Některé firmy se věnují GDPR, aniž by musely

Některé společnosti vyžadují podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nadbytečně po klientech souhlas se zpracováním osobních údajů kvůli službám, jež poskytují na základě smlouvy nebo zákona. Týká se to například poskytování bankovních či telekomunikačních služeb. Informaci v pátek v prohlášení zveřejnila předsedkyně úřadu Ivana Janů.

"Vyžadování souhlasu může být v řadě případů nadbytečné a v rozporu s obecným nařízením na ochranu osobních údajů (GDPR)," uvedla Janů. Uvedla to v souvislosti s četnými žádostmi o udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů, které lidé dostávají elektronickou poštou či prostřednictvím internetu. Řada z nich se kvůli tomu obrátila na ÚOOÚ se stížnostmi.

"Správci a zpracovatelé nadbytečně požadují po svých zákaznících - klientech souhlas se zpracováním osobních údajů v případech služeb, které jsou běžně poskytovány na základě zákona, smlouvy či jiného právního důvodu uvedeného v obecném nařízení (GDPR). Jedná se například o poskytování bankovních či telekomunikačních služeb," uvedla Janů.

Předsedkyně ÚOOÚ připomněla, že v těchto případech nesmí být poskytnutí služby vázáno na udělení souhlasu. Jeho vyžadování je proto nadbytečné, obtěžující a většinou i klamavé a zároveň je v rozporu s obecným nařízením. Janů podotkla, že osobní data se ani v případě udělení souhlasu nesmí stát předmětem obchodování. "Soukromí člověka není obchodovatelnou komoditou," dodala.

Úřad se podle předsedkyně zaměří při dozorové činnosti na okolnosti získávání souhlasu a jeho náležitosti. Bude zjišťovat, zda byl souhlas získán v souladu s obecným nařízením, tedy svobodně, informovaně, transparentně, nedvojznačně a poctivě v přístupu k zákazníkovi a zda klient věděl, k jakému účelu a kým budou jeho osobní data použita.

Nařízení GDPR začalo v EU platit od letošního 25. května. Jeho podrobnosti má v českém právním řádu upravit nový zákon, který čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou.

 

 

Zdroj: ČTK

Některé firmy se věnují GDPR, aniž by musely Foto: Shutterstock.com

reklama

Další články

  1. Coca-Cola kupuje kavárny Costa Coffee

    Byznys ·

    Americký nápojový gigant Coca-Cola se dohodl na převzetí britského řetězce kaváren Costa za 3,9 miliardy liber (zhruba 112 miliard Kč). Costa je podle agentury Reuters…

  2. Česká ekonomika zpomalila růst na 2,4 procenta

    Byznys ·

    Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta ze 4,2 procenta v prvním čtvrtletí. Mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt zrychlil růst …

  3. Švédská koruna je nejníže od finanční krize

    Byznys ·

    Kurz švédské měny se propadl nejníže od vypuknutí globální finanční krize. Skandinávská země se nyní připravuje na velmi důležité volby, které by mohly dramaticky změn…

  4. Začne Amazon podnikat v kinoprůmyslu?

    Byznys ·

    Amazon se postupně oddaluje od svého původního podnikání, kterým byl prodej knih. V nedávné historii například koupil řetězec supermarketů s organickými potravinami Wh…

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.