Audiokniha BUSINESS RISK BUSTER INTERVENES 2

Karlínská č. 5
Původní LP album 1218 0488 "Helena Šmahelová Karlínská č. 5" vydal Supraphon v roce 1984 - nyní toto vyprávění o partě dětí z pražského činžáku, které se rozhodly pomoci svému kamarádovi, jemuž onemocněla maminka, vychází poprvé digitálně. HELENA ŠMAHELOVÁ (*14. červen…

Paní Bovaryová - Mistři slova
Paní Bovaryová je realistický román z roku 1857 a jedná se o první autorovo dílo. Flaubertovou inspirací k napsání knihy byla zmínka v tehdejších novinách o ženě venkovského lékaře, která se otrávila, a jejímuž skonu předcházelo manželské drama. Hlavní hrdinkou románu j…

Krakatit (1978)
Krakatit patří mezi nejznámější Čapkova díla. Zasloužila se o to především filmová adaptace z roku 1948 v režii Otakara Vávry. Vedle známé dějové linky, která se věnuje třaskavému vynálezu inženýra Prokopa (pojmenovanému podle sopky Krakatoa ležící na ostrově Anak Kraka…

Quo vadis
Když v roce 1896 napsal Henryk Sienkiewicz (1846–1916) román Quo vadis, byl už proslulým polským spisovatelem. Teprve Quo vadis z něj však učinilo světoznámého autora a příběh z doby Neronovy byl také hlavním důvodem, proč byla Sienkiewiczovi v roce 1905 udělena Nobelov…

Mářiny paměti. U Janáčků
Mářa neboli Marie Stejskalová (1873-1968) nastoupila do služby u Janáčků 27. srpna 1894, když jí bylo jednadvacet let. Leoš Janáček a jeho žena Zdenka pro ni byli milostpán a milostpaní. Jemu bylo čtyřicet a jí devětadvacet. Mářa zůstala ve službě až do Zdenčiny smrti, …

Díky za každé nové ráno
Humor, ironie i nadsázka ve vzpomínkách hlavní hrdinky Olgy, která s nadhledem vypráví o svojí svérázné rodině, přátelích i prvních láskách. Příběh plný absurdních situací, životních zklamání i smyslu pro spravedlnost přináší osobitý vhled do období normalizace. Premi…

Cymbelín
Dramatická romance, Shakespeare v ní přetvořil k pohádkovému obrazu nejen staré pověsti o bojích Británie s antickým Římem, ale i renesanční boccacciovský příběh o věrné manželce a žárlivém manželovi. Hru plnou dějových zápletek (napočítáno jich bylo dvacet) uvádíme v n…

Padesát let republiky. Pásmo veršů k 50. výročí vzniku československého státu
Z komentáře k původnímu titulu 0 18 0519 Padesát let republiky. Pásmo veršů k 50. výročí vzniku československého státu vydanému Supraphonem v roce 1968 a nyní - v roce, kdy oslavujeme 100. výročí vzniku Československa - poprvé digitálně! Od samého počátku národních děj…

Voda (píseň z filmu Mazel a tajemství lesa)
Mazel a tajemství lesa je nový film Petra Oukropce. Jedná se o rodinný film o dobrodružství na letním táboře. Film určený dětem a jejich rodičům ukáže nejen zábavu a krásu letních táborů v přírodě, ale odhalí i skutečná tajemství lesů. Když se totiž nedíváme, na každém …

Divný kořeny
Herečka Hana Frejková se ve své knize věnuje hledání nejen svých vlastních rodinných kořenů, ale také - a možná zejména - klíče k osudům svých rodičů, kteří zasvětili život komunistickému hnutí, jež je následně nemilosrdně rozdrtilo. Především jejího otce Ludvíka Frejku…

Prévert: Lyrika
Poezie je řeč, která zpívá (Jacques Prévert)

Šrámek: Měsíc nad řekou
Původní 2 LP album 1118 3591 se Šrámkovým Měsícem nad řekou vydal Supraphon v roce 1983 - titul nyní vychází poprvé digitálně. Divadelní hra Měsíc nad řekou (1922) je hra o mládí a zralosti, zamýšlí se nad ztracenými iluzemi mládí, konfliktem ideálu a žité skutečnosti,…

Můj život
Mahátma Gándhí je jednou z nejvýznamnějších postav indických dějin. Je také autorem vlastního životopisu, který v Československu vyšel už v meziválečném období. Popisuje v něm podrobně svou politickou i duchovní dráhu, vzpomíná na své působení na jihu Afriky a také na t…

Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové
Věra Galatíková, Vlasta Chramostová, Ivan Trojan a Petr Motloch jako hlavní postavy v romantickém pojetí historického dramatu, které vyvrcholí zavražděním knížete Václava.Josef Kajetán Tyl čerpal téma z období úsvitu českých dějin. Drama "Krvavé křtiny aneb Drahomíra a …

Jih proti Severu I.
„Plantáže nejsou k ničemu, když žena nemá muže, kterého chce…“ Na jaře 1861 je šestnáctiletá Scarlett O’Harová svéhlavička k pohledání i na jižanské Georgii, jejíž mocipáni hledí na reformy Yankeeů s přezíravostí. Rozmazlená holka z plantáže Tara má vždy to, nač si ukáž…

Vzpomínky národní umělkyně Leopoldy Dostalové, národní umělkyně Otýlie Beníškové
Původní titul DM 15038 se vzpomínkami dvou významných českých hereček LEOPOLDY DOSTALOVÉ (*23.1.1879 – †27.6.1972) a OTÝLIE BENÍŠKOVÉ (*25.10. 1882 – †22. 8.1967) vydal Supraphon v roce 1957 - nyní tento - dnes již historický dokument - vydáváme poprvé digitálně.

Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka
Fraška Josefa Kajetána Tyla (1808–1856) Fidlovačka s hudbou Františka Škroupa (1801–1862) byla poprvé uvedena ve Stavovském divadle 21. prosince 1834. Tylův aktuální obrázek ze života dvojjazyčné Prahy však kupodivu neměl očekávaný divácký ohlas. Fidlovačka se hrála ješ…

Všemi dary obdarovaná
Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi ve vězení na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a za svou spřízněnou duši považuje zbožňovanou učitelku. Zato nemilosrdného seržanta Parkse, který …

Básnický portrét Josefa Hory
Z komentáře Karla Bouška k původnímu albu DV 15140 "Básnický portrét Josefa Hory", které vydal Supraphon v roce 1962 a jež nyní vychází poprvé digitálně obohacené o Máchovské variace taktéž z pera Josefa Hory: Básník JOSEF HORA se narodil 6. července r. 1891 v Dobříni u…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Byla pastýřka malá
Francouzské verše o lásce jsou pověstné: o lásce šťastné i nešťastné, zraňované i zraňující, mladinké, zralé, nevinné, záletné. Vinou se jako červená nit básněmi tohoto galantního národa od raného středověku po dnešek a jako by samy vytvářely jeden jediný příběh, blízký…

Alighieri: Nový život
Původní mikrodesku 0 39 9860 vydal Supraphon v roce 1969 jako přílohu části nákladu knihy "Dante Alighieri Nový život", jež byla průřezem básníkova lyrického díla - nyní tento minititul v podání Vladimíra Ráže vychází poprvé samostatně a digitálně. DANTE ALIGHIERI (zře…

Divadlo, divadlo, divadlo /Jean Baptiste Poquelin Moliére
Divadlo, divadlo, divadlo - nová miniserie určená pouze pro digitální prodej je věnovaná divadlu a autorům s divadlem spjatým. Jean Baptiste Poquelin Moliére (*15.1.1622 - 17. 2. 1673) byl francouzský herec, spisovatel a dramatik období přelomu baroka a klasicismu. Jak…

Hovoří dirigent Zdeněk Košler
90. výročí narození významného českého dirigenta Zdeňka Košlera (1928-1995) připomínáme rozhlasovým rozhovorem z roku 1978 "Zdeňku Košlerovi k padesátinám" s řadou hudebních ukázek. O práci dirigenta hovoří se Zdeňkem Košlerem Karel Mlejnek. Zdeněk Košler se narodil 26.…