Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Zvon v jezeře
I zvony mají svůj domov. Inspirací byl skutečný osud dřevěného kostela Vang stavkirke, který původně stál v norském regionu Valdres. V 19. století byl rozebrán, prodán a následně převezen do dnešního Polska, kde byl znovu postaven ve městě Karpacz na severním úpatí Krko…

Bolest s veselostí Bedřich Bridel Co Bůh? Člověk? Adam Michna z Otradovic Loutna česká
V roce 1969 měla poetická kavárna Viola v Praze na svém repertoáru představení poezie a hudby českého baroka od Bedřicha Bridela a Adama Michny z Otradovic "BOLEST S VESELOSTÍ". Scénář napsali Vladimír Justl a Antonín Škarka, hudební scénář Pavel Jurkovič. Jako mnoho da…

Dotazník
Básník, prozaik a esejista Jiří Gruša (1938-2011) publikoval svůj román Dotazník poprvé v pražské samizdatové edici Petlice v roce 1976.Zahradní architekt neúspěšně hledá zaměstnání, a když už pošestnácté drží v ruce osobní dotazník, rozhodne se jej vyplnit co nejpečliv…

Literární a jiné poklesky Miloše Kopeckého
Tento snímek natočil Miloš Kopecký v lednu 1983 v pražském Divadle hudby za účasti publika. Skvělý a oblíbený herec, který za svou dlouhou kariéru vystřídal několik pražských divadelních scén včetně Národního divadla (nakonec zakotvil v Divadle na Vinohradech), jej poja…

Milý mouřeníne - milý Béďo
Zlata Kufnerová: Milý mouřeníne - milý Béďo. Odvrácená tvář klasiků marxismu aneb Píší si otcové proletariátuŽe si Karel Marx a Bedřich Engels psali o kapitálu, asi nikoho nepřekvapí. Nečekané ale je, že to bylo velmi často o nedostatku toho jejich díla. V rozhlasové k…

Kubátová: O Nedoubkovi
Pohádkové příběhy skřítka Nedoubka.

Zkrocení zlé ženy (2000)
Komedie Williama Shakespeara o konfliktu tvrdohlavé a chytré Kateřiny s neméně ostrovtipným Petrucchiem. Příběh se skvělým začátkem i dobrým koncem je plný konverzačních soubojů na ostří nože. Renesanční fraška, která se zhlédla v antické komedii, je plná humoru i v jed…

Každý má svou vinu
Veselohra Každý má svou vinu, patří do nejranějšího období Goethovy literární tvorby. Nevěrná žena, manžel zloděj, podezíravý a zvědavý hospodský - každý z nich tu má, co tajit. A všichni míří v noci do pokoje hosta Alcesta? Rozhlasovou inscenaci natočil Miloslav Jareš …

Pohádky I.
Pohádky na albu z roku 1977 jsou určeny pro větší děti. Album obsahuje dramatizaci O kurážné Majdalence a O uplakaném králi, vyprávění O líném a mlsném králi a scénku z dílny S+H Codokáže lidské srdce. Majdalenku, která se nechala naverbovat do války místo svého tatínka…

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Existuje opravdu záhadný sirotčinec pro děti se zvláštními schopnostmi, o němž Jacob jako malý slýchával? Teď je mu šestnáct a po rodinné tragédii se vydává na cestu, která mu umožní pochopit, kým vlastně je. Nezodpovězené otázky jej zavedou na vzdálený ostrov u pobřeží…

Paměti urozeného pana Barry-Lyndona
Jedno z nejlepších děl významného anglického satirika (1811-1863), realisticky zachycující životní dráhu irského šlechtického dobrodruha, Barry Lyndona, zchudlého šlechtice, jejž matka vychová k hloupé pýše a vychloubačnosti, ke rváčství a bezohledné honbě za penězi, kt…

Spejblovy starosti a Hurvínkův apríl
Toto album nabízí archivní výběr zahrnující jedenáct scének Divadla Spejbla a Hurvínka z let 1967 - 77. Jsou pod nimi podepsáni různí autoři, o něž divadlo nikdy nemělo nouzi. Patří k nimi osvědčení literáti jako František Nepil či Pavel Grym. Současný, už vlastně dlouh…

1001 myšlenek, které změnily naše uvažování
Lidé umírají, národy se rodí a upadají, ale myšlenky žijí dál. Skutečnost, že můžeme chodit na přednášky z filozofie, psychologie, náboženství, humanitních věd, sociologie či politiky, připadá mnohým absurdní. Ti tvrdí, že veškerým smyslem vzdělání je získat práci a že …

Cirkus Humberto (seriál)
Román Eduarda Basse Cirkus Humberto vyšel v letech okupace, přestože byl napsán už v roce 1930. Většina čtenářů jej chápala jako morální povzbuzení v těžké době války, vždyť příběh několika generací cirkusových umělců ukazoval nezdolnost a pracovitost českých umělců, ak…

Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny
Barvitý portrét jediné ženy na habsburském i českém trůně se zaměřuje nejen na státnické působení Marie Terezie v roli císařovny Svaté říše římské v letech 1740–1768, ale líčí i její soukromé záliby a vrtochy, obavy či frustrace. Zkušený popularizátor sleduje její vztah…

Přemyslovská epopej I. - Velký král
Historická sága začíná v českém knížectví, v němž se vlády ujímá mladý Přemysl Otakar I. Země je rozvrácena rodovými spory a oslabena agresivní politikou císaře. Přemysl se však nemíní vzdát. Miluje vlast svých předků a touží po moci. Vede obratná diplomatická jednání a…

Sloužil jsem v Gaze
O situaci v pásmu Gazy vám (často nevyžádaně) dovedou vyprávět zástupy lidí. Může ale někdo z nich říct, že tam byl? David Shorf ano. Kouč, marketér, hudebník a bývalý novinář strávil v řadách proslulé izraelské armády tři roky. A přestože si tam někdy připadal jako Šve…

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 3.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je zpěvačka Helena Vondráčková.

Děti kapitána Granta
Robert a Mary Grantovi se za pomoci přátel vydávají na nebezpečnou plavbu s jediným cílem: najít svého na moři ztraceného otce. Vodítkem po jeho stopě jim je neúplná zpráva, kterou doručil nečekaný posel, žralok kladivoun. Román z cyklu Podivuhodné cesty je prvním dílem…

Nejhorší učitelé na světě
Myslíte si, že vaši učitelé jsou špatní? Počkejte, až potkáte tuhle partu. text pro distribuce: Vítejte ve Škraloupově škole pro velice nepříjemné děti. Tady jsou učitelé nejhorší sen každého dítěte. Parta děsivých dospělých, ba co hůř, těch nejděsivějších dospělých vůb…

Příběhy, na které svítilo slunce
Eduard Petiška, Radovan Lukavský a pověsti starého Egypta, Mezopotámie a Izraele. Příběhy, které přibližují nové generaci posluchačů podivuhodný svět východní mytologie.

Smysluplná vražda
Slečna Marplová se nechá uprosit svou dávnou spolužačkou a přítelkyní Ruth a odjede na podivné viktoriánské sídlo Stonygates, kde kromě sedmi členů rodiny Serrocoldových, potenciálních dědiců majetku, žijí dvě stovky mladých delikventů. A jeden z obyvatel tohoto sídla j…

Sekora: Ferda mravenec
Dramatizace vyprávění Ondřeje Sekory o příhodách statečného mravence Ferdy, který si vždy se vším věděl rady (práce všeho druhu), jeho přítele brouka Pytlíka, který všude byl a všechno ví, užalované Berušky a dalších broučků. Hrají Rudolf Deyl, Antonín Jedlička, Vítězsl…