Audiokniha Ako Island zmenil svet

Skácel: Pohádky z Valašského království
Lidové pohádky z valašského kraje, zaznamenané Benešem Metodem Kuldou, převyprávěl jeden z největších českých básníků Jan Skácel již v první polovině osmdesátých let. Pohádky z Valašska jsou jasné, poctivé, nekompromisní, nepostrádají však přitom kouzloa tajemství. Skác…

Neumannovy Poděbrady 1980
Celostátní přehlídka uměleckého přednesu Neumannovy Poděbrady vycházela od roku 1974 na deskách Supraphonu. Další díl této řady vydaný původně na EP kompletu 1088 0611-13 v roce 1981 vychází nyní poprvé digitálně. Obsah: I. cena - mladí profesionální umělci - Dřevo se …

Co si pamatuju
Věra Dvořáková, překladatelka z francouzštiny a manželka básníka a spisovatele Ladislava Dvořáka, vzpomíná na život v Československu poznamenaný dvěma totalitami a na vzácná celoživotní přátelství s Emanuelem Fryntou, Janem Zábranou, Jiřím Kolářem, Olgou a Václavem Havl…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Ukrajinčina - základná komunikácia A1-A2
Ďakujeme za váš záujem o kurz Ukrajinčina- základná komunikácia A1-A2. Kurz je určený pre začiatočníkov a zameriava sa na slovnú zásobu a frázy, ktoré môžete použiť při každodennej komunikácii s ukrajinsky hovoriacimi ľuďmi Kurz je založený na kontextovom učení, to znam…

Štěpánka a její televizní kamarádi
Dětmi milovaná Štěpánka Haničincová měla pro své malé posluchače vždy ukidňující, hřejivý úsměv a náruč plnou pohádek. A také měla kamarády, kteří jí s vyprávěním pohádek a příběhů pro děti pomáhali - třeba čertíka Bertíka, panenku Kačenku či skřítka Péťu Světošlápka. I…

Vodník Čepeček (1973)
Pohádkový seriál Václava Čtvrtka čte Vlastimil Brodský. Obsah: 1. Jak vodník Čepeček seděl na vrbě a bábě Hejhalce podmoklo pod kolenama, 2. Jak vodník Čepeček zařídil mlynářovi Ouchlebovi stálou vodu, 3. Jak vodník Čepeček vínu poručil, 4. Jak se vodník Čepeček přeměn…

Komisař Mejzlík zasahuje
Povídky z jedné a druhé kapsy, patří dodnes k nejoblíbenější a nejčtenější části díla Karla Čapka. Podobně jako Emil Vachek si stvořil postavu komisaře Klubíčka, Čapkův muž ve službách spravedlnosti má jméno Mejzlík.S komisařem Mejzlíkem se v několika příbězích vrátíme …

Manželé odvedle
NIKDY NEVÍTE, CO SE DĚJE NA OPAČNÉ STRANĚ ZDI. Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho…

Barikáda z rozkvetlých kaštanů
Supraphon vydal v roce 1964 v edici Gramoklub album DV 15223 Barikáda z rozkvetlých kaštanů - pásmo poezie českých básníků s motivy Pražského povstání v květnu 1945. Verše Františka Hrubína (úryvek z Jobovy noci a Pražského máje), Vítězslava Nezvala (sloka z Historickéh…

Pohádky 9
Pohádky staršího data i pohádky novější, známé i méně známé, pohádky dramatizované, pohádky poučné, výchovné, pohádky pro radost. Nikdy jich není dost! Již devátý titul miniserie Pohádky určené pouze pro digitální obchody právě vychází...

Bolest s veselostí Bedřich Bridel Co Bůh? Člověk? Adam Michna z Otradovic Loutna česká
V roce 1969 měla poetická kavárna Viola v Praze na svém repertoáru představení poezie a hudby českého baroka od Bedřicha Bridela a Adama Michny z Otradovic "BOLEST S VESELOSTÍ". Scénář napsali Vladimír Justl a Antonín Škarka, hudební scénář Pavel Jurkovič. Jako mnoho da…

Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka
Vlastenecká veselohra o ševcovské cechovní slavnosti, lidová hra se zpěvy Josefa Kajetána Tyla s hudbou Františka Škroupa. Rozhlasová i jevištní klasika ze zlatého fondu.

Knieža smrť
Oddelenie vrážd a smrť sú ako zamilovaná dvojica v parku, kráčajú vedno ruka v ruke vedľa seba a tvoria neoddeliteľnú jednotu. Zvykli si na seba, naučili sa rešpektovať jeden druhého a báť sa. Aj detektívi z oddelenia vrážd sa boja smrti a hoci si s ňou tykajú, jej návš…

Tomeček: Můj život v přírodě
Původní LP album 1218 0485 "Jaromír Tomeček Můj život v přírodě" vydal Supraphon v roce 1983 - nyní titul s ukázkami z díla Jaromíra Tomečka v interpretaci Otakara Brouska vychází JAROMÍR TOMEČEK (*30. 9. 1906 – †15. 7. 1997) byl český spisovatel věnující se ve svém díl…

Autogenní trénink
Tuto patrně nejznámější relaxační techniku na světě vyvinul německý lékař, neurolog a psychiatr, Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Autogenní trénink je relaxační technika, která při pravidelném provádění přispívá k rychlému obnovení sil a k odstranění napětí, ne…

Francúzština pre mierne pokročilých B1, časť 1
Ďakujeme za váš záujem o kurz Francúzština- slovná zásoba pre mierne pokročilých B1_časť 1. Kurz je určený pre mierne pokročilých študentov, ktorí už francúzštinu študovali jeden alebo dva roky a majú osvojené jej základy. Kurz je založený na kontextovom učení, to zname…

Nedokončený portrét
Agatha Christie (1890-1976) vydala pod pseudonymem Mary Westmacott literární obraz části svého života. Na postavě Celie z románu Nedokončený portrét líčí své bezstarostné dětství a dospívání, silné pouto s matkou, sňatek, narození dcery, rozpad manželství, psychické zhr…

Filigránský případ
Poklidný konec noční služby na kriminalistickém oddělení naruší oznámení o pokusu propašovat do zahraničí vzácné tisky. Vzápětí starší žena ohlásí zmizení svého souseda. Oním sousedem je známý antikvář a tak je jen otázka času, kdy se oba případy propojí...Helena Šoltés…

Dva roky prázdnin
Dva roky prázdnin je jeden z nejznámějších Verneových dobrodružných románů z cyklu Podivuhodné cesty. Řadí se mezi tzv. robinsonády, což je označení pro typ filmového nebo literárního díla, jehož ústředním námětem je postava trosečníka nebo trosečníků a problémy, které…

Prorok, Zahrada Prorokova
Prorok a Zahrada Prorokova jsou významné a proslavené básnické prózy charismatického libanonského malíře a spisovatele. Staly se po celém světě proslulým poselstvím moudrosti a lásky. S filozofickou hloubkou a poetickým stylem v nich autor proniká do tajemství základníc…

Carrie Soto se vrací
Neřeší věk ani zranění. Jako gladiátorka je odhodlaná zvítězit. Pro její urputnost a tvrdou hru se jí urážlivě přezdívá Čubka nebo Válečná sekera, ale nikdo nemůže Carrie Soto upřít, že je nejlepší světovou tenistkou všech dob. Když odchází do sportovního důchodu, má na…

Emma
Od svého prvního vydání roku 1815 je Emma Jane Austenové hrdinkou mnoha dívek a žen, které nechtějí být křehké květinky zmítané okolnostmi. Chtějí si rozhodovat o svém osudu samy, byť za cenu omylů, chyb a zklamání. Příběh o dívce s dobrým srdcem je nadčasovým příběhem …

Nenasytní mrtví
Keira si myslela, že už rozumí svému daru – ale to nejhorší ji teprve čeká. Po událostech prvního dílu se stává hrobnicí na blightském hřbitově, kde ji obklopují neklidné duše. Vidí je v mlze, slyší jejich šeptání. Většina zoufale hledá klid – až na jednu. A ta ji odmí…

Kyjev. Vzpomínky příslušníků 1. čs. samostatné brigády
Původní 2LP album 1218 0611 věnované vzpomínkám příslušníků 1. čs. samostatné brigády na rok 1943, na boj na frontě po boku Sovětské armády vydal Supraphon v roce 1983 - titul nyní vychází poprvé digitálně.