Dobrá česká kuchyně hledá inspiraci v tradici i v zahraničí, říká Maurer

Pavel Maurer, propagátor dobrého jídla a zakladatel autoritativního průvodce po českých restauracích, říká ve Studiu Zet, že současnou českou kuchyni ovlivňují dva rozdílné, prolínající se trendy: návrat k tradičním národním receptům, lokálním a sezónním surovinám, a zároveň inspirace v zahraničí.

Pavel Maurer se gastronomii začal plně věnovat v devadesátých letech, před tím působil léta v reklamním byznysu – mimo jiné byl ředitelem reklamní agentury Ogilvy. Dnes je známý zejména vydáváním Průvodce po českých restauracích a projekty jako Prague Food Festival nebo Grand Restaurant Festival.

„Jednak si myslím, že se někteří kuchaři vracejí k té české, poctivé gastronomii. Vracejí se ke gastronomii, která ctí původní recepty a vrací se k lokálním surovinám, sezónnosti, což je správně," řekl Maurer ve Studiu Zet. „A vedle toho je další trend, že kuchaři jezdí na stáže do zahraničí a tím do sebe nasávají ingredience a zkušenosti z celého světa, které pak můžeme ochutnat v České republice.“

Podle Maurera se úroveň a kvalita českých restaurací zlepšuje.

„Jsem tím ohromě potěšen, byť slyšíme od různých food kritiků, odborníků a kuchařů, že jsme stále odpadkový koš Evropy," řekl. „V každé zemi jsou výborné a špatné restaurace, ať už jste ve Francii v Itálii nebo Americe. Lidé se musí jen rozhodnout jestli budou investovat trochu více peněz a energie než si tu restauraci vyberou. Gastronomie, která se rodí a vyvíjí na naší zemi, tak je velice dobrá.“

Maurerův žebříček, který každoročně vyhlašuje nejlepších 10 restaurací, pomáhají vytvářet sami návštěvníci. Ti mohou prostřednictvím internetu, aplikace, pošty nebo sms hlasovat a hodnotit kvalitu restaurace na různých úrovních.

Maruer vysvětluje, jakým způsobem se snaží jeho tým zabránit tomu, aby si pochvalné recenze vkládali sami restauratéři nebo jejich známí. Při sestavování žebříčku se snaží hlasy třídit.

„Ten systém je takový, že my každý rok zhruba asi 25-30% hlasů házíme do koše, byť nás to mrzí, protože ta objektivita samozřejmě narůstá počtem hlasů," řekl Maurer. „Ale děláme to - protože ty hlasy jsou evidentně falešné. A to, co zbude na tom stole, ty dvě třetiny, ještě procházejí oficiálním auditem.“

Zdroj: ZET

Dobrá česká kuchyně hledá inspiraci v tradici i v zahraničí, říká Maurer Foto: ČTK

reklama

Další články

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.