Průvodce světem kvalitního rumu. Jaký je vhodný do koktejlů a který pít po doušcích

Zvláště v letních dnech, v rámci dovolené nebo při příležitosti významné události, se stává rum oblíbeným alkoholickým nápojem. Jaké typy rumu je nejlepší namíchat do koktejlů a jaké naopak pít po doušcích? Dozvíte se v našem článku. 

Rum je alkoholickým nápojem destilovaným z melasy. Vyrobit ho lze rovněž z cukrové třtiny. Slovo rum vychází z pojmu rumbellion, což v překladu z angličtiny znamená „velký ruch“.

V jednoduché „terminologii“ se rum rozlišuje na bílý nebo černý. Pak ale existuje další specifické řazení rumů, které používají pouze znalci. Poznatky o tom přinesl magazínu Forbes obdivovatel rumu Karl Franz-Williams, který rovněž spoluvlastní s Julií Grunbergerovou newyorský Solomon & Kuff Rum Hall. Jde o speciální bar, který nabízí přes 100 rumů z celého světa.

„Když si představím slovo rum, tak se mi vybaví dvě široké kategorie,“ řekl pro Forbes Williams. „Jednu kategorii používám do koktejlů a druhou piji samotnou. Obecně platí, že jediným rozdílem je poměr ceny ku kvalitě. Ty nejlepší ale relativně levné rumy použiji do koktejlu,“ sdělil Williams. Pokud si chce ale vychutnat skvělý rum z útrob jeho sklepa, tak se cena láhve může vyšplhat až na 300 dolarů. V tomto případě si rum dopřeje spíše ve společnosti s kvalitním doutníkem a o koktejlu si nechá radši zdát.

 

Koktejlové rumy:

  • Appleton Reserve, Goslings, Smith and Cross, Bacardi 8, Clemente Canne Blue, Santa Theresa 1796, Rhum Barbancourt 8-Year, Flor de Caña Anejo.

„Tyto rumy jsou cenově dostupné, rovněž jsou dobře rafinované a řezané. Palírny při jejich výrobě odvedly dobrou práci. Reprezentují všechny hlavní třídy rumu (anglický, španělský, francouzský nebo rhum agricole – z cukerné šťávy nikoli až ze zbytkové melasy),“ uvedl Williams. „Jedinou kategorií, která tu chybí je druh rumu cachaça, který se vyrábí z cukrové třtiny. Tyto rumy se dotýkají každé kategorie. V Appletonu, Goslings a Smith and Cross si můžete vychutnat chuť melasy (zbytek po vycukernění cukrové řepy či cukrové třtiny). Santa Therese je zase mnohem sušším rumem a může být ve vašem koktejlu skvělou náhradou za whisky. S těmito rumy získáte lekci jak takzvaný terroir (souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa pěstované rostliny) může změnit chuť rumu. Mixování jednotlivých se pak stává mystickým zážitkem.

 

„Degustativní“ rumy:

  • ACR (Authentic Caribbean Rum): English Harbour 5-Year, Antigua; Chairman´s Reserve, Saint Lucia; El Dorado 15-Year, Guyana

„Mám tendenci upřednostňovat anglické typy rumu z karibského ostrova Svatého Vincenta. Miluji výraznou chuť melasy a pálenou chuť cukru, která je v rumu cítit,“ sdělil Williams.  

Rumy anglického typu se řadí mezi melasové rumy. Většina palíren se vyskytuje na Barbadosu, Jamajce a Guyaně. Výroba rumů anglického typu se uskuteční formou fermentace melasy střední až dlouhou dobu. Konečná melasová břečka se destiluje výhradně na kotlíkových destilačních přístrojích (pot still).  

 

Latinské rumy:

  • Diplomático Reserva Exclusiva, Venezuela; Ron Matusalem Gran Reserva 15, Dominikásnká republika; a Brugal 1888, Dominikánská republika.

„Nechci ohrnovat nos, pokud jde o čisté a lehké rumy latinského typu,“ říká Williams. Pro výrobu těchto rumů slouží metoda Solera zahrnující přísné normy kontroly. Solera vychází podle serveru Orumu.cz ze španělského „K zemi“. Jde přitom o způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů.

Nejjednodušší forma systému Solera spočívá v tom, že sada sudů stejného typu se rozdělí do různých věkových kategorií. Závisí poté na tom, jak jsou naskládané na sobě. Naspodu je nejstarší a nejmladší naopak na vrcholu. Systém je nezbytný pro následující míchání, jež se pojí k samotnému procesu Solera. Nejstarší rum se podle Orumu.cz přelije do lahví. Poté se naplní druhým nejstarším rumem hned nad ním. Tímto způsobem se stále pokračuje, až se palírna dostane k nejvrchnějšímu sudu. Rum se následně nechá zrát a celý proces se opakuje.

 

Rhum Agricole:

  • Clement XO, Martinique; Damoiseau XO, Guadalupe; a Rhum Barbancourt Estate Reserve (15-Year), Haiti

Francouzi byli vždy podle Forbesu mistry kvality. Byli známí pro své jemné lihoviny, jako je koňak. U rumu tomu není jinak. Použití malého množství melasy vyzdvihuje na povrch terroir. Tyto rumy jsou výborné jak pro degustativní popíjení, tak i pro použití v míchaných nápojích.

Rumy agricole jsou takzvanými zemědělskými rumy. Jsou typické pro oblast bývalých francouzských kolonií na území Karibiku. Tynto typ rumu se dostal na veřejnost v 17. století. Pro rumy agricole je příznačné ovocné aroma a suchost. Destilují se na destilačních kolonách (column still). 

 

 

Zdroj: Forbes.com, Zet

Průvodce světem kvalitního rumu. Jaký je vhodný do koktejlů a který pít po doušcích Foto: Shutterstock.com

reklama

Další články

  1. Osm nejobávanějších elitních jednotek světa

    Společnost ·

    Elitní a speciální jednotky jsou chloubou všech zemí. Účastní se misí, na které běžní vojáci nestačí. Pozorně sledují potenciální hrozbu, všímají si strategických cílů…

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.