Audiokniha 22. Japonština - cestovní konverzace

Biják: Jak se dělá velkofilm
Úvodní scéna: Píše se rok 1947. Nečekaná návštěva strýce Boba, bývalého mariňáka, zanechá v pětiletém Robbym silný dojem. Střih: Rok 1970. Z Robbyho je tvůrce undergroundových komiksů. Opětovné setkání se strýcem inspiruje jeho nové dílo. Střih: Současnost. Úspěšný reži…

Netvor
Možná bylo mým osudem zamilovat se do netvora. Když ostatní děti v noci nespaly a bály se, že se jim ve skříni schovává zubatá příšera, já jsem toužila ji spatřit. Chtěla jsem ji nakrmit, ochočit si ji, pochopit ji. Sam a já jsme se směli milovat jen ve tmě. Jakmile se …

Tíživé ticho
Maggie je úspěšnou lékařkou a s manželem Willem žijí přesně takový život, jaký si vysnili. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Maggiin život se nejprve zastaví a pak obrátí naruby. Přes všechnu snahu se Willa nepodaří zach…

Nebezpečné známosti
Kontroverzní příběh odkrývá pozadí milostných strategií, o nichž si dopisují požitkářští aristokraté markýza de Merteuil a vikomt de Valmont, kteří pro své potěšení a radost z moci manipulují city ostatních. Krutá hra s láskou a vášní však má své následky. Moderní zprac…

Malý velký muž
„Jako obvykle jsem měl největší problém rozhodnout se, jestli jsem běloch, nebo indián…“ Když jejich karavanu na cestě do žírné Kalifornie roku 1852 přepadnou Čejeni a zmasakrují ji, nezbývá malému Jacku Crabbovi než přidružit se k jejich kmeni. Adoptivní rodiče, náčeln…

Krvavý mesiac
Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločno…

Johan doktor Faust
Z komentáře k původnímu titulu 01 0328 vydanému Pantonem v roce 1972 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: ,,,Příběh doktora Fausta poprvé zpracoval roku 1589 anglický dramatik Marlowe. U nás byl hrán na loutkovém divadle už koncem 17. věku. Od té doby téměř dvě stolet…

Betlémské děcko
Jedna z legend o Kristu, jak je převyprávěla švédská spisovatelka Selma Lagerlöfová.

Pán věže
Tváří v tvář hrozbě musí i ta nejváhavější ruka nakonec pozvednout meč. Vélin Al Sorna, který ve službách Sjednoceného království a Víry prošel bezpočtem bitev, je unavený válkou. Však mu jedinou "odměnou" byla ztráta lásky, smrt přátel a zrada krále. Po pěti letech v a…

Mstivý návrat
Hra na motivy amerického básníka Robinsona Jefferse vypráví příběh syna, který se vrací z války. Prožité válečné hrůzy a hluboká deformace vztahu mezi otcem a matkou jej doženou k zoufalé tragické mstě. Působivost básnického slova posiluje tragický rozměr příběhu. V ro…

Královna Koloběžka
Osobité zpracování klasické pohádky tak, jak ji napsal Jan Werich. Příběh o znesvářených sousedech, chytré rybářově dcerce Zdeničce a králi, který se docela rád nechá jejími kousky doběhnout. Režisér Karel Weinlich obsadil do hlavních rolí Jaromíra Hanzlíka, Sylvu Seqve…

Bitcoin je budoucnost
Autor se v útlé avšak velmi čtivě psané publikaci věnuje ekonomické podstatě bitcoinu v širším kontextu historie peněz, kterým bitcoin navrací funkci uchovatele hodnoty, vysvětluje přijetí bitcoinu jako příklad takzvaného hype cyklu a vyjadřuje se i přetrvávajícím nepře…

I'm your man: Život Leonarda Cohena
„Když mi řekli, že jsem kohen, věřil jsem tomu. Nebral jsem to jako bezvýznamnou informaci.“ Biografie literáta a písničkáře, jehož židovské příjmení („kněz“) předurčilo promlouvat k druhým v zájmu spásy, představuje světoznámého bludného Kanaďana v celé jeho nádherné s…

Losos v kaluži
Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. J…

Clona
V horském jezeře je nalezena zavražděná baletka. Opodál stojí prázdný fotoaparát, v jehož čočce je vyryté číslo. O pár dní později najde recepční pochybného hotýlku v jednom z pokojů mrtvého saxofonistu. Stopy ukazují na stejného pachatele, který zanechává policii podiv…

Hordubal
Jsme schopni poznat pravdu? „…tak právě jsem načal stránku 129 a mám toho pro dnešek dost; zítra chudáka Hardubeje zabijí, a začne se nový díl (…), ale musím to nechat odležet a pak znovu číst. Druhý díl bude docela jiný v tónu, ještě nevím, jak do toho…“ Těmito slovy z…

Seržant
Krvavý svět magického inženýrství a lidských technologií "Jeden z nejtemnějších Žambochových románů..." Seržant Lancelot žije v prostředí, kde se magie propojuje s technikou a vědou. Okleštěné ostrůvky lidských království jsou obklopeny prostředím, kde neplatí fyzikální…

Zbabělec
Jde o příběh člověka, který maturuje v roce 1938 za 2. republiky a na vysokou školu jde na počátku protektorátu. Po zavření vysokých škol pracuje jako protektorátní úředník a je ovlivněn všemi nástrahami tohoto období. Po válce jde pracovat na ministerstvo, vystuduje vy…

Tatér z Osvětimi
Tetování vězňů v Osvětimi se stala symbolem holocaustu. Jedním z těch, kdo čísla na předloktí tetovali, byl slovenský Žid Lale Sokolov, rodným jménem Ludwig Eisenberg. Jeho příběh připomíná děsivé události v dějinách lidstva a ukazuje, že vedle sebe mohou existovat prom…

Benátská vdovička
Návod, jak se šikovně dostat pod čepec, nabídl vdavekchtivým dámám ve své komedii Benátská vdovička proslulý italský dramatik Carlo Goldoni. I když se to na první pohled nezdá, hra je vhodná také pro pány, kteří zde mohou poznat vlastní slabosti, pro něž se stávají snad…

Ze vzpomínek ředitele kočovné divadelní společnosti
"Živěji než obyčejně bylo 1. září roku 1887 na západním nádraží na Smíchově; vždyť odjížděl do Písku nově sestavený divadelní ensemble. Mezi cestujícími pohybovaly se nenuceně četné markantní postavy herců, ponejvíce mladých, a pikantní zjevy hereček, ještě mladších. Oh…

Čertův mlýn
Jedna z klasických nedělních českých pohádek, které si oblíbilo několik generací posluchačů...Osoby a obsazení: Matěj (Josef Patočka), Janíček (Tomáš Juřička), Barbora (Martina Hudečková), čert (Ilja Prachař), rychtář (Antonín Hardt) a čertík (Artur Šviha).

Prebijem sa! Štefánik
Stál za jeho smrťou Beneš? Bol Štefánik slobodomurár? Kto v skutočnosti vyhlásil Česko-Slovenskú republiku? Bol viac čechoslovakistom alebo Slovákom? Čím imponoval ženám a prečo sa neoženil? V audioknihe Prebijem sa! Štefánik sa dozviete aj to, aký svetový rekord vytvor…

Kouzelníci z pradávna
Než přišli válečníci, bývaly temné hvozdy plné kouzelných tvorů. Teď je však všechno jinak. Zar je chlapec z kmene kouzelníků, který nemá magické schopnosti, a udělá cokoliv, aby je získal. Čára je dívka z kmene válečníků, ale vlastní zakázaný kouzelný předmět, a udělá …

Pavučina
Carmen Sanchezová je tvrdá a nekompromisní federální agentka, která důsledně ctí literu zákona. Když je však napadena její sestra Selina, běžné vyšetřovací postupy náhle nestačí. Útok totiž souvisí se sérií brutálních vražd, jež právě vyšetřuje. Dostává se do úzkých, a …