Audiokniha Anglické konverzační otázky a odpovědi pro pokročilé

Noc na Karlštejně (1956)
Oblíbená úsměvná veselohra Jaroslava Vrchlického, která se odehrává během jedné noci na hradu Karlštejn, kam císař Karel IV. zakázal přístup ženám. Starší rozhlasové zpracování v režii Jiřího HorčičkyOsoby a obsazení: Karel IV., císař římský a král český (Otomar Korbelá…

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Zimní včely
Je mi smutno po včelách. Utýraly je nenávistné armády. Bývalý gymnaziální učitel si na sklonku druhé světové války píše deník. Křehký román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce. Jsou poslední měsíce druhé světové války. Býva…

Babička
{'cs': 'Malebný příběh z venkova 19. století nám vypráví o životě a hodnotách prostých lidí i vrchnosti. Kdo by mohl zapomenout na babičku a její nejoblíbenější vnučku Barunku, paní kněžnu a její schovanku Hortensii či Viktorku a černého vojáka.'}

Marta Peschek jde do nebe
Herectví Pavla Landovského připomene inscenace hry Karla Steigerwalda, Marta Peschek jde do nebe, v níž si zahrál vedle Niny Divíškové jednu ze dvou hlavních rolí. Otevře se po smrti nebeská brána každému? Nebo je nebe jen pro vyvolené? Karel Steigerwald o námětu říká: …

Myšlenky vraha
Celých čtrnáct let jsou unášeny dívky ve věku šesti až deseti let. K jejich mrtvolám ukazují cestu červené stuhy přivázané na stromech. Policie se pachateli dlouhou dobu nemůže dostat na stopu. Nakonec jednoho večera zatkne Waltra Lesniaka, mezinárodně proslulého profes…

Vodník Čepeček (1972)
Seriál příběhů s klasickým pohádkovým hrdinou Václava Čtvrtka?Osoby a obsazení: vodník Čepeček (Josef Patočka), mlynář (Jaroslav Moučka), Dagmar Bláhová, Josef Červinka, hraběnka (Slávka Budínová), hrabě (Josef Kemr), posel (Michal Pavlata) a další.Díly: 1. Jak vodník Č…

Královna Margot
Svatba Markéty z Valois, zvané Margot a Jindřicha Navarrského měla smířit protestanty s katolíky, ale události, které po ní následovaly, se pod jménem Bartolomějská noc staly synonymem krveprolití. Francouzský královský dvůr 16. století tvoří pozadí a osudy energické re…

Pijan
Román Pijan vyšel roku 1950. Německý spisovatel Hans Fallada v něm vylíčil příběh spořádaného obchodníka v nevelkém městě. Ervín Sommer propadne alkoholu, začne zanedbávat obchod a společensky upadá. Po konfliktu s manželkou je uvězněn, poté končí v nelítostném soukolí …

Mstitel z Jenštejna
Vyšetřovatele královské komory Jiřího Adama z Dobronína osloví Václav Hrzán z Harasova, který nedávno koupil hrad Jenštejn. Svěří se mu s neurčitými obavami o svého mladšího bratra Mikuláše. Mladý šlechtic se podle všeho uchází o přízeň krásné Polyxeny, dívky ze znepřát…

Zázrak svatého Wolfganga
Autorem povídky Zázrak svatého Wolfganga je německy píšící šumavský spisovatel Hans Watzlik (1879-1948). Povídka vyšla poprvé v českém překladu v roce 1930. Mystická povídka vypráví tajemný příběh o ztracené lebce svatého Wolfganga. Tato nahrávka byla natočena ve spolup…

Ve znamení Kon-tiki
„Hranice? Sám jsem nikdy žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myšlenkách některých lidí.“ THOR HEYERDAHL. 28. dubna 1947 vyplul z Peruánského Callaa balzový vor se šesti muži a papouškem. Jeho kapitánem byl tehdy třiatřicetiletý Thor Heyerdahl a jejich cílem b…

Výběrčí
Původní rozhlasová hra natočená v roce 1966 režisérem Jiřím Horčičkou podle scénáře Milana Uhdeho. Monologické absurdní drama, která je ostrou satirou na znásilňování osobní svobody člověka a zneužívání moci. Jedinou postavu hry, figuru, která je koncentrací bezohlednos…

Melíšek: Dva na Olympu
Miloš Kopecký (*22.8.1922 - †16.2.1996) Původní 2LP album Dva na Olympu vydal Supraphon v roce 1985 pod kat.číslem 1828 4521 Podtitul snímku zněl "Do života antických hrdinů dnešníma očima nahlížejí zasl. umělec Miloš Kopecký a MUDr. Miroslav Plzák"

Z kroniky mého života
Rozhlasová fantazie na motivy vlastního literárního životopisu Josefa Lady. Režie Josef Melč.Osoby a obsazení: Josef Lada (Jan Hartl), Hašek (Vítězslav Jandák), Patera (Milan Neděla), Mikeš (Oldřich Vízner), Marýsek (Josef Kemr), Švejk (Jiří Bruder), Balabán (Vlastimil …

Kundera: Ptákovina
Na mimořádnou událost českého kulturního života aspiruje nečekaný objev v archivu Divadla Na zábradlí. Jde o autentický záznam představení hry Milana Kundery Ptákovina ze dne 14. 1. 1970, těsně před cenzurním zákazem hry. Zápletka příběhu je jednoduchá: ředitel školy na…

O čertu Pepiášovi
Čert Pepiáš byl v pekelné škole samá poznámka, ba i dvojka a trojka z chování, protože neuměl zlobit. Když ho poslali do služby mezi lidi, deset let do pekla nikoho nepřinesl, a proto se tam jednoho dne pro svou dobrotu nesměl vrátit. Stal se školníkem v Jičíně a pomáha…

MS v ledním hokeji 1972 - Praha (ČSSR - SSSR) - finále
MS v ledním hokeji 1972 v Praze (ČSSR - SSSR 3:2) 1. třetina (2:0) 2. třetina (1:2) 3. třetina (0:0) Branky: 8:48 Nedomanský (Martinec), 9:23 Farda (Martinec), 29:03 Jar. Holík - 23:21 Malcev (Vikulov), 32:40 Charlamov (Malcev) Komentují: Stanislav Sigmund a Gabrie…

Přepadení
Ladislav Mrkvička v hlavní roli psychologicko kriminálního příběhu na motivy románu Mrtvý mezi dvěma živými, který můžete znát i ze stejnojmenného snímku z roku 1947 s Karlem Högerem v hlavní roli.Osoby a obsazení: Erik Berger, poštovní úředník (Ladislav Mrkvička), Hele…

Šlápoty
Milé, vtipné, někdy až něžně naivní vzpomínky nejen na dětství, rodiče, sestru Lidušku a bratra Karla, o mnoho let později slavného filmového historika a tvůrce legendárního Videostopu a Hledání ztraceného času. Je pár let po válce a pro kluka z Lipnice nad Sázavou začí…

Smrt mučednice
Smrt mučednice - z detektivního cyklu Letopisy královské komory Nejvyšší hofmistr Zdeněk pozve do Posázaví na svůj hrad Šternberk divadelní společnost, aby sehrála pro panovníka představení o umučení svaté Doroty. Ferdinand I. Habsburský se vrací z Vídně do Prahy, proto…

Hle, vítěz přichází!
Jedno ze svých nejslavnějších oratorií nazvané Juda Makabejský věnoval Georg Friedrich Händel Williamu Agustovi, vévodovi z Cumberlandu jako poctu po jeho záchraně Londýna a odvrácení útoku skotské armády v roce 1746. Ale musí být cesty hudební historie vždycky tak přím…

Panoptikum města pražského
Panoptikum města pražského (1971), tak se jmenuje závěrečný díl souborů detektivních povídek Jiřího Marka z prostředí prvorepublikové Prahy. Povídky vznikaly na základě skutečných událostí, které za starých časů vyvolaly senzace. Jde o případy vrchního policejního rady …

Úsměv psa
Původní rozhlasová hra Úsměv psa zachycuje dramatické setkání lékaře a uprchlého recidivisty. Po smrti manželky a milovaného psa prodává čerstvý důchodce Horáček byt v Praze a stěhuje se na penzi na Šumavu. Čerstvý penzista už od svého života nic nečeká, nejméně ze všeh…