Rozdíl složení potravin v různých zemích neznamená horší kvalitu, říká koordinátor testu Pivoňka

Vysoká škola Chemicko-technologická v Praze zkoumala složení stejných německých a českých potravin. Na základě testů zjistila, že třetina z 24 stejných značkových potravin má v obou zemích odlišné složení. Například hlavní složkou masové konzervy Luncheon meat od firmy Tulip prodávané v České republice bylo strojně oddělené maso. V Německu bylo v tomtéž výrobku výhradně vepřové maso. Koordinátor projektu a odborný asistent Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jan Pivoňka nicméně na rádiu Zet řekl, že rozdíly ve složení stejných potravin v jednotlivých zemích neznamenají, že by potraviny v České republice byly méně kvalitní. Také by z výsledků testů nevyvozoval, že by si spotřebitelé měli dávat pozor. 

Test se podle Pivoňky zaměřil i na rybí prsty Iglo. Na základě senzorických testů a preferencí českého spotřebitele, vyšlo najevo, že chutnější jsou německé výrobky.

„Hlavní rozdíl v rybích prstech, který jsme tam zjistili, byl to, že výrobky, které obsahovaly větší podíl vody, měly méně pevnou konzistenci. Konzumenti, kteří pak posuzovali tu senzorickou jakost, nedostatky poznali a preferovali více německý vzorek,“ řekl Pivoňka.

Problém nastal i při testování zmiňovaného Luncheon meatu od společnosti Tulip. Český výrobek obsahoval velké množství strojně odděleného masa. Naopak zboží pod stejnou značkou na německém trhu je vyráběno výhradně z vepřového masa. Problém spočívá i v tom, že strojně oddělené maso je výrazně levnější surovinou. Senzorické testování podle Pivoňky ovšem nedokázalo prokázat, zda spotřebitelé preferují strojně oddělené maso nebo vepřové.

„Řekl bych, že se o tom dá těžko diskutovat, jestli výrobek je v této koncepci ospravedlnitelný na českém trhu s tím, že spotřebitel vyžaduje strojně oddělené maso místo vepřového. Myslím si, že to není pravda,“ sdělil na rádiu Zet Pivoňka.

Český spotřebitel si může připadat šizený i v případě ledových čajů vyráběných společností Coca-Cola. V české verzi čaje se jako sladidla používají glukózo-fruktózový sirup, náhradní sladidlo steviol-glykosidy a cukr, zatímco německé čaje obsahují pouze cukr. Senzorické zkoumání odhalilo, že Češi více preferují německé čaje, které obsahují oproti těm českým také o 40 procent více čajového extraktu.

„Řada produktů měla stejné vlastnosti. Kdybych se měl zmínit, ty které byly úplně stejné a nebyla tam zjištěna vůbec žádná odchylka, tak to byl například olivový olej Carbonell, kečupy Heinz, Kinder vajíčka, čokolády Toffifee, tyčinky Bounty, zmrzlina Mövenpick,“ uvedl Pivoňka.

Pivoňka na rádiu Zet také řekl, že se lidé podle něj nemusí bát, že by výrobky byly nekvalitní. Hodnocení a srovnávání kvality nebylo podle jeho slov předmětem zkoumání. Vyjádření padlo s ohledem na to, zda byly výrobky stejné nebo ne. 

 

Zdroj: Zet

Rozdíl složení potravin v různých zemích neznamená horší kvalitu, říká koordinátor testu Pivoňka Foto: Shutterstock.com

reklama

Další články

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.