Audiokniha Bezpodmínečné rodičovství

Tovaryšstvo Ježíšovo
Tovaryšstvo Ježíšovo je prozaická prvotina Jiřího Šotoly, psal ji ovšem již jako známý autor na konci 60. let. Kniha, která se nedlouho po svém vydání stala legendou, je jednou z nejzajímavějších výpovědí o působení jezuitského řádu na českém venkově, v prostředí nastup…

Rudolfinská noc
Hra Oldřicha Daňka má dva hrdiny: hvězdáře a matematika Keplera a rudolfínskou Prahu. Keplerova životní dráha, vykoupena omyly i ztrátami, je ve hře vylíčena jako cesta ke svobodě ducha. Historie se ve hře váže s Kellerovým osudem a živé téma svobody s problémem její kř…

Lelkovy neplechy
Další ze vzácných archivních snímků. Původní pohádkový seriál napsal Viktor Slavík. Účinkují Vlastimil Brodský, Miroslav Masopust, Jitka Molavcová, Jiří Hálek, Petr Nárožný a další.

Dialog v předvečer soudu (1966)
Neprávem zapomenutá inscenace textu, který zvítězil v roce 1966 v soutěži o nejlepší rozhlasovou hru. V hlavních rolích Felix Le Breux a Vladimír Šmeral, nebo také Karel Höger a Otakar BrousekAž jako čtyřicetiletý si dramatik a filmový scenárista Oldřich Daněk (1927-200…

Jana Alexandrová
Anatole France, který žil v letech 1844-1924, se proslavil alegorickým románem Ostrov tučňáků. Jeho knihy charakterizuje barvitost námětů, stylistická vybroušenost a někdy i úsměvná poloha. Šestidílná četba na pokračování s názvem Jana Alexandrová pochází z knihy Zločin…

Hurvínkovo letní dobrodružství
Léto je dobou prázdnin a prázdniny dobou dobrodružství. Ne, že by je Spejbl a paní Kateřina zrovna vyhledávali, i když o Hurvínkovi a Máničce to tak úplně tvrdit nelze. A tak právě letní dobrodružství, které všichni zažili, bylo především Hurvínkovo. Vypráví o tom další…

Mazlíčkové
Původní český muzikál Václava Zahradníka a Pavla Vrby, který se úspěšně několik sezón hrál v Hudebním divadle v Karlíně. Měl premiéru v únoru 1974 a ještě tentýž rok na podzim vznikla rozhlasová verze v režii zkušeného Karla Weinlicha. Někteří herci z karlínské inscenac…

Stříbrní Chilané aneb Legenda žije
Loni uplynulo rovné půlstoletí od ikonické události, k níž došlo na mistrovství světa v kopané v Chile. Čechoslováci tehdy překvapili celý fotbalový svět a pavoukem šampionátu prošli až do finále, přičemž vyřadili favorizované Španěly, Maďary i Jugoslávce. Památné osudy…

Tomeček: Můj život v přírodě
Původní LP album 1218 0485 "Jaromír Tomeček Můj život v přírodě" vydal Supraphon v roce 1983 - nyní titul s ukázkami z díla Jaromíra Tomečka v interpretaci Otakara Brouska vychází JAROMÍR TOMEČEK (*30. 9. 1906 – †15. 7. 1997) byl český spisovatel věnující se ve svém díl…

Vzpoura mozků - Galaxia
Pokračování oblíbeného rozhlasového seriálu Vzpoura mozků, o kterém jeho autor Václav Šorel mj.píše:Příběh, který jsem později nazval Vzpoura mozků, jsem nosil v hlavě někdy od začátku sedmdesátých let minulého století. V té době jsem byl ovlivněn Stanislawem Lemem a je…

Hudbu, kterou má ráda, vybírá prof. Zuzana Růžičková
Zuzana Růžičková vybírá a komentuje svá oblíbená díla z děl Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Viktora Kalabise. Pořad byl natočen v roce 1993.Zuzana Růžičková (1927-2017), česká klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka. V letech 1945 až 1947 stud…

O víle Dobruške
Dávno pradávno žil múdry a spravodlivý kráľ. Ľudia ho mali tak radi, že jeho kráľovstvo nazvali Šťastnou krajinou. V susedstve však bola ríša Zlého kráľa, ktorý sa na šťastie svojich susedov nemohol pozerať. Jedného dňa vtrhol do Šťastnej krajiny so svojím vojskom, spus…

Ať žije Mánička!
Nejslavnější scénky s Hurvínkovou nejlepší kamarádkou! Když bylo Spejblovi a Hurvínkovi samotným smutno, objevila se obvykle vzorná, občas hubatá a vždycky dobrá kamarádka Mánička! Ač u žen a dívek se to galantně nemá prozrazovat, tady snad můžeme: právě slaví 88. naro…

Quo vadis
Když v roce 1896 napsal Henryk Sienkiewicz (1846–1916) román Quo vadis, byl už proslulým polským spisovatelem. Teprve Quo vadis z něj však učinilo světoznámého autora a příběh z doby Neronovy byl také hlavním důvodem, proč byla Sienkiewiczovi v roce 1905 udělena Nobelov…

Šimek, Sobota, Nárožný: Brum, brum
Scéna divadla Semafor zažívala postupem času nejen proměny autorských a hereckých týmů, ale i etapy, kdy se mimořádně dařilo bavit publikum humorem komiků, do té doby neznámých a nečekaně pasovaných do role komediantů. To platí zvláště o bdobí, v němž spolu v Semaforu v…

Venuša zo zátoky
Pohodovú prázdninovú atmosféru leta v roku 2009 naruší hrôzostrašný nález dievčenského tela bez hlavy a rúk. Torzo pláva v ramene rieky neďaleko lodenice, mladí športovci zažijú na tréningu ozajstný šok. O dva dni sa na opačnom konci mesta v zátoke rieky nájde odseknutá…

Beznadějný Marsyas
Stát se skvělým umělcem nemusí být snadné ani v pokročilé budoucnosti. Pozoruhodné české sci-fi drama s hudbou Miloslava Ducháče, zvláštní svým zaměřením na svět umění.. Tři mladíci maturují v blíže neurčené budoucnosti, kdy "vesmír je bez hranic a bez hranic jsou i jej…

100 statečných - Host č. 98 - Jindřich Böhm 08.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Böhm (vrakový potápěč)

Kmotřička Smrt
Další klasická česká pohádka s autorským rukopisem dramatika Františka Pavlíčka a v režii Jana Bergera.

Divadlo, divadlo, divadlo / William Shakespeare 2.
Divadlo, divadlo, divadlo - miniserie určená pouze pro digitální prodej je věnovaná divadlu a autorům s divadlem spjatým. WILLIAM SHAKESPEARE (pokřtěn 26. dubna 1564 - zemřel 23. dubna 1616) byl anglický herec, básník a dramatik. I když od napsání jeho her uplynulo víc …

Serotonin
Šestačtyřicetiletý́ zemědělský inženýr Florent-Claude Labrouste se po rozchodu s partnerkou odebere na rodný́ venkov, kde bilancuje svůj život a vzpomíná na předchozí vztahy. Při životě ho udržují pouze antidepresiva, jež však mají nežádoucí vedlejší účinky – třeba impo…

Vrchlický: Noc na Karlštejně. Veselohra o 3 dějstvích
Karel Höger v roli Karla IV., Libuše Švormová v roli jeho ženy Alžběty, Eduard Cupák jako Arnošt z Pardubic, Jana Preissová jako Alena a plejáda dalších skvělých herců ve známé divadelní hře Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně slibují skvělý zážitek i po letech, kdy…

Krvavý Bronx
16 povídek na motivy „černé kroniky“ brněnského Cejlu, zvaného Bronx. Myšlenka udělat knihu příběhů vytvořených na základě novinových článků z druhé poloviny devatenáctého století není moje. Svěřil mi ji v pivním baru Na Stojáka historik Michal Konečný. Já mám akorát v …

100 statečných - Host č. 80 - Jan Čech 08.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Čech (letecký mechanik ČSA)

Mlynářská pohádka
Mlynářská pohádka zavoní puškvorcem i hastrmanským řemeslem, ale také obyčejnou lidskou leností. Uvidíme, zda vyhraje lenivý Ondra, anebo Terezka, která už má jeho lenosti právě tak dost.V hlavních rolích účinkují Ljuba Krbová a Marek Eben.