Audiokniha Být bohem je lidské

Rozmarné léto
V době první republiky, v náladě poetismu napsal autor tuto navýsost zajímavou a zvláštní knížku, o které Ivan Olbracht prohlásil, že je to vedle Haškova Švejka jedna z nejpůvabnějších knih, které byly v Čechách napsány.Byla rovněž téměř doslovně zfilmována, a to i se z…

Pohádky tisíce a jedné noci 1-10
Král Šahrijár se zklame v lásce, z pomstychtivosti si pak každý den bere novou ženu, a když s ní stráví noc, dá ji ráno zabít. Potom však pozná vzdělanou a krásnou Šahrazád, která si zachraňuje život tím, že svému manželovi vypráví po dobu tisíce a jedné noci zajímavé a…

Pozdější život Panny
Co by se stalo s Janou z Arku, kdyby její život nebyl korunován mučednickou smrtí? Co se stane s člověkem, jenž ztratí zdroj i cíl svého poslání? I takové otázky položil ve své obšírné historické románové fikci Pozdější život Panny Ferdinand Peroutka (1895-1978).Do Jani…

Čech a Němec
Jméno Jana Nepomuka Štěpánka upadá neprávem v zapomnění. Přesto to byl právě on, kdo v české premiéře uvedl mnohé Shakespearovy nebo Moliérovy hry. Štěpánek byl také prvním Čechem, který stanul v čele Stavovského divadla, a nadto byl velmi plodným dramatikem. Příběh jed…

Karlínská č. 5
Původní LP album 1218 0488 "Helena Šmahelová Karlínská č. 5" vydal Supraphon v roce 1984 - nyní toto vyprávění o partě dětí z pražského činžáku, které se rozhodly pomoci svému kamarádovi, jemuž onemocněla maminka, vychází poprvé digitálně. HELENA ŠMAHELOVÁ (*14. červen…

Anička u moře
Anička odlétá se svými rodiči na krátké prázdniny do Egypta. Bere si s sebou opět svůj deník a je plná očekávání, co všechno v neznámé exotické zemi prožije. Na prázdninách si Anička najde novou kamarádku a pozná i zajímavosti Egypta. Nejúžasnější zážitek ji čeká při po…

Nemilovaná
DENÍK S DAVIDOVOU HVĚZDOU Je jí sedmnáct let. Je krásná a její jméno se krásou třpytí: jmenuje se Perla. O čem asi tak snívají jiné dívky v jejím věku? O prvních láskách, o nových šatech do tanečních… A čeho se bojí? Přísného matikáře, maturitní komise… V roce 1943,…

Bába
Markéta a Hanka spolu vyrůstaly v jednom domě, ve staré přestavěné vile v klidné části města, a od dětství mezi nimi vznikalo pevné přátelství, které přetrvalo až do jejich dospělosti. Když Hanka náhle zemře a policie případ uzavře jako sebevraždu, Markéta začne pátrat …

100 statečných - Host č. 83 - Zdeněk Pohlreich 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - Z. Pohlreich (šéfkuchař)

Půl roku na útěku před smrtí
Když je člověku osmdesát, přemýšlí o světě mnohdy jinak. Kolik času ještě na zemi mám? Je tohle naposledy, kdy vidím moře? Co tu po mně zůstane? Jak to, že se stále necítím až tak stará? To jsou otázky, které si klade vypravěčka z povídky Půl roku na útěku před smrtí. A…

Proč Alláh stvořil kalašnikov
Reportérem z válek, mešit i bazarů. Autor se vrací k zážitkům z nedávných návštěv Izraele, Pásma Gazy, Pákistánu, Egypta a Afghánistánu. Jeho pohled na tamější vývoj rozhodně není černobílý. Autor se vrací k zážitkům z nedávných návštěv Izraele, Pásma Gazy, Pákistánu, …

Katarze
Na omluvu je někdy smrtelně pozdě… Video ze Snapchatu, v němž mladá zaměstnankyně kina žadoní o odpuštění a čelí brutálnímu útoku, její přátele šokuje. Stellino nalezené tělo je označené číslem 2. Vzhledem k tomu, že obětí je nezletilá, přizve detektiv Huldar k vyšetřov…

Syn lovce medvědů
„Tvé kouzlo opět svazuje nás a u srdce tak sladko je mi. Přátelství pevné jako provaz uzavřel Frank a Tlustý Jemmy!“ Kouzlo všech Májovek. Pravdivost, nespoutanost, fantazie, energie, adrenalin a především "láska k bližnímu svému". Vohkadeh, mladý indián, jede cvalem…

Vysazená okna
Slaboch a zločinec, nebo utajený hrdina? Psychologický román s tajemstvím z doby osvobozování Brna na konci druhé světové války od českého spisovatele a novináře Bedřicha Golombka. Hlavní postavou psychologického románu s tajemstvím Vysazená okna (1947) je mladá žena Mi…

Soudruzi, když se tak zamyslíme
Po velkém úspěchu titulu Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo (SU 5604-2), v němž jsme vybrali z archivu Supraphonu a Českého rozhlasu nejrůznější záznamy z dob totality, následoval další titul - Soudruzi, to snad ani není pravda (SU 5750-2) - kdy jsme čerpali i …

Stíny cest
Jaroslav Šindelář, akademický malíř, sochař, restaurátor a pedagog vydal v roce 2024 dvě knihy svých povídek pod názvem Stíny cest I. a Stíny cest II. Audionahrávka Stíny cest je výborem povídek z těchto dvou knih. Obsahuje 38 povídek, autorových postřehů z cest po svět…

Ruština na cesty A1-B1
Ďakujeme za váš záujem o kurz kurzu Ruština na cesty A1-B1. Kurz je určený pre začiatočníkov až stredne pokročilých a zameriava sa na slovnú zásobu a frázy, ktoré môžete použiť pri cestovaní. Kurz je založený na kontextovom učení, to znamená, že sa naučíte nielen slovíč…

Jak jsem byl klukem
"Když jsem byl malý chlapec, ovládala mne a moje kamarády z našeho městečka na západním břehu Mississippi jedna neutuchající touha: stát se členem posádky na parníku," vzpomíná po letech Samuel Clemens. Jméno tohoto muže asi většině z nás nic neříká, zato jeho literární…

Našim nejmenším
Říkanky, hádanky, písničky a pohádky pro celý rok našim malým posluchačům recitují a vyprávějí Viktor Preiss, Jana Drbohlavová, Ivana Vondrovicová a zpívají děti z Dětského rozhlasového sboru.

Čo sa stane pri jazere
Život sa mi nečakane zvrtol, a tak som sa rozhodla na čas opustiť New York. Vybrala som sa do otcovho rodného mestečka Laurel Lake, ktoré sa pýši titulom najpriateľskejšieho mesta. Oddych v príjemnej atmosfére som potrebovala ako soľ. Žiaľ, až také vrúcne privítanie ma …

Jablka ze stromu nepadají
„V jakémkoli manželství, které vydrží tolik let, se motivů k vraždě najde spousta.“ Stanovi a Joy Delaneyovým leckdo závidí. Jejich vztah přetrval celé půlstoletí, vychovali čtyři děti, založili úspěšnou tenisovou akademii a sami zvládli vyhrát řadu turnajů. Pak se ale …

Pobřežní cesta
Teprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Chtějí projít Jihozápadní pobřežní ces…

Mengeleho děvče
Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích …

Černá hvězda
Esej Jana Balabána Černá hvězda je věnována městu, ve kterém Balabán prožil téměř celý život a k němuž byl tedy nucen zaujmout postoj. Titul Černá hvězda, básnivé synonymum pro severomoravskou metropoli, si Jan Balabán vypůjčil od Jarka Nohavici a toto autorství mu taky…