Audiokniha Bídníci

Marie Antoinetta a revoluce
Druhý díl biografie o Marie Antoinettě přináší strhující vyprávění o cestě francouzské královny pod gilotinu. Clara Tschudi si všímá proměny osobnosti dcery Marie Terezie. Z pyšné a rozmařilé panovnice se postupně stává smutná, rezignovaná a osamělá žena bez přátel. Kn…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Každé hluboké nadechnutí
Pobyt na jednotce intenzivní péče humánně a lidsky. V této bohaté směsi vědy, lékařské historie, hluboce humánních příběhů pacientů a osobní reflexe popisuje doktor Wes Ely své poslání, jímž je snaha zabránit tomu, aby pacientům na JIP bylo ublíženo technologiemi, které…

Trhlina
Tribeč - hory nedaleko slovenské Nitry, odkud se nemusíte vrátit. Magické místo, kde se mísí křesťanská a pohanská mystika, se stalo v nedávné historii posledním výletem řady lidí. A kdo se přece jen vrátil, ten o svých zážitcích odmítá mluvit... Populární slovenský tit…

100 statečných - Host č. 79 - Judita Matyášová 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - J. Matyášová (novinářka, spisovatelka)

Tatínek není k zahození
Audioverze úspěšné knihy Arnošta Goldflama, která získala v roce 2005 prestižní cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu pro děti a mládež, přináší pět pohádek nabitých osobitým kouzlem, humorem a dobrodružstvím. Autor je věnoval svým dětem a také všem tatínkům, aby se mo…

Nedělní párty s Picassem
>> „Když se děti naučí vnímat umění, bude vzkvétat i místo, kde společně žijeme. ‚Nedělní párty s Picassem‘ jim v tom dokáže pomoci.“ — Krištof Kintera, vizuální umělec ## O audioknize Tato ohromující audioknížka vám otevře dveře do nového světa. A nejen vám, vy do ně…

Z korespondence Boženy Němcové
"Já musím psát. Když jsem mnohdy mrzutostí nebo starostí sklíčená, jak sednu k psaní, žiji v jiném světě," svěřuje se v jednom ze svých dopisů Božena Němcová (4. 2. 1820 Vídeň - 21. 1. 1862 Praha). Když pročítáme její korespondenci, vždycky znovu musíme obdivovat, s jak…

Pozdě v listopadu
Poklidný přechod z podzimu do zimy není vůbec špatná doba. Jsou tací, kteří zůstanou, jiní se vydají pryč, tak to chodí odjakživa. Každý si může vybrat sám, ale musí se rozhodnout včas a nikdy, nikdy pak nesmí zaváhat. Mumínci, pokud jste je ještě nepoznali, jsou milá s…

Nůž
Když se světoznámý spisovatel stal v létě roku 2022 obětí vražedného útoku, tragickou událost přežil s vážnými zraněními. Nůž v rukou atentátníka však nezanechal stopy pouze na jeho těle, ale zasáhl i autorovu mysl. V pronikavé a hluboce otevřené zpovědi, jež je považo…

Zmizení zvláštního vlaku
Dvě povídky A. C. Doyla. Holmesův duchovní otec si potrpěl na příběhy s nevysvětlitelným tajemstvím. Zmizení zvláštního vlaku jím přímo oplývá: "...za denního světla, v červnovém odpoledni, v nejhustěji osídlené části Anglie se ztratil vlak i s cestujícími tak dokonale…

Janíček s voničkou
Původní rozhlasová pohádka o tom, který princ získá ruku krásné princezny. Přeci ten, který ji první uvidí. Nebo bude nejrychlejší. Nebo nejchytřejší? Na motivy Beneše Methoda Kuldy pro rozhlas napsal Jan Berger.Hrají: Hana Maciuchová, Miroslav Masopust, František Kovař…

Srdce nemá vrásky
S hlavní hrdinkou Blankou se setkáváme v září roku 2021. Již pár měsíců si v Kalábrii žije svůj italský sen se vším, co k němu patří. Nechybí křišťálové moře, výhled na Stromboli, báječné jídlo a pohledný Ital – osudový muž, který se nebojí plánovat s Blankou společnou …

Bratranec
Fraška o jednom jednání se Slávkou Budínovou a Irenou Kačírkovou v hlavních rolích. Znovunalezená rozhlasová hra z roku 1978 ve skvělém hereckém obsazení. Osoby a obsazení: slečna Dubská (Slávka Budínová), Eulálie, její komorná (Irena Kačírková), Lízinka, její panská (J…

Sense and Sensibility
Audiokniha Sense and Sensibility namluvená rodilým mluvčím. Jazyková úroveň B1 pro středně pokročilé posluchače. Elinor is careful but Marianne is not. They both meet the man of their dreams, but will they find true happiness? Sense and Sensibility is Jane Austen’s cla…

Oldřich Vyhlídal. Portrét básníka
Z komentáře Rudolfa Matyse k původnímu LP albu 1118 2989 "Oldřich Vyhlídal. Portrét básníka" vydanému v Supraphonu v roce 1982 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně:...básník OLDŘICH VYHLÍDAL (*4. ledna 1921) nepsal nikdy, až na výjimky, poezii šťastných a bezpracných n…

Ježek, Trojan: Tak nám zabili Ferdinanda
Je neděle 28. 6. 1914. Zmatený řidič Leopold Lojka zastavuje vůz s Františkem Ferdinandem a jeho ženou. Zařazuje zpátečku a tím dává příležitost Gavrilu Principovi k útoku. Pro bezmocného Lojku se z tohoto okamžiku stává doživotní trauma. Sarajevský atentát je i po sto …

Ostrov šedých mnichů
Detektivní příběh dvojnásobné držitelky ceny Jiřího Marka, tentokrát k poslechu! Na odlehlém holandském ostrově Schiermonnikoog s liduprázdnými písečnými plážemi bičovanými severním větrem zemřela v dunách za podivných okolností mladá žena a i po jedenácti letech zůstáv…

Jirous: Povídá šmudle ťululum. Magor dětem
Duchovní vůdce undergroundu, rocker, kunsthistorik, esejista, kulturní organizátor, výstředník a především básník Martin Jirous, zvaný Magor, psal pohádky a básničky svým dvěma malým dcerkám, Františce aMartičce během těžkého žaláře ve Valdicích, kam byl odsouzen z poli…

Trpělivě obnošené tělo
Výběr z knihy životních osudů a vzpomínek režiséra, herce a překladatele Josefa Červinky. Prošel exilem, totalitou a dožil se i demokracie. Cestou potkal mnoho známých a zajímavých lidí, vytvořil řadu divadelních a rozhlasových her a nepočítaně překladů z angličtiny. S…

Případ krásné čarodějky - Vzpomínky budějovického kata
Děj nejnovějšího příběhu z úspěšného cyklu Vzpomínek budějovického kata umístil autor do roku 1645, do časů konce třicetileté války, která naštěstí do osudů obyvatel malebného jihočeského města nezasáhla. Lidé jsou tu však přesto vyděšeni násilnou smrtí. Na smetišti za …

Do smrti daleko
Billy Cowen, veterán kosmické války Británie s Čínou, dostal za službu velkorysý dar – detektivní licenci. Myslel si, že je to terno. Opravdu si to myslel... Jak se odhodlaný muž stane závislým na stavengeru, hořkém likéru s příchutí dešťové vody? Kdo mu nechává tajupln…

Jednou za život
Během letu z Londýna do New Yorku jsem se shodou okolností ocitla v první třídě. Jídlo, šampaňské, obsluha – vše bylo dokonalé. Modrooký muž sedící vedle mě byl třešničkou na dortu. Působil uhlazeně a inteligentně. Dost jsme toho namluvili, hodně jsme se nasmáli a pak s…

Jaroslav Hašek - Povídky
Duchovní otec Švejka zahájil svou spisovatelskou dráhu drobnými povídkami, črtami a humoreskami, které publikoval v časopisech. Vybrali jsme řadu, která vycházela v Humoristických listech. Autor v nich navázal na tradici lidového šibalského humoru, kterou potom dále roz…

A co bylo dál
Jameson s Emily se snaží o svého prvního potomka. Tedy, Emily se snaží. Jameson je jako obvykle v pracovním stresu, což nakonec dožene Emily k tomu, že Jamesona unese do thajského wellness resortu, kde by si oba měli odpočinout a zbavit se napětí ve vztahu. Jak je ovšem…