Čeští vinaři a potravináři se předvedli na Hradě, padl i rekord v počtu návštěvníků

Víkendové babí léto přilákalo na jubilejní desáté Pražské vinobraní na Pražském hradě  padesát tisíc lidí. Padl tak rekord z loňska, kdy na vinobraní na Hrad přišlo třicet tisíc návštěvníků.

Slavnost odstartovala v sobotu 19. září v deset hodin ráno otevřením produkčních zahrad. Pak začaly dva dny ochutnávek vína, jídla a nechyběl ani kulturní program. „Každý ročník se postupně počet návštěvníků navyšoval, ale že překonáme loňský rekord téměř o dvojnásobek, jsme opravdu ani nedoufali,“ uvedl David Šebek, mluvčí Správy Pražského hradu, který si pochvaloval také práci jeho kolegů ze Správy pražského hradu i dalších spoluorganizátorů. Ostatně spokojenost byla vidět i na návštěvnících, kteří doslova zaplavili celé Královské zahrady i terasy jízdárny Pražského hradu.

 

Hitem byl burčák i pravé české špekáčky

Návštěvníci si mohli vybrat mezi točeným moravským burčákem z Archlebova nebo čerstvou hroznovou šťávou. Tisíce lidí se za symbolický poplatek zúčastnily i degustace tichých vín v historických prostorech Míčovny. Svoji produkci zde představily téměř dvě desítky vinařství, mezi nimi například Spielberg, Víno Blatel, Tanzberg Mikulov, Vinařství Krásná hora či Wine concept.

„Novinkou desátého ročníku Vinobraní na Pražském hradě byly i prodejní ochutnávky českých potravin nabízených pod značkami Klasa a Regionální potravina,“ popsala letošní novinku Michaela Štědrá, ředitelka marketingu Správy Pražského hradu. Velký zájem byl o tradiční špekáčky nebo speciality z Olomouckých tvarůžků, ale menu bylo pochopitelně bohatší. Během víkendu se na Hradě představily čtyři desítky výrobců. Návštěvníci si mimo jiné pochvalovali regionální speciality jako například svatební koláče, makové rohlíčky nebo karamel s příchutí chilli.

 

Folklór, šermíři a historická soutěž

K dobrému vínu patří ženy a zpěv. O ten se postaralo několik folklórních souborů, které vystoupily v Královské zahradě. Do středověku diváky pozvali šermíři ze skupiny Dominik.
Vinobraní splnilo i naučnou roli. Pro rodiče s dětmi totiž připravila stálá expozice Příběh Pražského hradu soutěž, při které se dozvěděli řadu zajímavostí o českých korunovačních klenotech.

 

Veřejnosti obvykle vstup zakázán

Vinobraní už tradičně otevírá brány také do produkčních zahrad, které jsou jinak po celý rok pro veřejnost zavřené. Kromě bylinek a zeleniny se zde pěstují tisíce orchidejí, anturií, gerber, ale i mnoho druhů exotičtějších květin, které se používají pro výzdobu Pražského hradu při protokolárních akcích,“ prozradil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. „Jen velmi výjimečně se stane, že musíme květiny typické pro danou zahraniční návštěvu objednávat ze specializovaných zahradnictví, v naprosté většině případů si vystačíme z vlastních zdrojů,“ vysvětlil Šebek. Kromě květin a skleníků lidé na Hradě o víkendu obdivovali i Masarykův včelín nebo hasičskou vodní nádrž z doby císaře Rudolfa II.  

 

 

Rozhovor s mluvčím Správy Pražského hradu Davidem Šebkem o jubilejním 10. ročníku Pražského vinobraní si můžete přehrát v playeru výše.

Čeští vinaři a potravináři se předvedli na Hradě, padl i rekord v počtu návštěvníků

reklama

Další články

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.