Audiokniha 100 statečných - Host č. 58 - Radana Štěpánková 07.06.2014

Šírou tu zemi, zemi jedinou
150. výročí úmrtí Karla Hynka Máchy (zemřel 6.11. 1836) stalo se pro Violu a Pražské kulturní středisko důvodem ke společnému pořadu, který se konal v neděli večer 9. listopadu 1986 v Divadle Jiřího Wolkra v Praze pod názvem Šírou tu zemi, zemi jedinou. Stejnojmenná gra…

Marie a zahradník
Milostné romaneto horkokrevné vdovičky Marie, proradného záletníka Jožky a mladicky zamilovaného zahradníka Karla zasadil Neff do kulis pražské Kampy o výročních hrnčířských trzích. Šestidílnou četbu na pokračování natočil v roce 1980 režisér Jan Lorman s Rudolfem Hruší…

Jan Žižka
Život a doba husitského válečníka od lapkovských let po velká vítězství Jana Žižku zná historie jako nepřemoženého vojevůdce a geniálního stratéga. V podání historika Petra Čorneje vystupuje však mnohem plastičtěji jako polní velitel, charismatická osobnost vybízející …

Černobílé pohádky
Černobílé pohádky napsalo 18 populárních českých autorů knížek pro děti i dospělé. V audioknize najdete vtipnou pohádku O kohoutkovi z pera Zdeňka Svěráka, půvabný příběh O Vilíkovi, který napsala Alena Mornštajnová, pohádku Petry Soukupové s názvem Klárka nebo třeba tr…

6x Otec Brown
Záhady, které vyřeší katolický kněz a zároveň bystrý amatérský detektiv v podání Petra Pelzera. Dále hrají: Bořivoj Navrátil, Michal Pavlata, Jan Přeučil, Ilja Racek, Jiří Plachý, Karel Hlušička, Vlastimil Zavřel, Stanislav Oubram a další. Režie Petr Adler Rozhlasová na…

Boletus arcanus
Gregor Marty je vcelku obyčejný redaktor jednoho knižního nakladatelství, jemuž převrátí život naruby nález záhadného duhového hřibu s roztodivnými účinky. Boletus arcanus splní každé přání. Po jeho pozření můžete být bohatí, žádoucí a možná i nesmrtelní. To je hodně lá…

Hurvínkova zlatá zebra
Divadlo S+H má ve své fonotéce řadu tzv. edukačních, tedyvýchovných titulů. K nejslavnějším patřila Zlatá zebra (dopravní výchova pro nejmenší) natočená v 70. letech Milošem Kirschnerem a Helenou Štáchovou podle scénáře Františka Nepila. Získala dokonce ocenění UNICEF. …

Vždyť je to hračka
Zabíjet je tak snadné! – Když vás nikdo nepodezírá. Policista Luke Fitzwilliam se vrací z Dálného východu do rodné Anglie a ve vlaku mu milá stará dáma vypráví o sérii vražd v městečku, kde žije. Luke jí zprvu nevěří, ale jedno oznámení v černé kronice ho přesvědčí, že…

Krajina nočních jezdců
Audiokniha Krajina nočních jezdců obsahuje čtvrtý díl oblíbené historické série od autora Františka Niedla. Nastal rok 1422 a boj v Čechách nabírá na intenzitě. Katolíci bojují proti husitům a kališníci proti svým bratrům, každý mění strany i vyznání podle toho, jak se …

Karel Höger vypráví nejlepší pohádky (Čapek, Němcová, Trnka ...)
Karel Höger patří k vypravěčům, jejichž přednes i repertoár mají děti rády a s novými generacemi posluchačů se ho stále znovu dožadují. Titul totiž vznikl na přání kupujících, toužících mít krásné Högerovy pohádky shromážděny na jednom CD. Tento výběr z archivu tedy dět…

Klekner
Můj přítel Klekner byl už od dětských let podivínský chlapec, a proto ho jeho vrstevníci nepřijali mezi sebe. To byl asi ten pravý důvod, proč jsem k němu přilnul já. Získal jsem si jeho důvěru a prožil s ním nezapomenutelné chvilky. Dospěli jsme spolu ke zvláštnímu poz…

Vražda s pridanou hodnotou
Vrchného inšpektora Ledeckého z oddelenia vrážd Bratislavského riaditeľstva policajného zboru prenasledujú zlé sny a neusporiadaný súkromný život. K tomu má preveriť podozrenie z vraždy, ktoré na základe spravodajských informácií priniesol kolega z ekonomickej kriminálk…

Kozák: Podzim v kraji tygrů
Původní LP album 1218 0541 "Jan Kozák Podzim v kraji tygrů" vydal Supraphon v roce 1982 - výběr z tohoto "loveckého díla", milostného příběhu dvou geologů z prostředí sibiřské tajgy v interpretaci Pavla Haničince nyní vychází poprvé digitálně.

Losos v kaluži
Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. J…

Hlavně o mamince...
"Když jsem si vzpomněl, co mi maminka vykládala o svém dětství, o životě v městečku nedaleko Lvova.... Sotva jsem o tom začal psát, najednou se to začalo hrnout. Motor fantazie se spustil a byla z toho knížka povídek s názvem Hlavně o mamince.Autorské čtení: Arnošt Gold…

Infico
Předcházely tomu hodiny a hodiny testování, ověřovacích simulací a modelových scénářů. Jenže když pak došlo k tomu, že akce musela být najednou neplánovaně spuštěna, muselo se improvizovat. A každá improvizace generuje chyby. Ta, která se stala mně, ovšem byla megachybo…

Zdravotnická angličtina
Zdravotnická angličtina je poslechový kurz, který se skládá z 500 specializovaných slovíček a kontextových vět (1000 poslechových jednotek celkem) rozdělených do lekcí: aktivity, lidské tělo, nemocnice, vlastnosti, nemoci, léky profese a nástroje. Je určen nejen lékařům…

O ebenovém koni
Pohádka inspirovaná Pohádkami tisíce a jedné noci nás zavede do oblasti bývalé Persie, kde se odehrál příběh, jehož děj se točí kolem létajícího koně ze vzácného ebenového dřeva. Právě on přiměje k slzám princeznu Dalidu, zatímco jejímu bratrovi princi Hasanovi přinese …

Vzpomínáme na Červenou sedmu
Původní LP album DM 15081 "Vzpomínáme na Červenou sedmu" vydal Supraphon v roce 1959 - nyní montáž z písní kdysi znějících ve slavném uměleckém kabaretu Červené sedmy v interpretaci Soni Červené a z vyprávění o jeho vzniku v prosinci 1909, o jeho zakladatelích, jejich b…

Prokletí hradu Mydlovar
Na nově budovaném hradu Mydlovar, vystavěném ve druhé polovině 13. století, dochází k podivnému úmrtí oblíbeného psa hradního pána. Pan Jan se s jeho smrtí nehodlá tak snadno smířit, chce odhalit viníka, aby ho mohl náležitě potrestat. Jeho vypátráním je pověřen Martin,…

Proměna
Jak věci změnit, když je změna zdánlivě nemožná? Proč je tak těžké provést nějakou výraznější změnu? Ať už v pracovním nebo osobním životě. Proč se změně k lepšímu lidé tolik brání, anebo v lepším případě "jen neudělají nic"? Je to lenost, zvyk, slabá vůle? S audiokniho…

Knížkový pejsek
Knížkový pejsek, to jsem já, protože bydlím v téhle knížce. Krátké příběhy pro nejmenší vyprávěné Knížkovým pejskem, který spolu s babičkou a kočič-kami bydlí v domečku z převrácené knížky. Všude plno sněhu, modrá obloha, zima až praští. Také to vidíte? Tenký proužek b…

Čertův mlýn
Jedna z klasických nedělních českých pohádek, které si oblíbilo několik generací posluchačů...Osoby a obsazení: Matěj (Josef Patočka), Janíček (Tomáš Juřička), Barbora (Martina Hudečková), čert (Ilja Prachař), rychtář (Antonín Hardt) a čertík (Artur Šviha).

Poslední vůle / Vánoční tragédie
Další dva případy z pera královny detektivek.

Toulky českou minulostí 901-950
Na počátku byla kniha Petra Hory – Hořejše „Toulky českou minulostí“. Pozoruhodný pokus o moderní, dokumentárně bohatý a čtenářsky přitažlivý výklad zásadních událostí českých dějin. Když přišel redaktor brněnského studia Českého rozhlasu Josef Veselý s nápadem vytvořit…