Audiokniha 100 statečných - Host č. 79 - Judita Matyášová 08.06.2014

Dalila a výtah bez dveří
Žijí v tohle domě jenom podivíni? Jako by nestačilo, že mezi patry obíhá záhadný výtah bez dveří. Dalile, která se přistěhovala teprve nedávno, neušlo, že každý ze sousedů před ostatními něco tají. Má totiž na lidi nos. Klára Smolíková je česká spisovatelka, scenáristk…

Jedlička: Slavné české kriminální příběhy
Deset kriminálních povídek podle skutečných případů, které vzrušily československou veřejnost v sedmdesátých a osmdesátých letech, v mistrném podání herce Norberta Lichého. Známý reportér a spisovatel I.M.Jedlička je napsal podle vyprávění kriminalistů z různých krajů r…

Vyzvědačka
V Coelhově audioknize Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbo…

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

Pohádky I.
Pohádky na albu z roku 1977 jsou určeny pro větší děti. Album obsahuje dramatizaci O kurážné Majdalence a O uplakaném králi, vyprávění O líném a mlsném králi a scénku z dílny S+H Codokáže lidské srdce. Majdalenku, která se nechala naverbovat do války místo svého tatínka…

Hlava XXII
Román Hlava XXII je jedným z najdôležitejších protivojnových diel, ktoré vyšli po druhej svetovej vojne. Autor opisuje márny boj hlavného hrdinu Yossariana proti absurdnej vojenskej mašinérii, pričom výdatne využíva čierny humor a neustále balansuje medzi komikou a horo…

Nebojte se klasiky! 19 Žesťové nástroje aneb Jak troubí potrubí
Na začátku byla roura. A někdo, kdo do té roury fouknul! Narodily se žesťové nástroje. Proč ale vypadají jako zakroucené vedení ústředního topení? Který se nástroj umí s tóny klouzat, jako na tobogánu? Jak zní neduživý pozoun? Hraje lesní roh v lese? A co je to dusítko,…

Věštba
Jaký by byl váš život, kdybyste znali přesné datum své smrti? Je rok 1969 a po čtvrti Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala žena s vyjímečnými schopnostmi, která dokáže každému předpovědět den jeho smrti. Pokušení nahlédnout do vlastní budoucnosti ne…

Tma
Na Štědrý den objeví rozhlasová moderátorka Christine ve schránce dopis od ženy, která se chystá spáchat sebevraždu. Druhý den ráno zavolá do rádia muž a obviní ji z toho, že nic nepodnikla. Obvinění, hrozby a urážky se znásobí, jako by se někdo snažil převzít kontrolu …

Nejkrutější měsíc
Vrchní inspektor Armand Gamache dokáže ocenit nejen dobré jídlo a pití, ale především ryzost lidské povahy. Za dlouhá léta, co slouží u quebecké Sûreté, pochopil, že v zárodku každé vraždy se skrývá lidské neštěstí a že k nemyslitelnému činu mohou vést i drobné křivdy, …

S orlem na zádech
Víte, který králík umí lítat? No přece ten, co má na zádech orla. A víte, kdo vás vytáhne ze zoufalství, bídy a drogové závislosti, poskytne vám střechu nad hlavou a všechno, co v životě potřebujete? No přece novodobý otrokář. Román S orlem na zádech přináší zasvěcený a…

Novinářem v Číně 2
Ponořte se do víru zážitků jeho asijské dekády, vydala by na několik lidských životů. Jak vývoj Číny ovlivnila politika jednoho dítěte? Jaké je zde postavení žen? Jaký byl laureát Nobelovy ceny Liou Siao-po, nejznámější čínský disident? Máme se bát rozpínavosti Číny? Po…

Cílovníci
Na srdce jsou Poděbrady. A na to rytířské dvojnásob! Září 1946. Do internátní Koleje krále Jiřího zřízené v poděbradském zámku, kde vznikla česká obdoba elitní britské chlapecké školy Eton, nastupuje i pražský rošťák Záviš. Za války prý zvlčil, takže se tu musí zocelit,…

Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala
Láska, sex a radnice! Řekněte své ANO pořádné dávce zábavných historek o vztazích, které (ne)skončily před oltářem. Zažili jste někdy svatbu jako řemen, bláznivou rozlučku se svobodou anebo kuriózní žádost o ruku? Populární stand-up komička Lucie Macháčková je věčná dru…

Trofej
Miloň Čepelka netradičně, nikoliv jako člen Divadla Járy Cimrmana, ale jako autor jedné ze starších rozhlasových her se sociálně společenským tématem o jednom citlivém manželském problému.Osoby a obsazení: Kohoutek, hajný (Josef Somr), Jarmila, jeho žena (Daniela Kolářo…

Jsem to já?
Výběr z knihy hereckých pamětí Vlasty Fabianové, přečetla sama autorka a herečka krátce před svou smrtí v roce 1991.Kniha sugestivně nazvaná Jsem to já?, svědčí nejen o touze a potřebě podívat se na sebe z odstupu, ale také a především o uctě k lidem, od nichž se Vlast…

Lockdown
Pod nebem je peklo. Pod peklem je Výheň. Když teprve třináctiletého Alexe křivě obviní z vraždy, jeho život se obrátí vzhůru nohama a už nikdy nebude jako dřív. Najednou se ocitá ve Výhni – přísně střeženém vězení pro mladistvé delikventy. Nejtvrdším místě na světě scho…

Aristokratka pod palbou lásky
„Jsem v pozici obklíčené jednotky a čekám na útok...“ Z Marie je po návratu na Kostku mezinárodní celebrita. Nejenže svým šarmem oslnila Její Veličenstvo Beatrix i všechen nizozemský lid, ale dokonce naprosto okouzlila místní nejlepší partii „se šrajtoflí jenom o něco t…

U snědeného krámu
Tragický příběh kupce Martina Žemly v románovém příběhu, který je zřejmě nejlepším literárním dílem Ignáta Herrmanna. Rozhlasové zpracování Herrmannova románu z roku 1958 v hlavní roli s Josefem Bekem.

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století
„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!“ Václav Havel. Martin Vopěnka proplétá dějinné události s životopisnými, popisuje podstatu totalitní společnosti i touhu jednotlivce žít v pravdě. Mají vaše děti mezery v historii 20. století a stěží by daly dohromady z…

Manželé v běhu
Od autorů úspěšného blogu Running2.cz. Jsou dva a jsou sví. Ona je Býk a on Beran. Ona dámička, která odjakživa nesnášela běhání i soutěžení. On kluk, co běhal každý den do školy a taky závodil. Ona byla odjakživa samá ruka, samá noha a snědla toho víc než všichni chl…

Svatební cesta do Jiljí (četba výběr)
Toho druhého nejlíp poznáš, když s ním cestuješ. Vypravěč příběhu, trochu suchopárný pětatřicátník milující pořádek a řád, si chce otestovat svoji vyvolenou, dívku, která neumí číst v mapách a je na jeho vkus poněkud romantická a nesystematická. Vypraví se s ní na předs…

Rychlík z Norimberka
Rozhlasová hra Rychlík z Norimberka byla natočena v roce 1975, na svou premiéru si ovšem počkala až do roku 1990. Dobrosrdečný taxikář v ní vypráví příběh svého zahraničního "rita", staré dámy, která přijela ze Západního Německa navštívit pražské příbuzné, ale jak se uk…

Hvězdosvit 1: Vilma a ztracený den
Vilma Mechová je nejmladší a nejméně mocnou čarodějkou v kouzelnické rodině. Dokáže nacházet ztracené věci jako klíče, ponožky nebo umělé zuby. Což je jistě užitečné, ale ne příliš vzrušující… Pak se ale u domu Vilminy rodiny zjeví nejobávanější čarodějka celého Hvězdos…

Čtvrtý rozměr smrti
Jeden z méně známých rozhlasových pokusů o originální zvukové zpracování detektivního a sci-fi příběhu scenáristy Oty Hofmana.Podle dobové recenze:"...hra představuje nejen výtečné využití stereofonní techniky, ale i obsahové obohacení žánru vědeckofantastického. O. Hof…