reklama

Boom malých pivovarů v Česku pomáhá zachránit průmyslové památky

Podle Českomoravského svazu minipivovarů v České republice ročně vzniká kolem třiceti malých pivovarů. Zatímco v roce 2000 jich bylo 13, v současnosti jich existuje 189. S rostoucí oblibou se často daří i zachránit vzácné průmyslové památky a unikátní architekturu, řekl ve studiu Zet prezident svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Mohlo by vás zajímat

„Trend je záchrana starých průmyslových památek," řekl Šuráň. „Pivovárek býval prakticky na každé vesnici a je to nádherná průmyslová architektura, která je často oživována.“ Příkladem mohou být podle Šuráně Dalešický pivovar nebo pivovar v Dětenicích u Prahy.

Pivo z malých pivovarů je jiné a lokální výroba láká návštěvníky, kteří mohou spojit ochutnávku piva i s kulinářskýcm zážitkem, řekl Šuráň. Lokální pivovar vyrobí ročně kolem 750 hektolitrů piva za rok, což je přibližně spotřeba jedné restaurace.

Boom minipivovarů odráží trend, který se odehrál v minulosti i v zahraničí. V USA za posledních několik desetiletí vzniklo asi 2000 tisíce malých pivovarů a ve Velké Británii, kde bylo 150 malých pivovarů v roce 1970, jich je nyní přibližně tisíc.

Naproti tomu velké pivovary čelí poklesu konzumace čepovaného piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven činil do roku 2010 podíl čepovaného piva přes padesát procent, nyní je to 44 procent.

Důvodů je několik - nižší cena lahvového piva v supermarketech, ekonomická situace a změny životního stylu Čechů. Ti tráví více času v práci a zbytek času chtějí být s rodinou. Pivo raději pijí doma nebo na zahradě při grilování.

Rekonstrukce a modernizace menšího pivovaru může být podle Šuráně zajímavou investicí, ale i cestou, jak zachránit pozoruhodnou průmyslovou památku a oživit regionální turistiku. Do výstavby malých pivovarů se podle Šuráně pouštějí bývalí manažeři velkých pivovarů nebo lidé, kteří vydělali peníze v jiném oboru a uvažují, kde je investovat.

Češi se podle Jana Šuráně při výběru piva drží českého ležáku, ale v minipivovarech hledají zvláštnosti, například obdoby britského "ale".

Mezi velkými a malými pivovary není podle Šuráně zásadní rozdíl v použití technologií, ale hlavně v podílu chmelení. „Minipivovary chmelí o třicet procent více,“ řekl Šuráň. Ustupuje i trend ochucených piv, které nejsou dominantní složkou trhu v zahraničí, ani v Česku. Malé pivovary reprezentují asi 1 % celé české pivní produkce.

Zdroj: Zet

Boom malých pivovarů v Česku pomáhá zachránit průmyslové památky Foto: CTK.cz

reklama

Další články

  1. MMF: Eurozóna potřebuje společný rozpočet

    Byznys ·

    Eurozóna by měla vytvořit společný rozpočet, aby si zvýšila schopnost odolávat ekonomickým šokům. Uvedli to dnes experti Mezinárodního měnového fondu (MMF). Sdílení…

  2. Automobilka Chrysler požádala o návrat na burzu

    Byznys ·

    Chrysler Group LLC se po 15 letech vrátí na burzu. Společnost požádala o uskutečnění primární nabídky akcií. K tomuto kroku ji přiměl minoritní akcionář, penzijní fond…

  3. Top 10 mobilní aplikace pro profesionály

    Tech ·

    Současná nepřeberná nabídka mobilních aplikací pro chytré telefony umožňuje uživatelům najít si usnadnění v téměř jakékoli oblasti. V redakci Zet jsme pro vás vybra…

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.