Audiokniha 100 statečných - Host č. 29 - René Kujan 07.06.2014

Kruté šprýmy
Dvě komické a groteskní povídky britského autora oscilující mezi nezávaznou recesí a závažnou výpovědí o temných stránkách lidské existence čtou pánové Oldřich Nový a Jiří Pick.

Tajemný cizinec
Co způsobí příchod laskavého Satana v životě obyčejné rakouské vesnice na sklonku 16. století? Nadčasový příběh o otázkách etiky a morálky, o relativitě pojetí dobra a zla i o nesmyslnosti lidského počínání.Účinkují: Jan Hartl a Boris Rösner.Režie: Dimitrij Dudík.

Okamžiky s Otou Pavlem
Uslyšíte unikátní svědectví o hlubokém přátelství Arnošta Lustiga a Oty Pavla. Budeme sledovat jejich cestu od prvních literárních pokusů v rozhlase, novinách a časopisech až k úspěšné literární dráze. Arnošt Lustig některé společné zážitky shrnul v knížce Okamžiky s Ot…

Křehkost
Bára a Filip. Dva mladí lidé podobní tolika ostatním. Dají se dohromady přes Tinder. Nejdřív si píšou, poznávají se, váhají. Šrámy z předchozích partnerství se mísí s touhou konečně objevit pravou lásku. Oba mají za sebou řadu vztahů, mají slibně rozjeté kariéry. Touží …

Verne: Tajemný hrad v Karpatech
Všem milovníkům verneovek známý příběh hraběte Teleka, geniálního vynálezce Orfanika a zlověstného barona Gortze Kolem tajemného, polozříceného hradu v sedmihradských Karpatech, kam se uchýlil před lety zmizelý poslední majitel se svým společníkem, geniálním, avšak zatr…

Hadí kůže
Jedna ze starších rozhlasových pohádek dramatika Františka PavlíčkaÚčinkují František Smolík, Luděk Munzar, Růžena Merunková, František Hanus a další.

Osudy
O svém životě vypráví Arnošt Lustig (1926-2011) rozhlasová nahrávka z r. 2002 Tanečník s osudem Můj nejoblíbenější fotr rád tancoval. Po druhé světové válce hlavně na americký swing a české polky, po sovětské okupaci na argentinská tanga a ploužáky z Posázaví. Vydrže…

Drsný spasitel - Část 1.
První část jednoho z nejlepších postapokalyptických románů od českého autora, fenomenálního Miroslava Žambocha. Století válek mezi lidmi a bytostmi z Druhé strany reality změnilo svět. Možná je to jen zvláštní muž bez paměti, možná démon, netvor s okem nadaným vlastní z…

Nejkrutější měsíc
Vrchní inspektor Armand Gamache dokáže ocenit nejen dobré jídlo a pití, ale především ryzost lidské povahy. Za dlouhá léta, co slouží u quebecké Sûreté, pochopil, že v zárodku každé vraždy se skrývá lidské neštěstí a že k nemyslitelnému činu mohou vést i drobné křivdy, …

Jan houslista
Jan houslista - lyrickoepická básnická povídka Josefa Hory - vyšla poprvé v roce 1939 v dusném okupačním období. Byla psána pod formálním vlivem Puškinovým, kterého Josef Hora v té době hojně překládal a je jakýmsi hledáním odpovědnosti za osud zkoušené a ohrožené země-…

Temnota
Po devíti krocích jsme dospěli ke konci – přímo do srdce Temnoty. A je příznačné, že nás vítá ikonický autor z Irska jménem Bram Stoker. A s Drákulou po boku. Tedy – ne tak docela. Drakulův host je jedna z povídek, které vydala vdova po něm až po jeho smrti. A ač v názv…

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

Klub štresáků
Další z rozhlasových her oblíbené autorky Heleny Benešové. Tentokrát o složitostech novinářské profese. V režii Hany Kofránkové v roce 1989 účinkovali: matka (Daniela Kolářová), redaktor (Jiří Bartoška) a elévka (Zuzana Bydžovská).

Saturnin
Kultovní český humoristický román v rozhlasové dramatizaci z roku 2025 Hrají: Miloslav König (pán), Martin Pechlát (Saturnin), Hana Seidlová (teta Kateřina), Eliška Zbranková (slečna Barbora), Miroslav Hanuš (doktor Vlach), Vojtěch Hrabák (Milouš) a Milan Šteindler (dě…

Tatínek 002
Další kniha patnácti moderních pohádek Arnošta Goldflama o statečném tatínkovi si svým svérázným humorem a fantazií nijak nezadá se svou předchůdkyní. V navenek moderních pohádkách z každodenního života se posluchači mávnutím kouzelného proutku vydají z reality za dobro…

Husitská epopej V.
Za časů Ladislava Pohrobka (1450–1460) Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné…

09. Chorvatština - cestovní konverzace
9. díl z jedinečné řady 24 audio konverzací, sloužící jako vynikající pomůcka pro turisty i profesionální pracovníky. Obsahuje 32 témat k snadnému dorozumnění, více než 500 konverzačních obratů s výslovností, samostudium formou poslechu a opakování.

Jan Vojáček: Umění nemoci
I lékaře někdy dostihne nemoc – v případě Jana Vojáčka šlo o banální virózu, přesto si kvůli ní začal opět klást různé otázky. Co pro naše tělo znamená nemoc a jaké poučení si z ní vzít? Pokud jste často nemocní, sužují vás chronické potíže nebo se jen „necítíte dobře“,…

Zrození Evropanů
>> „Krause a Trappe uchvátí čtenáře nadšením z mladého oboru archeogenetiky a ukážou, že dějiny evropského obyvatelstva jsou příběhem změn, převratů, míšení, migrace, adaptace a samozřejmě i utrpení. Minulost je dekódovaná jako nikdy předtím.“ — Wall Street Journal ## …

Nevítaný host
Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů: Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hot…

Prahou staletí (5). Reportážní zastavení v hlavním městě republiky
Z komentáře k původnímu 2LP albu 1018 4601 vydanému Supraphonem v roce 1985 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Bylo to zvláštní - žil jsem v Praze už kolem čtvrt století, okouzlovala mě malostranská zákoutí i monumentalita prastarých paláců a vzepětí chrámů, vydrže…

Zločiny z vášně
Speciální edice na přání posluchačů. Bez hudebních předělů a podkresů. Soubor sestavil Vlastimil Vondruška. Obsahuje: Nepohřbený rytíř, Klášterní kostnice, Vražda v lázních, Poslední cantilena.

Plakala panna, plakala
Na podzim roku 1969 se rozhodl Jiří Šlitr vytvořit pro Československou televizi zajímavý neformální pořad s anonymními mladými lidmi. Šlitr seděl u klavíru, hlouček mládeže jej obklopoval a společně velmi otevřeně a neškrobeně rozprávěli a zpívali písničky z Reduty, Sem…

Mise Afghánistán
Mise Afghánistán - Český chirurg v zemi lovců draků - audiokniha obsahuje soubor záznamů lékaře Tomáše Šebka, který pobýval v Afghánistánu a pomáhal zachraňovat lidské životy během válečných konfliktů. Desetiletý Rahmudin přišel s proraženou lebkou. Nevěřil jsem, že se …