Audiokniha 100 statečných - Host č. 37 - Marek Šetina 07.06.2014

Monology - Hamlet, Cyrano z Bergeracu
Eduard Kohout (*6. 3. 1889 –25. 10. 1976) byl český herec, po desítky let byl jedním z protagonistů činoherního souboru Národního divadla v Praze, kde byl v angažmá v letech 1916 až 1960, kdy odešel do důchodu, ale pohostinsky zde hrál takřka do své smrti. Vystupoval i …

Temné variace
Temné variace jsou poctou hororu — žánru, který děsí i fascinuje, provokuje i hladí po duši. Oldřich Suchý v nich skládá hold mistrům a mistryním temnot, kteří formovali jeho čtenářské sny i noční můry. Každá povídka je jiná, a přece je spojuje cit pro jazyk, napětí a t…

Drsný spasitel - Část 2.
I dokončení příběhu Drsného spasitele charakterizuje rychle se odvíjející děj přímo nadupaný akčními a bojovými scénami, od soubojů muže proti muži až po grandiózní bitvy vedené těžkotonážní magií. Autor příběh osadil živými a životaschopnými postavami, důkladně prokres…

The Diary of a CEO
Chceli by ste nahliadnuť do mysle jedného z najznámejších podnikateľov súčasnosti a moderátora najpočúvanejšieho európskeho podcastu? Steven Bartlett vo svojom podcaste viedol v uplynulých rokoch obrovské množstvo rozhovorov s najväčšími svetovými lídrami, kreatívcami,…

Černý šíp
Rozhlasová hra Černý šíp na motivy literární předlohy R.L.Stevensona vypráví dobrodružný příběh z války růží. Zavede nás do Anglie druhé poloviny 15. století, kdy si vévodové z Yorku, mající ve znaku rudou růži, nárokují trůn na vládnoucí dynastii Lancasterů s bílou růž…

Poprava
Už se zase trestá jako za středověku. Jenom kat je dnešní… Na Šibeniční skále, která na předměstí Reykjavíku slouží už stovky let jako turistická atrakce, se ten oběšenec objevil v naprosto nevhodnou dobu. Tým vyšetřovatelů v čele s ráznou Erlou proto musí od počátku po…

Oddelenie D
Jediné, čo potrebuje, je len zvládnuť nočnú službu… Alebo skôr doslova ju prežiť? Amy nikdy nechcela stráviť noc na psychiatrickom oddelení D. Sú tu hospitalizovaní duševne chorí pacienti a ona ako študentka medicíny tu musí získať pracovné skúsenosti. Jej kolegovia vša…

Rolf zálesák (četba)
Dramatizovaná rozhlasová četba na motivy slavné knihy E. T. Setona. Líčení života v přírodě, jak jsou na něj odkázáni dva přátelé, bílý mladík Rolf a starší Indián Quonab, v kanadské přírodě. Setonovo vyprávění je jedno z mnohých, v nichž učí přírodní moudrosti. Bezpros…

Vlasta – román o králi komiků
Starý svět se rozpadl – a on věděl, že lidi se přesto potřebují smát. A tak je bavil dál, i kdyby to občas znamenalo ohnout hřbet… Vlasta Burian (1891–1962) byl improvizátor, furiant a živel s velkým charismatem, bez něhož se v meziválečné Praze neobešla žádná zábava. C…

Fico: Posadnutý pomstou
Audiokniha Fico – Posadnutý pomstou je pokračovaním bestselleru Petra Bárdyho o kariére a politike štvornásobného premiéra a predsedu Smeru, ktorá nás zavedie do zákulisia, kde sa rozhoduje o veľkých veciach. Autor demaskuje udalosti a strategické ťahy jednej z najvýraz…

Nives, co to povídáš?
„Obětovala jsem život chlapovi, kterýho mohlo zastoupit kuře.“ text pro distribuce: Krátká novela nabroušená jako břitva, která svými syrovými emocemi a ohromující a gradující upřímností odhaluje nitro člověka. Seznamte se s Nives: vdova, skrz naskrz Toskánka, hrdinka. …

ČERVENÝ TRPASLÍK 2: Lepší než život
Něco se stalo s časem. Zjančil se a žene se do absurdna! Už tři miliony let se hlubinami vesmíru řítí kosmická loď velká jako vrata do galaxie. Nikdo se špetkou rozumu by na ní dobrovolně nezůstal, a přece je na její palubě život…. Přesněji svérázný příslušník rodu Homo…

Můj život s třemi ženami
Zdravím tě, můj milý čtenáři, případně má krásná čtenářko, dovol, abych se ti v krátkosti představil. Jmenuji se Kristián Novotný, jsem pohledný, ač plešatějící třiceti letý muž. Také jsem úžasný táta dvou dcer, žádostivý manžel jedné ženy, ne zcela ambiciózní zaměstnan…

Mne soudila noc
Rozhlasová dramatizace prvotiny spisovatelky a lékařky Valji Stýblové s Ivanem Trojanem a Jiřím Langmajerem v hlavních rolích. V prvním dvojčísle Literárních novin z roku 1949 vyšel Stýblové úryvek z prózy Mne soudila noc, s níž uspěla v literární soutěži nakladatelstv…

Zvedá se vítr
Píše se rok 1997 a jižní Moravu sužují katastrofické povodně. Ve stínu všepožírajícího živlu navíc dojde v Hodoníně k vraždě. Mrtvolu krásné dívky najde v lese parta dětí a rozhodne se vypátrat viníka. Jeden z kamarádů, Filip, má totiž zvláštní dar: dokáže komunikovat s…

Rozpuštění
Mnichům ze Scarnsea není nic lidského cizí. Platí to i pro vraždu? Píše se rok 1537 a králův obávaný první ministr Thomas Cromwell pomáhá Jindřichu VIII. zbavit se nepohodlné manželky, stát se hlavou reformované anglikánské církve a získat majetek bohatých římskokatolic…

Signum laudis
Působivá četba z románu Vladimíra Kaliny, který je nejznámější ve své prvotní podobě filmového scénáře s Vlado Müllerem v hlavní roli. V rozhlase v režii Vladimíra Tomeše účinkují Jaroslava Adamová, Gustav Opočenský a Pavel Pípal.

Každý ve svém
Audio povídka Martina Johanny KAŽDÝ VE SVÉM vypráví příběh chlapce a dívky, které osud svede dohromady za nevšedních okolností v srdci prýštící fontány. Po doslova pohádkovém seznámení však postupně narážejí na nejednu překážku. Oba totiž žijí ve vlastních sociálních bu…

Zrušený rok – Deník 2020
Neměly by dnes - jak moje kdysi nezpochybnitelná, mnohaletá láska k Veronice (jakkoliv tragicky skončivší), tak moje kdysi nezpochybnitelné, ještě delší přátelství s Martinem (byť později taktéž ztroskotavší) - být spíš důvodem k oslavě než truchlení? Neměl by být můj o…

Z dopisů Jiřího Voskovce a Jana Wericha
Čtyři části rozhlasové podoby korespondence V+W trvají celých šest hodin, což se na první pohled může jevit jako velmi rozlehlá plocha, ale když si uvědomíme, že tři svazky obsahují přibližně čtrnáct set stran, je zřejmé, že jsem musel hodně škrtat a některé části kores…

Posmrtná predace
ANOTACE Básník české akční fantastiky se vrací na místo činu v deštivém krimi noiru. V životě každého soukromého vyšetřovatele se objeví případ, po kterém už nic není jako dřív. Před Vincentem Krhavým se jeden takový zvedne ze dna věčně prázdné lahve, a když se ho nezba…

Krutý měsíc
Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čt…

Tři večery s dědou aneb Vyprávění o Pučálkovic Amině
Další z úspěchů dlouholetého tvůrčího tandemu dramaturgyně Jaroslavy Sterjčkové a režiséra Jiřího Horčičky. Rozhlasová inscenace, která vznikla na motivy slavné knížky herce Jindřicha Plachty.

Jak na to – Absurdní vědecká řešení obyčejných každodenních problémů
Audiokniha Jak na to – Absurdní vědecká řešení obyčejných každodenních problémů Autor Randall Munroe. Čte Jan Eisler. Nejzábavnější a nejneužitečnější domácí rádce. Od nápaditého tvůrce populárního webového komiksu xkcd a bestsellerů Co kdyby? a Velký vysvětlovač. Ať …