži nakladatelstv…

Prameny živé vody
Podle stejnojmenné knihy o životě a díle přírodního léčitele a zakladatele vodoléčby pro rozhlas upravil Pavel Linhart. Příběh popisuje životní osudy zakladatele lázeňské tradice v Jeseníku Vincence Priessnitze. Miloš Kočka se dlouhodobě věnoval osobnosti V. Priessnitz…

Rakev
Sklonek jednadvacátého století. Úkolem Nathaniela Reeda je těžit diamanty v drtivých hlubinách planety Uran. Jedinou jeho společností je tajemná Miranda, která se s ním spojuje z jiného těžebního modulu. Jednoho dne se však odmlčí. A zděšený Nathaniel se dozvídá, že nej…

Vražda v Mezopotámii
Na archeologickém nalezišti se čas od času vykope i pěkně uleželá averze… Slečně Amy Leatheranové se naskytla příležitost prodloužit si pobyt na Blízkém východě tím, že se přidá k Američanům provádějícím archeologický průzkum ve zříceninách asyrského města. Anglická oše…

Babí léto na modré vodě
Rozhlasová hra Babí léto na modré vodě je citlivě vylíčeným příběhem citového vztahu dvou stárnoucích lidí. Vztahu, který vzplanul při lázeňském pobytu, který však postupně přeroste v pevnou vazbu, v nový impulz pro jejich život.Když v roce 1979 napsal známý autor rozhl…

Krvavá voda
V istú septembrovú noc roku 1989 v malom mestečku na dalmátskom pobreží zmizne dievča. Po sedemnásťročnej Silve akoby sa zľahla zem a policajné pátranie neprináša nijaké výsledky. Naposledy ju videli na miestnej rybárskej zábave, a hoci existuje viacero teórií a podozri…

Cooper: Poslední Mohykán
Poslední Mohykán je historicko-dobrodružný román, jedna z nejlepších indiánek všech dob.. Příběh je situován do doby sedmileté války mezi Francouzi a Angličany, jejímž důsledkem byl konec koloniálníhopanství Francouzů na území dnešních Spojených států amerických. James …

Rozum a cit
Hlavními hrdinkami jsou tři sestry - devatenáctiletá Elinor, sedmnáctiletá Mariana a nejladší sestra Maigret. Po smrti svého otce se přestěhují do nového domova, kde prožívají lásku, ale i zklamaní. Dívky se od sebe liší svým přístupem k životu. Elinor je racionální a o…

Petrarca: Sonety a kanzóny Lauře
Francesco Petrarca (*1304 - 1374) – italský básník a prozaik, po celý svůj život psal milostné sonety, ballady, kanzóny a madrigaly věnované jedné konkrétní, idealizované ženě, šlechtičně Lauře. Význam Petrarcovy lyriky je v hloubce a pestrosti vyjádření myšlenek, nálad…

Nad rovinou
Volyň. Část severozápadní Ukrajiny. Koncem 19. století sem přichází asi 16 tisíc Čechů. Za prací, za půdou, za snadnějším živobytím. Vzpomínky Marie Stryjové nás posouvají do válečných let, kdy se přes vesnice a městečka českých rodáků několikrát převalí fronta. Válečné…

Hugo: Ruy Blas, Moliére: Zdravý nemocný
Původní LP album DV 15165 s ukázkami z divadelních her Victora Huga (Ruy Blas) a Jean Baptiste Poquelin Moliéra (Zdravý nemocný) vydal Supraphon v roce 1970 - nyní titul vychází poprvé digitálně.

Tekuté krystaly
Tvrdili mi, že jsem ho zastřelil. Ovšem vymazali mi paměť čtyři měsíce dozadu, takže kdoví jestli. Soud se tím ale moc nezabýval. Byl jsem to já. Záznam z mého procesoru implantovaného v mozku byl zcela jednoznačný. Měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky…

Rozmarné léto (1962)
V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v r…

Robur Dobyvatel
Co má větší budoucnost – řiditelné vzducholodě členů leteckého klubu ve Filadelfii, nebo vznášedla těžší než vzduch, jako je Albatros inženýra Robura? Robur Dobyvatel (1886, Robur le Conquérant) je román z cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Česky kn…